Támogatási csomag

2021.08.28. 13:41

Milliárdok a fűszernövényre

Elkerülhetetlen a tormatermesztés modernizálása – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Forrás: Szilágyi Ákos

A tormával foglalkozókhoz háromféle támogatási csomaggal érkezett Újlétára szombaton Nagy István agrárminiszter a Hajdúsági Torma Jövőjéért Alapítvány által szervezett eseményre, ahol mintegy 60 termelővel, felvásárlóval és polgármesterrel találkozott.

Nagy István | Fotó: Szilágyi Ákos

A tárcavezető ismertette: a mezőgazdasági kisüzemek támogatására akár 15 ezer eurónyi támogatás is lehívható. A támogatás lehívására azok jogosultak, akik már minimális gazdálkodási mérettel rendelkeznek, ami torma esetében körülbelül 1,5 hektár területet vagy legfeljebb 2 millió forint nettó mezőgazdasági árbevételt jelent. Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozását is támogatják. 1000 eurónak megfelelő forint összeg/termelő/év vissza nem térítendő támogatásban részesül, aki tájékoztatással, nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségeket teljesíti. A tervezett keretösszeg 2,52 milliárd forint. Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége is szerepel a támogatásra kijelölt tevékenységek között. Ennek keretösszege 7,92 milliárd forint, az igényelhető támogatás 2-200 millió 70 százalékos támogatás intenzitás mellett.

Jobban megélni a tormából

– Ennyi támogatást még soha nem kaptak a termelők. Azt remélem, hogy ezzel helyére kerül a tormatermesztés, a termelők hosszú távra biztonságosan tervezhetnek, fejleszteni tudnak.

„Ez egyébként nagyon fontos, hiszen látjuk, hogy olyan beruházásokat kell megvalósítani, ami egyrészt a fizikai munkavégzést is könnyíti, másrészt pedig hosszú távra biztosítja a térségben a tormatermelést.”

Ugyanakkor lényeges szempont, hogy a felvásárlók se járjanak rosszul – válaszolta a Napló kérdésére Nagy István agrárminiszter, aki nem először járt ebben az évben Újlétán. Mint mondta, a szombati találkozót már megelőzte egy korábbi, amit azért hívott össze, mert hírét vette, hogy baj van a tormatermesztéssel a térségben. Megértette a problémákat és azóta dolgoztak azok megoldásain. – Eddig is már bevezettünk egy szabályt. Nem lehet, hogy a termelő kiszolgáltatott helyzetben legyen, ezért szerződéses kötelezettséget írtunk elő minden felvásárlónak. Tehát szerződésben kell rögzíteni az árat, a minőséget és a mennyiséget a termelő felé. Most pedig a termelés körülményeit javító támogatási javaslatokkal érkeztem – tette hozzá a tárcavezető.

Tasó László országgyűlési képviselő elmondta: ez Magyarország legmeghatározóbb tormatermesztési körzete, számos család él itt a tormatermelésből. Szeretnék, hogy minél jobban tudják értékesíteni a termékeket, jobb szinten megélni és termelőnek maradni. Cél, hogy legyen további feldolgozásra lehetőség, minél magasabb készültségi fokot érjenek el az itt megtermelt alapanyagok.

KZS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában