7 emelet, 101 szoba

2021.09.23. 12:38

Négycsillagos szálloda alapkövét rakták le Debrecen központjában

Fotó: Kiss Annamarie

  • A Darabos utcán csütörtök délelőtt, ha csak jelképesen is, de az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődtek Debrecen új szállodájának építési munkálatai. A 101 szobás létesítmény 2023 végére készül el, a beruházást a Kisfaludy-program 3 milliárd 650 millió forinttal támogatta.
  • László György, beruházó tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. ügyvezetője köszöntőjében kiemelte: a korszerű és energiatakarékos technológiát alkalmazó szálloda 40 új munkahelyet teremt majd Debrecenben.
  • Sal László, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: Debrecen új szállodájának helyszínén a múlt és a jövő találkozik: a Debreceni Református Kollégium és a Nagytemplom árnyékában egy 21. századi, modern szállodát építenek.
  • A csaknem 5 milliárd forint összköltségű, hétemeletes hotel üzleti vendégeket és családokat egyaránt fogad majd. Papp László polgármester kiemelte: Debrecen az ország újraindítása után sikeres turisztikai szezont zárt 2021-ben. – A turizmus felívelő szakaszban van, és nagy öröm, hogy a befektetők is jó lehetőséget látnak Debrecenben – tette hozzá.
  • Panorámás tetőterasz több mint 200 vendég számára a Debreceni Református Kollégium mellett. Ezek a hívószavai annak a négycsillagos szállodának, melynek ünnepélyes alapkőletételét csütörtök délben rendezték a meg a Darabos utcán. Papp László polgármester az ünnepségen először a hit jelentőségéről beszélt, most azonban nem szakrális értelemben, hanem a város jövőjét illetően.

    Azok, akik ma Debrecent választják, egy perspektivikus jövővel rendelkező, növekedésben lévő városban hisznek

    – fogalmazott. Hozzáfűzte: az, hogy a városvezetőség mellett a gazdasági élet szereplői is hisznek Debrecenben, rendkívül fontos visszaigazolás. – Debrecen az ország második legnagyobb, és egyben legdinamikusabban fejlődő városaként a régió központjává válik – emelte ki. A polgármester szerint az elmúlt két évtized fejlődése, valamint a közelmúlt történései is megadják az alapot ehhez a hithez. Emlékeztetett arra is, hogy a világjárvány egyik legnagyobb kárvallottja a szállodaipar és az éttermi szolgáltatások, valamint az ehhez kacsolódó szolgáltatási tevékenységek voltak. – Az elmúlt hónap turisztikai értékelése az előző évhez képest dinamikus növekedést mutat, több mint 11 százalékkal nőtt a városban a vendégéjszakák száma – tudatta.

    Debrecenből a város gazdasági növekedését tekintve ezer szállodai szoba hiányzik, ebből kitűnik az is, hogy a tetrecen Kft. és az A-Híd Zrt. beruházása jövőbe mutató és reális.

    A város történelmi központjában, ideális helyszínen valósul meg a szálloda, a műemléki környezetre tekintettel, gondos tervezés után, és a látványtervek alapján elmondható, hogy Debrecen egyik büszkeségévé válik majd

    – fogalmazott. Papp László végül kiemelte: a beruházás előremozdítja majd Debrecen turisztikai életét, ezzel emelkedik a szállodai szolgáltatások színvonala.

    Kósa Lajos országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az új hotel jelentős állami támogatással épül fel. Kiemelte: indokolt, hogy a magyarországi idegenforgalmi beruházásokat támogassa az állam, hiszen az eredményes működés esetén jóval több hasznot hoznak a nemzetnek adófizetésben, munkahelyteremtésben és exportban egyaránt. – 2019-ben az idegenforgalom GDP-részesedése 13 és fél százalék volt, a cél a 17 százalék elérése – mutatott rá.

    A politikus hangsúlyozta a biztonságos környezet, valamint az idegenforgalmi látványosságok jelentőségét is, melyben Magyarország és Debrecen egyaránt élen jár, végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a szálloda remélhetően olyan nevet kap majd, mely Debrecen városára utal.

    Fotó: Kiss Annamarie

    Negyven új szálloda, csaknem hatszáz panzió, 14 ezer magánszálláshely, 114 szabadvízi strand felújítása vagy építése van folyamatban ezekben a hónapokban Magyarországon – kezdte ünnepi beszédét a Kisfaludy 2030 turisztikai fejlesztőprogram vezérigazgatója, Horváth Péter. Elmondta, hogy a debreceni, száz szoba feletti beruházás az egyik legnagyobb a pályázati konstrukcióban, melyhez a kormány 3,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. – Ha új, minőségi szolgáltatást nyújtó szálláshely épül, az nemcsak több vendégéjszakát, hanem a nagyobb költésű vendégek által magasabb bevételt is eredményez.

    Nemcsak a debreceni, hanem az egész belföldi turizmus talpra állt.

    Célunk, hogy a turizmus újra a gazdaság húzóágazata legyen, és mindent megteszünk azért, hogy 2022-ben elérjük a 2019-es eredményeket. Ebben nagy szerepe van az olyan átgondolt és összehangolt fejlesztéseknek, mint a Darabos utcán felépülő szálloda – összegzett.

    A köszöntők után a felszólalók közösen helyezték el az időkapszulát,valamint a szálloda alapkövét.

    Fotó: Kiss Annamarie

    SZD

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában