jelentős változások

2021.02.25. 12:15

Új támogatások a Városi Segélyalapban: több pénzre lesznek jogosultak a bajbajutottak

A segélyalap pályázati rendszeréről és annak változásairól tájékoztatott Papp László polgármester és Rózsavölgyiné Juhász Éva csütörtök délelőtt a Városháza udvarán.

MOP

Fotó: Molnár Péter

– Jelentős változások várhatóak a segélyalap felhasználásával kapcsolatban. A veszélyhelyzet továbbra is fennáll, a járvány harmadik hullámát kezdte meg néhány nappal ezelőtt – emlékeztetett először a polgármester. Papp László kiemelte: néhány héttel ezelőtt komoly viták alakultak ki az országban a különböző szektorok, elsősorban a vendéglátóipar és a fitnesztermek működésével kapcsolatban. Hozzáfűzte: a védettség a feltétele annak, hogy visszatérhessünk az életünkhöz.

– Kezdeményezzük a Városi Segélyalap felhasználásának módosítását, új támogatási formákat hozunk létre – tudatta Pap László. Mint elmondta: aki 2020. március 11. és november 4. között edzőteremben vagy vendéglátói helyen legalább harminc napot egyszerűsített foglalkoztatással volt bejelentve, regisztrált álláskereső vagy aktív korú ellátásra jogosult, részesülhet a segélyalapból.

Támogatást kaphat az is, aki tanulóként szakképzésben vesz részt vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat, és Covid-fertőzés miatt elvesztette egy szülőjét: ők három hónapon keresztül 50 ezer forintos támogatásban részesülhetnek.

Fotó: Molnár Péter

Preferált szektorokban segítenek

Egyszeri támogatás helyett ezentúl háromszor ötvenezer forintot kaphatnak azok, akik a márciusban kihirdetett veszélyhelyzetben lettek munkanélküliek, vagy azóta lettek munkanélküliek, regisztrált álláskeresők vagy aktív korúak ellátására jogosultak, illetve akiknek november 4. után felmondtak a munkahelyükön.

Papp László tudatta azt is, hogy duplájára emelkedik az egyszeri támogatások összege: a korábbi 50 ezer forintról 100 ezerre módosul, illetve 160 ezer forintra abban az esetben, ha egy családban többen is jogosultak a segélyalap ellátására.

Kedvezőbb feltételekkel

– A támogatást továbbra is az egy főre jutó havi nettó jövedelemhez kötjük, de emeljük a jövedelemhatárt annak érdekében, hogy többen legyenek rá jogosultak. Mostantól kezdve azok a családok is pályázhatnak, akik 90 ezer forint, vagy egyedül élők esetén 130 ezer forint egy főre jutó nettó jövedelemmel rendelkeznek. A pályázati feltételek nem változnak, jelenleg a szabad forráskánt támogatásra felhasználható összeg 88 millió forint az összes befizetésből, mely 138 millió forint volt – fejtette ki Debrecen polgármestere.

Papp László végezetül hangsúlyozta: a városi költségvetés megvitatásakor javaslatot tett arra, hogy a költségvetésből további harmincmillió forintot helyezzenek át a Városi Segélyalap összegére.

Ezzel a felhasználható keretösszeg csaknem 130 millió forintra emelkedik, ami várhatóan a járványhelyzet végéig tudja majd segíteni a családokat. Eddig 237 család részesült a támogatásból.

Az eljárás nem változik

Rózsahegyiné Juhász Éva kiemelte: a segélyalap támogatásait az elnöki tisztséget betöltő Hajdúdorogi Főegyházmegye segítségével végzik.

Fotó: Molnár Péter

– A segélyalaphoz a támogatások beérkezése és elbírálása az eddigiekhez képest nem változik: akik a felhívás alapján úgy látják, hogy jogosultak a a kérelem beadásra, írásban, postai úton tehetik ezt meg a a főegyházmegye címére küldve, valamint regisztrálhatnak a debrecen.hu oldalon megtalálható felületen. Hangsúlyozta: a kérelmekkel kapcsolatban továbbra sem fogadnak el reklamációt, az elbírálásban továbbra is szakmai testület vesz részt, véleményüket a Hajdúdorogi Főegyházmegye elfogadja és továbbítja a pályázó felé. – Azoknak, akiknek a kérelmét elutasítják, a Debreceni Karitatív Testület tartósélelmiszer-csomagokkal igyekszik segíteni – jegyezte meg végül a szervezet elnöke.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában