Kutatás-fejlesztés

2023.06.15. 12:05

A hazai biotechnológia ipar nélkülözhetetlen részévé vált a Debreceni Egyetem

Egy új fejlesztésnek köszönhetően erősítette meg szerepét a szektorban az intézmény.

Prof. dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora beszélt a kutatás részleteiről

Forrás: Czinege Melinda

Az egészségipar fejlődését szolgálja a Debreceni Egyetem projektje, melyről annak zárórendezvényén számoltak be csütörtökön a Debreceni Egyetem Innovációs Parkjában. A közös munka a Richter Gedeon Nyrt.-vel és a Fluart Innovative Vaccines Kft.-vel karöltve indult 2016 decemberében. 

A projekt megvalósításán 15 intézmény 518 munkavállalója dolgozott több mint 5,9 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás keretein belül. 

A kutatás fő fókusza egy rekombináns fehérjét tartalmazó hatóanyag és gyógyszerkészítmény fejlesztése, valamint egy új önálló sejtvonal létrehozása volt – hangzott el az eseményen.

Ez a projekt a Debreceni Egyetem büszkesége, az intézmény modern kori történetének legnagyobb kutatási és innovációs projektje, melynek előzménye egészen 2007-ig nyúlik vissza. Ekkor alapítottuk meg az ország első akkreditált gyógyszeripari klaszterét a Richter Gedeon Nyrt.-vel

 – idézte fel a kezdeteket prof. dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, a projekt szakmai vezetője. Kifejtette, hogy a biotechnológiai gyógyszereknek a termelés során végig analitikai és klinikai vizsgálatsorozatokon kell átesniük, egy gyógyszergyárnak azonban nincsenek klinikái, ahol ezeket kivitelezhetné. Debrecen városa az ország egyik legnagyobb klinikai rendszerével rendelkezik, ennek mentén talált egymásra a két szervezet. A közösen végzett ipari tevékenység rendkívül versenyképes, ez pedig mindkét fél számára előnyös.

A projektzáró rendezvényen elhangzott, hogy a kutatási programban célzott feladatok egyaránt magukban foglalnak ipari kutatási és kísérleti fejlesztési tevékenységeket is. A konzorciumi partnerek a létrehozott eredményeket fenntartható módon a társadalom szolgálatába kívánják állítani.

Számos területen hasznosítható

Debreceniként külön örülök, hogy itt lehetek. Rendkívül lényeges, hogy vidéken is épüljön ökoszisztéma, az innováció és a kutatás-fejlesztés ne csak Budapesten történjen meg. Azt látom, hogy az elmúlt tizenöt évben rengeteg lehetőség települt a városba. Kulcsfontosságúnak tartom, hogy az egyetem és az ipar együttműködjön, hiszen ha egy prototípus eljut a gyártás fázisába, az hoz majd bevételt

 – fogalmazott dr. Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese.

Debrecen Szabados Zsuzsa haon
Dr. Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese
Forrás: Czinege Melinda

A projekt során kifejlesztett prototípusok a későbbiekben szabadalmaztathatóak, illetve különböző egészségtudományi területeken lesznek felhasználhatóak: fertőző betegségek megelőzése és kezelése, vakcinák hatóanyagainak előállítása, virális és bakteriális fehérjék gyártása, biológiai hatóanyagok előállítása, ritka betegségeket okozó biológiai molekulák pótlására alkalmas készítmények gyártása, gyógyszer komponensek előállítása, új terápiás eljárások kifejlesztése, továbbá immunbiológiai diagnosztikumok előállítása. Egy Magyarországon kifejlesztett, szabadon felhasználható sejtvonal létrehozása számos alkalmazási területen stratégia jelentőséggel bírhat. 

A projektben célul kitűzött fejlesztés mind az orvostudományi ágazatokban, mind a gyógyszerészeti- és élelmiszeripari tudományterületeken felhasználható és hasznosítható lehet.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában