szakértői tanácsok

2020.07.18. 19:21

Veszélyeket rejt, ha gyerekekről posztolunk

A gyerekek körében nagyon gyakori az internetes zaklatás, ne adjunk teret ennek!

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Nagy vihart kavart a közelmúltban Kaleta Gábor volt perui nagykövet pedofilbotránya, akinek számítógépein 19 ezer gyermekpornográf képet találtak. Az ügy kapcsán a hazai celebvilág képviselői is felszólaltak, s többen úgy döntöttek, többet nem posztolnak ki képet gyermekükről a világhálóra. A témában a Napló Klausz Melinda közösségimédia-specialistát kérdezte, aki hangsúlyozta:

már 2010-ben minden ötödik gyerek internetes zaklatás áldozata volt, napjainkra ez a szám pedig még inkább felerősödött.

Bárki lementheti a képeket

– Ha a fényképeket bármilyen közösségimédia-felületre feltöltjük vagy éppen elküldjük e-mailben – ha nem megfelelő kezekbe kerül – vissza is élhetnek velük. Nem véd meg az sem, ha csupán az ismerősöknek osztjuk meg mindezt a Facebookon, ugyanis sajnos boldog-boldogtalant visszaigazoltunk. Az itt megjelenő képeket pedig bárki lementheti – bár nem jogszerűen –, de fel is használhatja azokat. Ha kisgyerekként furán grimaszol egy baba vagy éppen az első suta mondatait, lépéseit levideózzuk, azt később felnőve az iskolába járó osztálytársak akár csúfolódásra is felhasználhatják. De nem csak a saját osztálytárstól kell tartani sajnos! Az internet tele van pedofilokkal, akik az így felkerült fotókat akár már fél óra alatt feljuttathatják a dark webre, hogy mások is nézegethessék. Illetve sajnos vannak olyan applikációk, játékok, amelyek használatakor hozzáférést adunk a mobilon vagy asztali gépen tárolt fotóinkhoz, ezeket aztán akár 18 karikás reklámokban is felhasználhatják – mutatott rá a szakértő.

Több lájk, több követő

A gyerekekről készült képek tarolnak a közösségi oldalakon, igazi „lájkmágnesnek” számítanak, a celebvilágban mindez különösen igaz. – Marketingben már régi mondás: kutyával, gyerekkel és meztelen nővel szinte mindent el lehet adni, és ez valóban így van, ugyanis sokkal erőteljesebben hat az érzelmekre. Amikor egy celebritás kiteszi gyermekéről a fotókat, sokszor olyanok is pozitívan szólnak hozzá, akik egyébként kifejezetten utálják az illetőt. Ezzel nagyobb tömegeket el lehet érni, több lájkot gyűjteni, ami a piacon sajnos értékesíthető. Nagyon sok celeb nem is gondol bele, hogy mivel jár mindez, és hogy a gyerkőcnek megteremtik a digitális lábnyomát. Egyébként is a mai világban a mostani gyerkőcöknek már a születés előttől van digitális lenyomata, hiszen már az anyaméhben lévő fotókat is megosztjuk a közösségimédia-felületeken.

„Sokat elárul a személyiségről, az egyéni tulajdonságokról, ha ezeket a fotókat valaki végignézi, de arról nem is beszélve, hogy a visszaélések esélyét is mi magunk növeljük meg a megosztott képek számának növelésével. És ami egyszer felkerül az internetre, az ott is marad”

– mondta Klausz Melinda.

Tiltás helyett

Felmerül a kérdés, hogy szülőként mennyi jogunk van gyermekeink helyett dönteni, és posztolni a róluk készült képeket. – A szülő természetesen készíthet gyermekéről fotókat, azonban érdemes mindig végiggondolni azt, hogy a későbbiekben is jó lesz-e a gyermeknek az adott fotó vagy videó jelenléte. 2016-ban történt az első olyan per, amelyet egy 18 éves osztrák lány indított a szülei ellen, a róla készült nem megfelelő fotók kapcsán, ugyanis, ahogy mondta, sok olyan érzékeny jelenet van köztük, mint mikor éppen pelenkát cserélnek neki, vagy bilire szoktatják. A francia törvények már 2016-ban rendezték ezt a témakört, és azóta akár börtönbüntetésre és pénzbírságra is ítélhetik azt, aki harmadik félről készült képeket publikál és terjeszt nyilvánosan, annak beleegyezése nélkül – hangsúlyozta a szakértő.

Klausz Melinda arra is kitért, hogy szülőként mit tehetünk, ha a gyermekünk saját magáról tölt fel képeket.

Úgy véli, ebben az esetben a tudatosságot érdemes fejleszteni a tiltás eszköze helyett. A tiltás ugyanis arra sarkallja a gyerekeket, hogy csak azért is megtegyék, amit nem szabad.

Tudatosan kezelni a képeket

Klausz Melinda arra is kitért, hogy mivel a szülők szeretnék örömüket megosztani másokkal is, gyakori, hogy a gyermekeikről posztolnak képet.

– Nagyon gyakran egy otthon lévő kismama számára a külvilággal való egyetlen kapcsolatot a közösségi média jelenti, így lépten-nyomon, akár napi szinten többször megoszt fotókat, videókat a gyermekéről. Ahogy cseperednek, egyre csökken a fényképek száma, ilyenkor egy-egy nagyobb családi esemény, egy-egy kirándulás, születésnap, nyaralás kapcsán kerülnek elő jobban a fotók. És itt van a bibi, mert a nyaralás alkalmával igen gyakran félmeztelen testek is megjelennek a fotókon vagy éppen fagyi evése közben, amely sajnos pontosan vonzó lehet akár egy pedofil számára – figyelmeztet a közösségimédia-specialista. Vajon a mindent vagy semmit elve működik a gyerekképek posztolása esetén, vagy létezik arany középút azoknak, akik szeretnék megosztani a csemetéjükről készült fotókat?

– Megoldásként azt szoktam javasolni, hogy a tinédzser gyermek véleményét mindig érdemes kikérni, hogy tetszik-e önmagának az adott fotón, közösen átbeszélni, hogy érdemes-e feltölteni, és milyen veszélyeket jelent, ha az adott fénykép felkerül. A másik: meg kell néznünk, hogy hova töltjük fel, kik láthatják a fényképeinket.

„Emiatt vagy tudatosan elkezdjük letörölni azokat az embereket a Facebookon, akiket névről sem tudunk hova tenni, vagy indítunk egy zárt – például Instagram-fiókot – ahol csak azokat az embereket engedélyezzük, akikkel szoros barátságban állunk vagy éppen családtagok”

– fejtette ki.

Mérlegelni kell

Hozzátette: fontos azzal is tisztában lenni, hogy bár vannak olyan oldalak – például a Snapchat –, ahol beállíthatjuk, hogy a fogadó fél meddig lássa a neki megküldött tartalmat, azonban ezek az oldalak ugyanúgy lementik a tartalmaikat, amiket a hac­kerek feltörhetnek, ahogyan azt meg is tették 2014-ben, és 4 millió 600 ezer felhasználó adatait és képeit nyilvánosságra hoztak. Klausz Melinda arra is kitért, hogy ha az adott felületen nem is lehet lementeni a képet, videót egy másik eszközzel vagy telepített programmal azért lehívható az adat, így ugyanúgy vissza lehet élni vele. Érdemes tehát minden egyes megosztás előtt végiggondolni, hogy mi lehet a potenciális vége a történetnek.

„Azt szoktam ezzel kapcsolatban mondani, ha a városunk főterére kiállva is fel tudjuk vállalni az adott fotót öt év múlva is – amikor mondjuk új munkahelyet keresünk vagy új párkapcsolatba lépnénk be –, akkor nincs gond”

– hangsúlyozta.

Vass Kata

Borítókép: aranyos a gyerekekről készült kép, de nem biztos, hogy azt feltétlenül fel kell tölteni az internetre

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában