2023.04.29. 14:34
Úgy belecsapott Nagyrábé a lecsóba, hogy még az eső sem mert esni
A Sárrét Íze Fesztiválon idén is megteltek a bográcsok, sőt testvértelepülési szövetség is köttetett a faluban.
Az ősi pásztorünnephez kapcsolódó nagyrábéi napot hivatalosan Vitányi István honatya nyitotta meg
Forrás: Czinege Melinda
Szent György meglehetősen esős havának utolsó hétvégéjén a kezdeti aggodalmak után végül napsütéses reggelre virradt, majd nagy napra kezdett készülődni Nagyrábé szombaton. A község művelődési háza körül a Haont délelőtti érkeztekor örömteli zsibongás fogadta, ki portékáit, ki a hatalmas vattacukor mögött el-eltűnő gyereket, ki a főzőversenyre nagy gonddal kiválasztott fakanalait igazgatta.
A Sárrét Íze Fesztivál eredendően Sárkányölő Szent György napjához, vagyis április 24-hez köthető, az ősi pásztorünnephez kapcsolódó nagyrábéi napot hivatalosan Vitányi István honatya nyitotta meg. – Egész Sárrét életében nagy jelentősége van ennek a rendezvények, melyen idén több mint ötven csapat méri össze főzőtudását – mondta. Bulcsu László, a vármegyei önkormányzat alelnöke úgy fogalmazott: semmilyen környezeti vagy természeti válság nem tudja felborítania azt a hagyományt, ami a Sárréten és más gazdálkodóhelyeken megrendezett kihajtási ünnepet jelenti. Elmondta, hogy a gazdálkodás tradíciója letűnőben van, de a hagyományokra építve Sárréten, így Nagyrábén is megőrizték: erre a napra mindenképpen emlékezni kell.
XVI. Sárrét Íze Fesztivál Nagyrábén
Fotók: Czinege MelindaA település polgármestere, Tiszai Károly köszöntőjében ünnepi pillanat is helyet kapott: testvértelepülési megállapodást írt alá a Velencei-tó partján álló Kápolnásnyék polgármesterével. Ezzel a szövetséggel mindkét község kölcsönösen támogatja egymást, szorosabbá fűzik együttműködésüket a kulturális élet és a sport, a hagyományőrzés és a népművészet területén egyaránt.
Bede Róbert mesterszakács kemény szívű zsűrielnök, de tudja, milyen íze van a szeretetnek. – Nemcsak azért jövünk ide, mert kivétel nélkül mindig jól érezzük magunkat, hanem azért is, mert tudjuk: itt nagyon szeretnek minket. Ezt az érzést kapjuk vissza minden évben Nagyrábén – fogalmazott. Az ítész nemcsak kóstolt, hanem munka közben is alaposan szemügyre vette a készülő finomságokat.
A hajdúszováti Négy Évszak Kulturális Egyesület tízéves rutinnal, de szokványosnak semmiképpen sem mondható menüvel jelentkezett a hagyományőrző megmérettetésre. Az egyesületi elnök, Tóth Károly egyben főszakács is, aki büszkén mutatja a portájukon rotyogó gigantikus mennyiségű galamblencsegulyást. Nem kertel: helyezést remélnek a Bede Róbert mesterszakács elnökletével pontozó zsűritől, mint megtudjuk, nem is véletlenül. – Hagyományőrző étel a galamb és a lencse is, így tesszük mi össze gulyássá – magyarázza, hozzátéve, hogy négy éve hetven csapat közül a legszebb tálalásért járó különdíjat „kanalazták be”, ezért is hajtja csapatát a versenyszellem.
Megjegyezte végül, hogy egyfajta kulináris főpróba is ez a szervezetnek, mely nyáron részt vesz majd a 10. Hajdúszováti Hajdú Ízek Fesztiválján.
A részvétel a fontos elvén, ám annál lelkesebb elsőbálozóként rotyogtatta a bakonszegi módra megálmodott hentestokányát a Berettyóújfalui Eötvös József Szakképző Iskola csapata. A séf itt is a csapatkapitány, vagyis Nagy Zoltán igazgató. Rutinos pedagógusként tudja, hogy a fiatalok előbb-utóbb megkörnyékezik a rotyogó üstöt, így érthető is, hogy nem a zsűrinek, hanem sokkal inkább maguknak főznek, azt viszont mindennemű szakmai ráhatás nélkül.
Búcsúzóul úgy összegeztünk, Nagyrábé közösségi életének különös bája, s annak természetes evolúciója van, melyet egyrészt a 15 éve életre kelt ízfesztivál, másrészt a találkozó miatt ideérkező résztvevők adta sokaság színesít esztendőről esztendőre.
SZD