2023.03.27. 14:54
A hattagú zsűri megpróbálta a lehetetlent: hetvenhárom ízből választották ki a legjobbakat
Tizennegyedik alkalommal várta versenyzőit a Népi Ízek Versenye Csökmőn.
Összesen hetvenhárom különböző ételt és italt neveztek be
Forrás: B. Kiss Andrea
Harminchárom versenyző nevezett be a tizennegyedik alkalommal megrendezett Népi Ízek Versenyére, amit a csökmői Faluház szervezett március 25-én. A rendezvényt korábban január végén szervezték, de az energiatakarékosság miatt idén csúsztattak a dátumon a szervezők.
A hattagú zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen kilenc kategóriában összesen hetvenhárom versenyterméket kellett megkóstolniuk. A pontozás egytől ötig történt pontozófüzet felmutatásával, majd a pontszámokat táblázatba rögzítve jött ki a végeredmény. A zsűri elnöke ezúttal is Kovács Csaba, a Puszta Csárda mesterszakácsa volt, de a tagok sem változtak: Varga Istvánné, Fülöp Lajos Csabáné, Csongrádi Norbert és Földesi Zoltán alkották a bírálóbizottságot. A hatodik tag tavaly a polgármester volt, idén pedig a tavalyi legtöbb pontot szerzett versenyző: Tóth Sándorné. Jövőre a most legtöbb pontot szerző, Szigeti János vehet részt a zsűri munkájában.
A Faluház és támogatói jóvoltából nagyon szép nyereményekkel – főként konyhai eszközökkel – díjazták minden kategória első három legjobbját. Két különdíj is gazdára talált. A délutáni eredményhirdetés után a versenyzők és a közönség együtt kóstolgathatták meg a versenytermékeket, közben beszélgetések alakultak ki és receptek, konyhai trükkök cseréltek gazdát.
B. Kiss Andrea
A XIV. Népi Ízek Versenyének győztesei: Kolbász-szalámi kategóriában: 1. Fazekas Róbert: disznó-szarvas húsos szalámi, 2. Oláh Lajosné: kolbász bagettel 3. Nagy Tiborné: csemege szalámi Lekvár kategória: 1. Szigeti János: négy napos duráncai szilvalekvár 2. Tóthné Hegedűs Viktória: eperlekvár 3. Oláh Lajosné: csipkebogyó lekvár Befőtt: 1. Tóth Gizella: rumos kavart meggy 2. Nagy Annamária: cseresznyebefőtt 3. Szigeti János: rumos birsalmabefőtt Savanyúság: 1. Kiss Dolóresz: uborka 2. Tóthné Hegedűs Viktória: cékla 3. Szigetiné Nekita Kornélia: savanyú uborka Édes tészta: 1. Pénzes Lászlóné: almás süti 2. Oláh Lajosné: Árvácska 3. Kulik-Hajdu Tímea: málnás-csokis-habcsókos kalács Sós tészta: 1. Bagdi Sára: medvehagymás pogácsa 2. Oláh Lajosné: sajtos perec 3. Oláh Eszter: kapros, fokhagymás labdabukta Italkülönlegesség: 1. Tóth Gizella: gyógylikőr 2. Kovács Szuzi: paradicsomlé 3. Gál István: meggylikőr Pálinka és párlat: 1. Id. Elek István: birsalma pálinka 2. Szigetiné Nekita Kornélia: szilvapálinka 3. Elek Attila: meggypálinka Különlegességek: 1. Kulik-Hajdu Tímea: Népi ízek másként (csokitorta parasztreggelinek álcázva) 2. Rácz Imréné: céklás korhelyleves 3. Hajnalné Pénzes Edit: gluténmentes dióscsók Különdíjat kapott: Tóthné Hegedűs Viktória (szilvapálinka) A Puszta Csárda különdíját kapta: Fazekas Róbert (jalapeno) |