koronavírus

2021.11.22. 17:04

Különféle érveléssel, de közös céllal érkeztek az akcióhét első napján oltásra a debreceniek

Már hétfőn rengetegen éltek a harmadik védőoltás felvételének lehetőségével.

Fotó: Czinege Melinda

Oltási akcióhetet jelölt ki nemrég a kormányzat az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében. Hétfőtől vasárnapig a kórházi oltópontokon reggel 7 és este 19 óra között lehet megjelenni előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül. A kórházak országszerte, így Debrecenben is megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, regisztrációjukat a helyszínen végzik el, akik pedig időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben oltják be.

Hétfőn a Bethlen utcán már a délelőtti órákban sorrá gyarapodtak azok a várakozó debreceniek, akik saját maguk vagy családjuk védelmében, esetleg munkahelyük miatt várakoztak vakcinára.

Ottjártunkkor, bár a 12 év feletti gyerekeknek is szól az akcióhét, csak felnőttekkel találkoztunk, közülük a Naplónak többen elmondták, hogy koronavírus-fertőzésről, sőt a betegség tragikus kimeneteléről is tudnak a családi vagy ismeretségi körükből.

A debreceni oltópontokon a legforgalmasabb időszakban is legfeljebb harminc percet kell várakozni, de fontos, hogy csak olyanok érkezhetnek az oltópontokra, akik egészségesek, és a legutóbbi védőoltás felvétele óta több mint négy hónap telt el.

Családjuk és önmaguk védelmében

Hosszú, de ütemesen haladó sorba rendeződve várták, hogy sorra kerüljenek hétfőn mindazok, akik az oltási akcióhét első napját választották a koronavírus elleni harmadik vakcina beadatására a Bethlen utcai rendelő előtt. A Napló a helyszínen arról érdeklődött, hogy miért választották a kormány által megjelölt, november 22. és 29. közötti hetet az oltakozásra, illetve, hogy miért tartják fontosnak, hogy harmadszorra is felvegyék a védőoltást.

– A családomban több idős beteg ember van, ezért is jöttem el ma a férjemmel, hogy a harmadik oltással magunkat, és őket is megóvjuk a covidtól. Krónikus betegségünk van, a gyermekeink külföldön dolgoznak – kezdte a debreceni nyugalmazott óvónő.

Őt és férjét, Borbély Zoltánt az bírta rá a sorban állásra, hogy regisztráció nélkül egyszerűbb az oltakozás, sőt nem is kellett sokat várniuk, hogy sorra kerüljenek. Az asszony két AstraZeneca után most Pfizer vakcinát kért. Hangsúlyozta, hogy a környezetükben sokan fertőződtek meg, volt, aki életét is vesztette a koronavírus miatt, köztük az egyik óvodásának negyvenéves édesapja is. A fia harmincöt évesen, enyhe lefolyással lett túl a fertőzésen, ekkor döntötték el véglegesen, hogy mindent megtesznek a megbetegedés elkerülése érdekében. – Gyerekkorunkban is felvettük az oltásokat, ezért sem értem azokat, akik ellenkeznek ebben a témában – jegyezte meg végül Borbély Zoltánné.

Borbély Zoltán és Borbély Zoltánné | Fotó: Czinege Melinda

Szalamon Sándor átesett már rajta, és köszöni, nem kér többet a covidból, emellett kötelező is lesz számára az oltás, mivel az egészségügyben dolgozik.

Az intenzív osztályon dolgozom, láttam a fertőzés lehetséges következményeit, ami még inkább megerősített abban, hogy az akcióhéten egyszerűen, regisztráció és időpontfoglalás nélkül kapjam meg a harmadik védőoltást

– felelte.

Szalamon Sándor | Fotó: Czinege Melinda

Megelőzés, munkahely és utazás. Ez a három fő indok vezette az oltási ponthoz Kompár Katinkát és férjét, Olivért. Elmondták, hogy ahogy tudnak, vigyáznak az egészségükre, emellett a vendéglátásban dolgoznak, így a felelősségtudat is azt mondatta velük, hogy beoltassák magukat. Két Szputnyikot kaptak eddig, jó oltásnak is tartják, de mivel külföldi utazást terveznek, ezért most Pfizert fognak kérni.

Kompár Katinka és Kompár Olivér | Fotó: Czinege Melinda

Szabó Enikő középső lánya a világjárvány első hullámának idején került iskolába. Az édesanya először röviden felidézte a digitális oktatás és a bezárt óvodák okozta nehézségeket, majd hozzátette: egész családjának védelmet nyújthat, ha még egyszer beoltatja magát.

Válaszadóink kivétel nélkül hasznosnak és praktikusnak tartják az akcióhetet, ami rugalmasan, adminisztrációs fáradalmak nélkül biztosítja mindenki számára a védőoltás felvételét.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában