koronavírus

2020.12.01. 16:00

Ismét sok felajánlás érkezett a járvány miatt bajba került emberek megsegítésére

Tavasszal 130 millió forintos támogatási összeg gyűlt össze a városi segélyalapban, most több mint 80 millió forint van benne, s folyamatosan érkeznek felajánlások.

Fotó: Kiss Annamarie

– Az elmúlt napokban jelentettük be, hogy újraindul a városi segélyalap Debrecenben, hiszen a koronavírus második hulláma indokolttá teszi azt, hogy igyekezzünk segíteni azokon az embereken, akik a járványhelyzet miatt bajba kerültek. Itt vagyunk most a Rácz családnál, hozzájuk juttattunk el élelmiszeradományt, illetve tisztítószereket a Debreceni Karitatív Testület közreműködésével, valamint a Városi Segélyalapból 80 ezer forintos támogatást kapott a család – mondta Papp László polgármester kedd délután, a család Derék utcai otthona előtt.

„Debrecen az első város az országban, ahol a városi segélyalap lehetőséget nyújt arra, hogy azok, akik átesnek a koronavírus-fertőzésen és emiatt táppénzre kényszerülnek, pénzbeli támogatást kapjanak. A keresetkiesést tudjuk pótolni, ez alaphelyzetben egy 50 ezer forintos támogatást jelent, illetve ha a családban többen esnek át a fertőzésen, akkor maximum 80 ezer forintos támogatást tudunk nyújtani”

A kérelmezőnek folyamatos munkaviszonnyal kell rendelkeznie, s akkor igényelhet támogatást, ha a veszélyhelyzet időszakában elveszíti az állását, vagy táppénzre kerül. Papp László elmondta, beérkeztek az első kérelmek, ezeknek az elbírálása folyamatos, a Rácz család az elsők között van, akiknek tudnak segíteni.

Az apuka, az anyuka és a hatéves kisfiúk is átesett a fertőzésen, a szülők hetekig táppénzen voltak.

– November harmadikán lett pozitív a tesztünk, akkor kerültünk karanténba, valószínűleg Tamás fiunk hozta haza az óvodából a vírust. A féleségem még most is küzd a tünetekkel, én már túl vagyok rajta, a héten már visszaállok dolgozni – mondta Rácz Csaba, aki örömmel fogadta az adományokat és a 80 ezer forintos támogatást. – Mind a ketten táppénzen voltunk, nincs magas fizetésünk, ezért tudtuk megigényelni a támogatást, amit hétfőn meg is kaptunk. A fizetésünk 70 százalékát kaptuk csak meg, ez a segítség nekünk nagyon jól jött. Nem nagy pénzből élünk, ezért a 80 ezer forint most jól jön – mondta az apa, aki a Debrecen-Szabadságtelepi Református Egyházközségben gondnok. A felesége ugyanitt dolgozik.

– Mindhárman betegek voltunk. Nálam volt talán a legsúlyosabb, a feleségemnek hőemelkedése volt, de mindhármunknál jelentkezett mélyről jövő köhögés, nálam még izomfájdalom is.

„Míg karanténban voltunk a gyülekezeti presbiter testvéreim naponta hoztak ennivalót, gyógyszertárba elmentek nekünk, mindenben segítettek, amiben tudtak”

- osztotta meg Rácz Csaba a Naplóval.

A család a Debreceni Karitatív Testület jóvoltából élelmiszereket, tisztítószereket és játékot is kapott. Rózsahegyiné Juhász Éva, a testület elnöke elmondta, folyamatosan érkeznek a felajánlások hozzájuk.

– Debrecen egy gondoskodó város, ez abban is megmutatkozik, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem a cégek és magánszemélyek is a Karitatív Testület mellé állnak. Féltünk az elején, hogy a vírushelyzetben hogy fog alakulni a gyűjtés, de látva az elmúlt hetek és napok felajánlásait, azt gondolom, továbbra is nagyon sok olyan magánszemélyre, vállalkozásra számíthatunk, akiknek fontos, hogy segítsenek a rászorulóknak – hangsúlyozta Rózsahegyiné Juhász Éva. Hozzátette: – Hiányozni fog az adventi Add tovább házikó nekünk is, de megtaláltuk a lehetőségeket. Azok a cégek, akik az elmúlt években a házikóhoz hozták el az adományaikat, kérték, a szeretetdobozt vigyük el hozzájuk – mondta. Csak hétfőn 350 családnak segítettek, de bízik abban, hogy 3500 családnak tudnak segíteni ebben az időszakban, ehhez azonban még szükség van még néhány megtöltött szeretetdobozra.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában