bővül a kínálat

2020.02.06. 15:50

Több férőhely és új képzés várja a Debreceni Egyetemre jelentkezőket

A felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése január végén jelent meg, azonban három új változtatás is történt azóta – jelentette be Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón, a Debreceni Egyetem Rektori tanácstermében.

Fotó: Kiss Annamarie

Az újításoknak köszönhetően többek között bővítik a férőhelyeket és újabb képzést is indítanak. Az egyetem számára kiemelt jelentőséggel bír a jövőben továbbra is a műszaki képzés, hiszen a helyi vállalatok gyarapodása megköveteli a műszaki képzés igazodását a felmerülő munkaerőpiaci változásokhoz. Az új járműmérnöki szakra csupán február 15-ig van lehetőségük jelentkezni a továbbtanulni vágyó fiataloknak.

Fotó: Kiss Annamarie

Változások a felvételi tájékoztatójában

Mint ismert február 15-ig választhatnak a jelentkezők a szeptemberben induló felsőoktatási képzések közül. Ahogy közeledünk a február közepéhez, a jelentkezőkben egyre inkább konkretizálódnak az esetleges kérdések is.

Sokakban felmerül, mi a teendője annak, aki külföldön szerezte meg az érettségi bizonyítványát, de egy magyar felsőoktatási intézménybe szeretne jelentkezni.

– Évek óta működik az úgynevezett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgarendszer, amellyel a külföldön érettségizett jelentkezők kiválthatják az emelt szintű érettségijüket, illetőleg ugyanezzel a vizsgával azok is célba érhetnek, akik az emelt követelmény bevezetése előtt 2006-ban tették le a középiskolai záróvizsgát

– tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Az oktatási igazgató hozzátette: a felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése január végén jelent meg, azonban három változás is történt azóta. – Az egyik változás, hogy akik a járműipari képzésre szeretnének jelentkezni; azok február 15-ig tudják megtenni, mert eddig van lehetőség jelentkezni az e-felvételi rendszerben. Egy újabb kiegészítés: Nyírbátorban elindítjuk a vidékfejlesztési agrármérnök alapképzést levelező tagozaton, illetve a szociális munka alapszak 30 fő helyett 100 fővel indul, amennyiben van rá elegendő jelentkező – részletezte Pósánné Rácz Annamária.

Kiválóak az elhelyezkedési arányok

– Általában olyan tényezők döntenek a választásban, mint a jól fizető elhelyezkedési lehetőségek száma, vagy a tehetségnek megfelelő szakterület megtalálása. A Debreceni Egyetem számára ez egy jó választási stratégia, hiszen a cívisvárosban olyan választékot tudunk kínálni a jelentkezőknek, amely Magyarországon a teljes képzési kínálatot lefedi – mondta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes. Kiemelte: a felmérések azt mutatják, az utóbbi években már 90 százalék fölött van azoknak a száma, akik a Debreceni Egyetemen megszerzett oklevelükkel 6 hónapon belül el tudtak helyezkedni.

Fotó: Kiss Annamarie

Dr. Ailer Piroska Gyöngyi, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzés fejlesztésért felelős rektorhelyettese a tájékoztatón felhívta a figyelmet a műszaki képzés fontosságára is. Hiszen a városban működő cégek átalakítják a jelenlegi munkaerőpiacot, és ezzel együtt egyre nagyobb számban lesz szükség mérnökökre a különböző gyártási területeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában