koronavírus

2020.03.23. 19:00

Speciális szájmaszkokat varrnak a debreceni alapítványnál

Krónikus betegek, fogyatékossággal élők segítik Debrecenben is a koronavírus elleni védelmet.

Fotó: Matey István

Hallatlan nagy az érdeklődés azok iránt a többször használatos, biopamut anyagból készült szájmaszkok után, melyeket a debreceni Fény Felé Alapítvány kezdett el gyártani a napokban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására jelentkezve.

– Van egy bentlakásos lakóotthonunk és egy napközink, melyeket a múlt hét óta kiadott kormányrendelet értelmében be kellett zárnunk. Mind a két intézményünk ellátottjai egyben munkaszerződéssel is rendelkeznek, a zárás miatt azonban újra kellett gondolnunk az ő tevékenységüket – mondta el a Napló érdeklődésére dr. Sullerné Márta, a Fény Felé Alapítvány elnöke. Kifejtette: Az Innovációs és Technológiai Minisztérium varrodákat keresett, mely felhívására az alapítvány is jelentkezett, s az elmúlt napokban megszervezték, hogy a munkavállalóik jelentős része otthonról tudjon varrni, dolgozni.

Több ezerre van igény

– Kaptunk egy mintaszájmaszkot is, hogy lássuk, hogyan is kell pontosan kinéznie. A varrónők három napig tanulták az elkészítését, hiszen nem egyszerű szájmaszkról van szó, hanem speciális hajtásokkal és szögekkel kell megvarrniuk. Szerencsére sikerült ezekhez beszereznünk a megfelelő minőségű anyagot és gumit is. A varrónők és kisegítők mind krónikus betegek, ők otthon készítik ezeket a maszkokat. Több ezer maszkot igényeltek már tőlünk, ám napi 2-300 darabnál egyelőre nem tudunk többet gyártani – mondta dr. Sullerné Márta.

A sterilizálható pamutmaszk kézműves termék, hiszen szabni, varrni, vasalni, termékcímkét elhelyezni, csomagolni szükséges. Az otthoni munkavégzés megkönnyítése érdekében kihelyeztük a szövőszékeket, az alapanyag előkészítés feladatait és adminisztrációt. Így a fejlesztő és akkreditált műhelyeinkben, napközinkben, lakóotthonunkban és a belvárosi ajándék boltunkban a munka nem szünetel. Az elmaradt normatív támogatás miatt a szakembereink munkabérét veszélyeztetjük, hisz egyszerűen nincs olyan tartalékunk, amit a segítők bérére tudunk finanszírozni – hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

Dr. Sullerné Márta arról is beszélt, hatalmas kihívás számukra az otthon maradottak mentálhigiénés ellátása is. A szakembereik amellett, hogy segítik feldolgozni a helyzetet, koordinálják az ellátottak munkafeladatait is.

„Az értelmi fogyatékossággal élő, autista ellátottaink az átlagembernél is nehezebben viselik a koronavírus miatt helyzetet. Kizökkenti őket a megszokott életritmusukból, nem értik, mi történik körülöttük, egyedül nem képesek az alkalmazkodáshoz. Ezért fokozott segítséget igényelnek a szociális szakembereinktől”

– mondta az alapítvány elnöke.

A munkába a Debreceni Egyetem gyakorlatot végző hallgatóit is szeretnék bevonni, akik az alapítványnál végzik gyakorlatukat, és remélhetően segítenek majd a módszertan kidolgozásában és terjesztésében.

VK

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában