Járvány

2020.11.19. 14:26

Akár nyolcvanezer forintot is kaphatnak a debreceni családok

Az önkormányzat egyedülálló támogatást nyújt a koronavírusban megbetegedett debrecenieknek.

Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A járvány második hullámával életre kelt a Debrecen Városi Segélyalap is, ezúttal azonban még többen kérelmezhetnek anyagi támogatást. A részletekről Széles Diána alpolgármester nyilatkozott csütörtökön a Naplónak. – Azok a debreceni, alacsony keresetű emberek, akik bizonyítottan megbetegedtek a koronavírusban és emiatt keresőképtelenné váltak vagy táppénzre voltak jogosultak, egyszeri, ötvenezer forintos támogatást igényelhetnek – tudatta Széles Diána, majd hozzáfűzte: míg az első körben még hatvanezer forint volt az egy főre jutó jövedelem határa, melyet igazolni kellett, most nyolcvanezer forintra emelték fel. – Ha egy családban többen is megfertőződtek és emiatt több hétig keresőképtelenek voltak, nyolcvanezer forint támogatást igényelhetnek. Erre Debrecen Város Segélyalapjának jelenleg 83 millió forint áll rendelkezésre. A támogatást a debrecen.hu oldalon található kérelemmel lehet igényelni november 19-től. A kérelmet a támogatásokat folyósító Hajdúdorogi Főegyházmegyéhez, mint a Debreceni Karitatív Testület elnökéhez kell benyújtani, a kérelmek kitöltésében a Család- és Gyermekjóléti Központ szakemberei akár telefonon is segítenek.

Széles Diána alpolgármester | Molnár Péter

Többen, több pénzt igényelhetünk

Széles Diána emlékeztetett: március 11-én a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, és ezt követően Papp László polgármester életre hívta a Városi Segélyalap elnevezésű támogatási rendszert, melynek működéséhez egy havi fizetését is felajánlotta. – Az alapot az önkormányzat húszmillió forinttal támogatta, emellett nagy cégek és magánszemélyek is utaltak, szintén felajánlott a teljes debreceni Fidesz-frakció és ellenzéki képviselők is. Mint elmondta, az első hullámban a Maradj otthon! kampánnyal a cél a megelőzés volt. – Elsőként az időseket szólítottuk meg, akik magas kockázattal rendelkeznek a betegség szempontjából, így a teljes szociális intézményrendszerünk az ő kiszolgálásuk köré rendeződött.

Gyógyszerkiváltást, bevásárlást és napi meleg ételt biztosítottunk a segélyalapból, majd az első hullám végén bezártuk a segélyalapot, tudván, hogy a második hullám idején lesz igazán szükség rá – idézte fel a tavaszi eseményeket Széles Diána.

Segítség, több fronton

Az alpolgármester azzal folytatta, hogy akik felhívták a koronavírus-telefonszámot, de a jövedelmi viszonyuk miatt nem voltak jogosultak a szociális ellátásokra, őket a Debreceni Karitatív Testület támogatta, így az első hullámban több mint 4300 családnak tudtak segíteni, huszonkét alkalommal osztottak élelmiszer- és tanszercsomagot. – Eddig összesen több mint tízezer debreceni családnak tudtunk segíteni a városi segélyalapból, a Karitatív Testület által a városi szociális rendelet alapján biztosított ellátásokkal – összegzett Debrecen alpolgármestere.

Széles Diána arra is felhívta a figyelmet, hogy Debrecen Város Segélyalapjának 138 millió forintjából eddig valamivel több mint ötvenmilliót használtak fel, de fontos tudni, hogy a több millió forintot adó támogatókkal közösen határozták meg, hogy hova, kihez kerül a felajánlott összeg. Így tudtak az alapból többek között védőfelszereléseket, izolációs ágyakat venni az idősek otthonába.

Fotó: Molnár Péter

Fontosak a lakossági jelzések

Kiemelte: mivel rekordszámú megbetegedések vannak Magyarországon, ezért úgy döntöttek: most kell elindítani a segélyalapot azoknak, akik már megbetegedtek a koronavírus-járványban. – Az első hullám idején egyszeri, harmincezer forintos támogatást adtunk azoknak, akik a munkájukat elvesztették, de látva, hogy Debrecen gazdasági szempontból válságálló és minimális munkahelyet szüntet meg, ezért lazítottak a feltételeken. Folyamatosan kapják az információkat a koronavírus-telefonszámokon és ezek alapján módosították a kiírást – jegyezte meg a politikus.

A beérkező igényléseket az alpolgármester tájékoztatása szerint bíráló bizottság vizsgálja majd meg, mely a Szociális Bizottság vezetője, a Család- és Gyermekjóléti Központ és a Karitatív Testület vezetőiből áll össze. Tagja Kőszegi Ábel független képviselő is, aki teljes tiszteletdíját az alap számlájára utalta, és mindenképp szerettek volna ellenzéki kontrollt a támogatások odaítélésekor.

Széles Diána végül hangsúlyozta: a nehéz sorsú emberekkel találkozva, őket támogatva minden nap bizonyíték arra, hogy a gondoskodás létfontosságú, hiszen a koronavírus épp azt vette el az életünkből, ami a legfontosabb: a társadalmi kapcsolatainkat, a közelséget és azt, hogy megöleljük egymást.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában