a legkalandosabb utazás

2021.06.08. 14:30

Mesevillamos hívogat Debrecenben

Láthatatlan manók szállják meg vasárnap az egyes villamost.

Fotó: Kiss Annamarie

Különleges villamos várja majd a debrecenieket június 13-án délután az 1-es vonalán: utazás közben meséket hallhatnak a gyerekek (és felnőttek) az út mentén lévő látnivalókról – derült ki a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és a Plukkido csapat keddi sajtótájékoztatóján. Kettejük együttműködéseként született meg az ország első „ÚtraManó” villamosa.

Papp László | Fotó: Kiss Annamarie

– A nagy sikerű Csicsergő villamosok után új közlekedési eszközzel ismerkedhetünk meg rövidesen, mesélő villamosok jönnek Debrecenbe. Fontos célkitűzés egy dinamikusan növekvő városban, ahol a közlekedés egyre nagyobb kihívást jelent, hogy az embereket a közösségi közlekedés irányába motiváljuk. S mivel ezt nem lehet elég korán elkezdeni, bízom benne, hogy a gyerekek fogékonyak lesznek a mesélő villamosok nyújtotta élményre, és annak köszönhetően majd kapacitálják a szülőket, hogy ne autóval, hanem villamossal jussanak el céljukhoz – mondta Papp László polgármester. – A program jelentősége az is, hogy az 1-es vonala mentén található nevezetességeket foglalták mesékbe, ezekkel ismerkedhetnek meg az utasok. Remélem, a június 13-i esemény az együttműködésnek csak az első fázisa, és később, például a karneváli héten is lesznek hasonló élmények.

Fotó: Kiss Annamarie

– Példaértékű lehet megmutatni azt, hogy az az útvonal, amit a gyerekek akár naponta megtesznek, elvarázsolható. Ha megtapasztalják, hogy kinézni érdemes, sokkal több kedvük lesz legközelebb arra menni. Abban bízom, olyan élményt szereznek, amit aztán később az 1-es vonalán utazva fel fognak magukban idézni, és a látott nevezetességek mindig érdekesek maradnak számukra – árulta el Táncsics Judit, a Plukkido Kft. ügyvezetője. Úgy véli, a mesékbe foglalt információk a felnőttek számára is bírnak újdonságértékkel, hiszen őket is szórakoztatni szeretnék. – Az ÚtraManó applikáció később Debrecenben máshol is elérhető lesz; a Nagyerdőben varázsátjárókat helyeztünk el, ahol a gyerekeknek titokzatos küldetéseket kell végrehajtaniuk, ennek során újra találkozhatnak azokkal a manókkal, akik vasárnap felszállnak velük a villamosra – fogalmazott.

Táncsics Judit | Fotó: Kiss Annamarie

Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a villamost nagyon sokan használják, és az ÚtraManó kezdeményezés illeszkedik a DKV és a város közösségi, zöld közlekedésre való nevelési szándékához.

Balázs Ákos alpolgármester szerint Debrecenben a kreatív ötletek otthonra találnak, különösen ha azok a fenntartható város víziójának szolgálatába állíthatók, és ez is egy ilyen ötlet megvalósítása.

Az ÚtraManó villamos június 13-án 15, 16, 17 és 18 órakor indul a Nagyállomásról, a járatra felszállni csak itt és az Egyetem megállóhelyen lehet.

Fotó: Kiss Annamarie

SzT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában