2020.06.30. 13:35
Fogyasszunk helyben termelt élelmet!
Civil nézőpont a korszerű gyermekétkeztetés, és a helyi termelők közétkeztetési beszállítási lehetőségeiről.
Fotó: Tépei polgármesteri hivatal
A korszerű gyermekétkeztetést és a helyi termelők közétkeztetésbe bevonását, beszállítását tűzte zászlajára a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, amely partnerekre talált a Magyar Asszonyok Érdekszövetségében és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában. A napokban Tépén a művelődési házban tartottak a témában előadást.
Megismerjék az alapanyagokat
Az országjárás célja a magyar falvak népességének megtartása, termelő családi vállalkozások és közösségek létrehozása, a családi és kisvállalkozások, valamint a civil szervezetek önfenntartó képességének segítése. A kitűzött cél a helyben termelt élelmiszer alapanyagok tartósítószer-mentes konzerváló feldolgozás útján, majd lehetőség szerint helybeni értékesítésének elősegítése. Az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy befolyásolják a közétkeztetés minőségét, így hangsúlyt fektethetnek a helyi alapanyagok felhasználására, de ugyanígy a közelben készített késztermékek behozatalára is.
A Civil Összefogás Fórum a kormány által elkezdett, a közétkeztetés és gyermekétkeztetés minőségi javulását eredményező menzareformjához szakmai háttéranyagként Buday Péter mesterszakács segítségével olyan egészséges receptúrákat dolgozott ki, amely ételek alkalmasak a közétkeztetésben, a gyermekétkeztetésben, de akár otthoni elkészítésre és fogyasztásra is.
– Az étkezés az egyik legfontosabb dolog az életünkben, ezért fontos, hogy amit elfogyasztunk, az jó legyen, valamint, hogy az elkészített ételeket és azok alapanyagait megismerjék, megszeressék a gyerekek és még a „nem szeretem” ételeket is megkóstolják – fogalmazott Buday Péter.
– A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége is már a kezdetektől támogatja a programot – fejtette ki Szőnyi Kinga, a szervezet elnöke.
HBN
A beszélgetés résztvevői voltak: