A Közút válaszolt

2022.10.27. 10:40

Körültekintők a téglásiak, ezért nem történik baleset a forgalmas kereszteződésben

A 4-es felújítása megoldhatja a helyiek problémáját.

Forrás: Czinege Melinda

Téglás mellett, a város külterületén halad el a 4-es számú főút. Bököny felé közlekedve az út jobb oldalán terül el a város belterületi része, azonban a másik oldalon is van még néhány lakóház. Ezzel kapcsolatban érkezett szerkesztőségünkhöz olvasói megkeresés, mely szerint a külterületen élő lakosok biztonságos gyalogos vagy kerékpáros átjutása a belváros felé nem megoldott, ugyanis sem közlekedési lámpa, sem gyalogátkelőhely nincs ott. Mindezek mellett – olvasónk szerint – az autósok jelentős többsége a megengedett sebességnél gyorsabban halad el az érintett szakaszon.

– Van, hogy 15 perc az átjutás egyik oldalról a másikra. A téglási lakosok szerencsére nagyon körültekintők, ennek is köszönhető, hogy nem történik baleset – mondta megkeresésünkre Szabó Csaba polgármester. Tudatta, a 4-es számú főút Debrecen-Nyíregyháza közötti szakaszának felújításának tervezése, az új nyomvonalak kijelölése már elkezdődött, amely valószínűleg meg fogja oldani a problémát.  

A főút kezelője, a Magyar Közút Zrt kommunikációs osztálya arról tájékoztatott: a főút kérdéses szakasza a települést elkerülő út külterületi, lakott területen kívül futó részét képezi. 

A főút napi átlagos forgalma 10-13 ezer jármű közé esik, amely magasnak tekinthető. 

Forrás: Czinege Melinda

Nincs napirenden fejlesztés a két csomópontban – Böszörményi út, Dózsa György út –, ugyanis a jogszabályi előírások szerint lakott területen kívül gyalogátkelőhely telepítése nem engedélyezett

 – emelte ki a Közút, amely megerősítette: jelenleg előkészítés alatt van a 4-es számú főút Debrecen és Nyíregyháza közötti szakaszának kétszer két sávra történő bővítése. Az előkészítési fázis első lépéseként a nyomvonalra készül tanulmányterv. A végleges nyomvonal, illetve a meglévő csomópontokra vonatkozó átépítési javaslatok csak ezt követően tervezhetők, pontosíthatók. Az olvasói jelzésükhöz hasonló lakossági bejelentés eddig egyébként még nem érkezett a társasághoz.

Figyelembe veszik a lakossági kéréseket

Szabó Csaba polgármester hangsúlyozta: lakossági kezdeményezésre az adott belterületi, önkormányzati tulajdonú utcát felmérik, kikérik az ottlakók véleményét, egyeztetnek a hatóságokkal és olyan megoldást találnak, amely egyszerre szolgálja a közlekedésbiztonság javulását és a lakosok érdekeit.

– Az első polgármesteri intézkedésem egyike volt megválasztásom után, hogy a központi kereszteződésben – ahol több nagyobb baleset is történt – fekvőrendőröket tettünk le, később pedig a Közút által kezelt szakaszra egy harmincas tábla került ki. Mióta ezeket bevezettük, egy baleset sem volt – idézte fel a városvezető. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában