holokauszt-emléknap

2021.01.27. 11:30

A helyi zsidók fele nem tért vissza

Máig sok holokauszttúlélő él és tevékenykedik a debreceni zsidó közösségben.

Fotó: Horovitz Tamás-archív

Immár 16 éve január 27-én tartják a holokauszt nemzetközi emléknapját. A dátum nem véletlen, ez az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.

„A holokauszt előtt 12 ezer zsidó polgár élt Debrecenben, míg utána körülbelül hatezren tértek vissza, így ugyanennyi debreceni áldozatot tartunk számon. Amikor visszajöttek elődjeink, egyből újjászervezték a közösséget”

– tájékoztatott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke. Két zsidó csoport volt jelen a városban, az ortodox közösség és a „status quo ante” hitközség, amelyek együtt, párhuzamosan működtek hosszú évekig. – A holokausztból visszatértek közül sokan nem maradtak Debrecenben. 1956-ban disszidáltak, és a világ minden pontjára, de főleg Izraelbe, Kanadába és Amerikába költöztek – tette hozzá az elnök, akinek saját családja, szülei és nagyszülei is a holokauszt elszenvedői voltak.

Debrecenben található a vidék legnagyobb zsidó közössége, mintegy háromezer fő az aktív tagok száma. – Büszkék vagyunk arra, hogy reneszánszát éli Debrecenben a zsidó közösség. Mára az elvándorlást felváltotta az, hogy az emberek visszatérnek a gyökerekhez. Izraelből és Amerikából is jöttek vissza családok és olyan idősek, akik nyugdíjas korukat elérve itt képzelik el hátralévő életüket – mondta. Kiemelte, egy programmal is segítik azokat az elszármazott zsidókat, akik szeretnének visszatérni Debrecenbe.

Figyelnek az idősekre

Máig sok holokauszttúlélő él a közösségben, akiknek elmondásaiból jól ismerik az ott történt szörnyűségeket. – Büszkék vagyunk arra, hogy ők még itt vannak köztünk, és részt vesznek az életünkben. Sajnos pont nemrégiben kellett búcsút vennünk egy kiemelkedő tudású túlélőtől, prof. dr. Gergely Judithtól. Nagy veszteség ő a közösségünk és Debrecen számára is – nyilatkozta lapunknak. – Most a járvány alatt különösen segítjük közösségünk időseit a gyógyszerellátásban és a bevásárlásban is – tette hozzá.

Horovitz Tamás | Fotó: Horovitz Tamás-archív

Minden évben megemlékeznek a holokausztról január 27-én. – Az utóbbi időben egy hatékony és jó programot sikerült szerveznünk. Debrecen iskoláiból hívtunk meg diákokat a közösségünkbe, ahol előadást tartottunk a holokausztról, a túlélők bevonásával próbáljuk azt megmutatni a fiataloknak. Van egy dokumentumfilmünk is, ahol a Debrecenben élő és a Debrecenből elszármazott túlélők beszámolóit tekinthetik meg – mondta az elnök. Hozzátette, idén a program a járványhelyzet miatt elmarad, mert úgy gondolják, hogy ezek a beszámolók személyes kapcsolat és találkozás esetén nyújtanak igazán mély élményt a diákoknak. Ennek ellenére az érdeklődők online módon bekapcsolódhatnak a közösség imáiba és istentiszteleteibe, ahol tartanak majd megemlékezést szerdán.

Érdekes a párhuzam a járványhelyzet és a holokauszt között. – A koronavírus komoly hatásokkal van életünkre. Nagy korlátozások nincsenek, de mégse élhetjük úgy az életünket ahogy szoktuk, fel is van háborodva mindenki. Régen a munkatáborokban nem volt étel, nem volt tisztálkodási lehetőség, egymás hegyén-hátán egy ágyban aludtak egész családok.

„Milyen nagy dolog, hogy az emberek azokat a szörnyűségeket is túl tudták élni, utána újrakezdeni az életet, és újraépíteni a családokat”

– fejtette ki Horovitz Tamás, aki reméli, hogy a mostani kritikus időszak után is minden helyre áll majd.

– Nagyon örülünk, hogy az utóbbi időben sok kormányzati és önkormányzati segítséget kaptunk, hogy a zsidó negyed, a zsinagógák, szakrális terek és a zsidó hitközség épületei megújulhassanak. Debrecen infrastruktúrája és adottságai nagyon sok lehetőséget biztosítanak a zsidó polgárok számára – fejezte ki köszönetét az elnök.

„Azt tapasztaljuk, hogy minden debreceni zsidó és ide látogató turista nagyon jól meg tudta itt élni a vallását, semmilyen atrocitás nem érte őket. Debrecen egy nagyon jó hely a zsidóságnak, mindenki akár az utcán imasállal vagy hagyományos ortodox öltözetben is megkülönböztetés nélkül is sétálhat”

– tette hozzá.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában