Oktatás

2020.02.04. 14:19

Az esélyegyenlőségre törekszik az új NAT

Pósán László szerint jogtalan és politikai indíttatású támadások kereszttüzében áll az új Nemzeti Alaptanterv.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Az új Nemzeti Alaptantervről és a körülötte kialakult helyzetről tartott sajtótájékoztatót Pósán László országgyűlési képviselő kedd délelőtt. Kezdésként a honatya felidézte, a rendszerváltás óta négyszer vezettek be hazánkban új alaptantervet, amelyből három a baloldali kormányok regnálása alá esett. Pósán László szerint ez azt mutatja, hogy a szocialisták idején elkészített alaptantervek vagy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, vagy pusztán a haszonszerzés vezérelte a létrejöttüket.

– Törvény írja elő, hogy ötévente felül kell vizsgálni az alaptantervet, és ahol szükséges, szakmai módosításokat kell tenni, nem pedig biznisszé silányítani – hívta fel a figyelmet a Kulturális Bizottság elnökeként is tevékenykedő képviselő. – A tárca korábban Csépe Valériát és munkacsoportját kérte fel, hogy határozza meg azokat az elvi, elméleti alapokat, amelyre a mostani NAT támaszkodik. Végre gyakorló pedagógusok vettek részt a kivitelezésben, akik a tapasztalataik alapján pontosan tudták, hol és mi szorul korrekcióra – hangsúlyozta Pósán László.

Fotó: Molnár Péter

Szabó Magda is

A sajtótájékoztatón elhangzott, a NAT célja, hogy minden magyar gyermek lakóhelytől, társadalmi és szociális helyzettől függetlenül ugyanazokkal a lehetőségekkel élhessen, ugyanazt a tárgyi tudást sajátíthassa el, csökkenjen a tanulók terhelése, a lemorzsolódás, valamint a végzettség nélküli iskolaelhagyás. Az új tanterv továbbra is nagy figyelmet fordít a testnevelésre, az idegen nyelvi, számítástechnikai ismeretek elsajátítására. A magyar történelem ezentúl még hangsúlyosabbá válik, az irodalom órákon pedig ezentúl többek között Szabó Magda, Wass Albert, és Reményik Sándor műveket is megismerhetnek majd a diákok, de ajánlottként megjelenik az angol krimiíró, Agatha Christie is.

Fotó: Molnár Péter

– A kompetencia alapú tudás helyett a tárgyi alapú tudást szorgalmazzuk, hiszen tudás nélkül nem derül ki, kinek mihez van tehetsége. Az új alaptanterv évfolyamonként maximalizálja a kötelező óraszámokat, és az elsajátítandó tananyag mennyiségét, de mostantól a tanórák 20 százalékában az iskola saját belátása szerint dönthet arról, mit emel be, vagy hangsúlyoz jobban a tanagyagban. Az új NAT-ot a megjelenése óta politikai támadások érik, pedig a puding próbája az evés, előbb meg kell nézni miként fog működni, csak később lesz érdemes megvonni a szakmai mérleget – mondta el Pósán László.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában