2022.08.24. 20:00
Csendes gyilkos a borospincékben
Általában a meggondolatlanság és a fegyelmezetlenség vezet tragédiához.
A borkészítés során a legveszélyesebb és legkritikusabb fázisról van szó, ahol elengedhetetlen az összehangolt munka elvégzése
Forrás: Illusztráció, Shutterstock
A szén-dioxid káros hatását leginkább a klímaváltozással kapcsolatban említik mostanában. Azonban létezik egy sokkal rövidebb távú, az életet közvetlenül veszélyeztető hatása is. A korai szüretelésű szőlők ugyanis már érlelődnek a pincékben, a must állapotára rápillantó gyanútlan borkedvelő pedig a szüret utáni időszakban könnyen pórul járhat.
A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között súlyos veszélyt jelent. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja az oxigént. Aki egy mustgázzal teli pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket eszméletvesztés, végül fulladás követheti – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Ugyan Hajdú-Bihar nem kifejezetten borvidék, azonban sok kertben termesztenek szőlőt megyénkben is, magáncélra családi házak pincéjében is készül a jóféle asztali bor. Papp-Kunkli Nórától, a katasztrófavédelmi főigazgatóság Hajdú-Bihar megyei szóvivőjétől megtudtuk: megyénkre szerencsére nem jellemzőek hasonló esetek. A tűzoltó főhadnagy elmondása alapján az elmúlt 5-6 évben Hajdú-Biharban nem kaptak olyan riasztást, amely mustgázhoz köthető lett volna.
Az országban legutóbb tavaly, a Zala megyei Garaboncon okozta egy pincemester halálát a mustgáz. A 42 éves férfi beleejtette telefonját a forrásban lévő musttal teli hordóba, hirtelen mobilja után kapott, majd a hordó felé hajolva belélegezte a gázt, és eszméletlenül esett össze.
Must-mustra
– A mustgáz általában a cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedésekor keletkezik, amikor a cukor elbomlik, vagyis amikor forr a must, etil-alkohol és szén-dioxid szabadul fel. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel – mondta a Haon érdeklődésére Kovács István borszakértő, az Európai Borlovagok Magyarországi Rendjének tagja, egy ismert belvárosi borozó tulajdonosa.
A szakember kifejtette: rossz szellőzési viszonyok esetén a mustgáz zárt térben a padlószinttől felhalmozódik, kiszorítva a másfélszer kisebb súlyú oxigént. A folyamat rövid idő alatt bekövetkezhet, függetlenül attól, hogy felszín alatti vagy feletti a helyiség. A kisebb családi pincészetek esetében hatványozottabban fennáll a veszély, mivel ezek általában kis légterű pincék.
– A borkészítés során a legveszélyesebb és legkritikusabb fázisról van szó, ahol elengedhetetlen az összehangolt munka elvégzése. Aki a borász szakmában benne van, tisztában van ezekkel a tényezőkkel. Általában a meggondolatlanság és a fegyelmezetlenség vezet tragédiához – véli Kovács István.
A borlovag hangsúlyozta azt is, hogy a borospincékbe előzetes szellőztetés vagy légtérellenőrzés nélkül semmiképp ne menjünk be.
– Léteznek személyi gázkoncentráció-mérő készülékek, ezek a hordozható berendezések jelzik a csökkent oxigénszintet. Ezeket leginkább nagyipari feldolgozás esetén használják. Kisebb pincéknél hasznos a bejáratnál elhelyezett szénmonoxid-érzékelő, illetve az ajtóba beépített reteszelt, mesterséges szellőzőberendezések – ajánlotta.
El ne aludjék
Sokak által használt, klasszikus megoldás az úgynevezett gyertyás módszer, melynek lényege, hogy egy égő gyertyát alacsonyan magunk előtt tartva lépünk a helyiségbe. Amint a gyertya kialszik, ezzel jelzi, hogy nincs megfelelő levegő. A borlovag szerint azonban ez a taktika nem tekinthető megbízhatónak. Hiszen a különböző gázokat nemcsak belélegezzük, hanem a testünkre – így például a vérnyomásra – is kihatnak. Így előfordulhat, hogy már a harmadik lépcsőfoknál eszméletlenül zuhanunk össze, mert mire a gyertya kialszik, már késő.
Kovács István emiatt azt tanácsolja, hogy a megfelelő biztonsági előírások betartása mellett mindig párban, személyi felügyelettel lépjünk a borospincébe. Míg egyikünk lent tartózkodik, a másik a szabad levegőn követi a történéseket, készen állva egy esetleges közbelépésre. Veszélyhelyzet esetén azonnal semmiképp se siessünk eszméletlen ember segítségére! Inkább gyorsan hívjuk a 112-es segélyhívószámot, és próbáljuk meg kiszellőztetni a helyiséget.
Hajnal László