night light

2021.09.23. 14:22

Induljunk el az okos-közvilágítás felé!

Kincsünk a hortobágyi csillagpark, de azért van mit tanulnunk helységeink, helyiségeink megvilágításában.

A fényről, a fényszennyezésről készült képek bemutatásával kezdődött a konferencia kedd este | Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Szerte a fejlett világban, így Magyarországon is, mind több gondot jelent, leginkább a körülöttünk élő élővilágra, a fényszennyezés. Ezt mi magunk is láthatjuk olyan formában, hogy a nagyobb települések esti-éjszakai kivilágításának felvetülése már 50-60 kilométerről látszik a borult égbolton. Megyénkben, jó látástávolság esetén, Debrecen fénye már Biharkeresztestől látható, de a kisebb városok, így Hajdúszoboszló, Balmazújváros, Hajdúböszörmény „fényfelhője” is érzékelhető akár 20 kilométerről is. Ugyanakkor tapasztaljuk, már a falvak belterületéről is, hogy lényegesen kevesebb csillag figyelhető meg napjainkban, mint akárcsak két-három évtizeddel ezelőtt.

A fényszennyezés csökkentése környezetvédelmi és energiatakarékossági program is egyben. Az ezt szolgáló Tiszta Égbolt, Night Light nevezetű európai uniós forrásokból megvalósuló projektben Hajdú-Bihar megye önkormányzata is részt vesz. Ebben hét ország kilenc régiója több éven keresztül vizsgálta a fényszennyezés hatását, csökkentésének lehetőségét. A projektzáró ezekben a napokban zajlik Debrecenben.

A fényről, a fényszennyezésről készült képek bemutatásával kezdődött a konferencia kedd este | Fotó: Kiss Annamarie

Célirányos fények

– Az elmúlt öt évben sikerült az európai uniós országokból tapasztalatokat szereznünk arról, hogy miként hívták fel a lakosság figyelmét a fényszennyezésre, hogyan lehet a tiszta égboltot a turizmus tekintetében elősegíteni, erre milyen jó példák, jó gyakorlatok vannak – kezdte válaszát Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a többéves együttműködésről és a debreceni konferenciáról érdeklődő kérdésünkre. – Hajdú-Bihar 2011-ben a hortobágyi csillagos égbolt park révén bekerült a fényszennyezésmentes helyekkel rendelkezők elit klubjába. A most záródó európai uniós projekt indításához természetesen szükség volt bizonyos vállalásokra is. Az egyik az volt, hogy építsük be azokat a tapasztalatokat, amelyek ebben a nemzetközi együttműködésben vannak. Így került be a megyei területrendezési tervbe az, hogy a településeink a saját rendezési terveikben is foglalkoznak a fényszennyezés-csökkentés lehetőségével. Ebben az elmúlt időszakban, éppen az európai uniós pályázati forrásoknak köszönhetően, a LED-lámpák felszerelésével a mesterséges megvilágítással való céltudatosabb gazdálkodást valósítottuk meg. Ugyanakkor már itt van az új technológia, ahol irányított fényekkel lehet megvilágítani bizonyos körzeteket, és a mesterséges intelligencia alkalmazásával már vannak olyan okos megoldások.

Pajna Zoltán | Fotó: Napló-archív

Pajna Zoltán kiemelte: meg kell nézni, hogyan lehet egyes területeken csökkenteni a közvilágítás szennyező hatását. Azt ugyan szabványok rögzítik, hogy egy adott helyre milyen megvilágítás kell, de a fény irányát lehet célirányosabbá tenni. Hangsúlyozta, az energiával takarékoskodhatunk az épületek és a saját környezetünk világításában.

– Természetesen támogatom az épületmegvilágításokat, tehát azok legyenek esztétikusak, adjanak élményt, emeljék ki annak építészeti karakterét. Ez azonban csak egy elenyészően kicsiny része egy-egy település közvilágításának, illetve fényszennyezésének. Az épületek és a közterületek megvilágításában egy megfelelő összhangot kell teremtenünk. A jó példákat meg kell ismertetnünk a települések vezetőivel. Például egyes közvilágítási lámpáknak szinte alig van haszna, hiszen a növényzet már annyira elterebélyesedett körülöttük. Tehát a köztereink, megvilágosítását lehet észszerűsíteni. És itt vannak az intelligens megoldások is. Például az éjszakai időpontban egy adott közlekedési hely csak akkor lesz erősebben megvilágítva, ha ott mozgást érzékelnek. Ugyanez lehetséges egy közintézményben is, ahol a folyosón csak akkor gyullad fel a lámpa, ha ott végigmegy valaki. Sőt, a világítást egy iskolában az órarendnek megfelelően is be lehet programozni. Ezek a jövő kihívásai. Azt látom, hogy ebben a világítástechnikai forradalomban nagyon sok olyan elem van, amit meg kell ismernünk, és idővel alkalmaznunk – részletezte Pajna Zoltán, aki a nemzetközi együttműködésben Hajdú-Bihar részvételéről elmondta, hogy abban hangsúlyos helyet kapott a hortobágyi csillagpark és annak turisztikai hasznosítása. A konferencián megismerik egymás törekvéseit, azokból ötleteket lehet meríteni, saját elképzeléseket tökéletesíteni.

Kovács Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában