Hírmorzsák

2020.12.15. 19:43

Tűzifát, támogatást és Mikulás-csomagot osztottak Nyíracsádon

Rövid híreink a nyírségi kistelepülésről.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Téli köntösben

Bár még alig néhányszor esett a hőmérő higanyszála nulla fok alá, Nyíracsádon készülődnek a télre. A kültéri virágládák, valamint a falu központjában lévő Vécsey park szökőkútja közfoglalkoztatottak bevonásával biztonságos és védelmet nyújtó téli köntöst kapott, s így várja a mínuszokat és a telet.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Települési támogatás

Az önkormányzat takarékos gazdálkodásának köszönhetően idén nemcsak a szociálisan rászorultak, hanem minden nyíracsádi háztartás részesülhetett az év vége előtt egyszeri települési támogatásban. Csaknem 600 háztartás élt a lehetőséggel, és igényelte a 25-25 ezer forintos juttatást. A pénzbeli segítséget értékarányosan azok is megkapták, akik szociális tűzifa támogatásban részesültek.

Kiosztották a tűzifát

A település önkormányzata 12,1 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert szociális tűzifa vásárlására. A benyújtott kérelmek elbírálását követően a szociálisan rászorulók meg is kapták a háztartásonként egy-egy köbméter kályhakész aprófát, amelyet az önkormányzat a saját járművével, közfoglalkoztatottak bevonásával szállíttatott ki a 600 érintett családhoz – jelentette Kedves Zilahi Enikő, a Napló tudósítója.

Garda László, a nyíracsádi iskola igazgatója | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Digitális december

Digitális tanrenddel fejezi be a naptári évet a település általános iskolája. A járványügyi helyzet iskolát is érintő alakulása miatt a hónap első hetében az egész intézmény online oktatásra állt át, majd a második héten az alsó tagozatosok visszatérhettek az iskolapadba. December 14-re visszaállt a hagyományos oktatási rend, ami azonban csak egyetlen napig tartott. A hiányzások rendkívüli aránya miatt, az illetékes szervekkel egyeztetve, az Emmi döntése alapján a nyíracsádi diákok digitális tanrendben fejezik be a 2020. évet.

Tóth Zsuzsa (balról), Vajda Lilla és Kerti Csenge is kíváncsi volt, mit rejt a Mikulás csomagja | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Megkésett, de megérkezett

December 6-án a fentebb említett okokból hiába kereste a Mikulás a nyíracsádi diákokat az iskolában, csak az alsó tagozatosoknak tudta átadni a csomagokat. A felső tagozatosok a kéthetes digitális tanrendet követően december 14-én tértek vissza az iskolába. A rendkívül gyorsan változó járványhelyzet miatt igaz, csak egyetlen napig élvezhették a nebulók egymás társaságát, ez mégis bőven elegendő volt ahhoz, hogy a felső tagozatosok is megkapják a Mikulás ajándékát. A gyerekek nemcsak egymásnak, de a kissé megkésett csomagoknak is örültek.

Megújul a rendelő

Orvosi rendelők fejlesztésére írták ki azt a pályázatot, melyen csaknem 30 millió forintot nyert a nyírségi település önkormányzata. A 100 százalékos támogatottságú pályázati összegből a község fogorvosi rendelőjét újítják fel. A beruházást a jövő év első felében kezdhetik meg.

HBN

Borítókép: Csingi Brigi (balról), Lakatos Dorina, Barna Kata, Kiss Rozina, Varga Panni is örült a meglepetés csomagnak

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában