Átadó ünnepség

2023.09.30. 14:49

Debrecen ikonikus iskolája, a Dóczy gazdagodott új sportcsarnokkal

A korszerű és többfunkciós épület több mint 1,69 milliárd forintba került.

Szakál Adrienn

Csepreghy Nándor államtitkár (balról), Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Kollégium igazgatótanácsának elnöke; Czapp Katalin intézményigazgató, Fekete Károly református püspök, Papp László polgármester és Pósán László országgyűlési képviselő vágta át a szalagot

Forrás: Kiss Annamarie

Ünnepi istentisztelettel kezdődött, majd az intézmény udvarán folytatódott szombat délelőtt a debreceni Dóczy-gimnázium új tornacsarnokának átadó ünnepsége.

– Ha megkérdeznénk a debrecenieket vagy akár országosan, ki vagy mi jut eszükbe erről a gimnáziumról, sokan lennének, akik Szabó Magdát, az Abigélt és a Matula Intézettel való párhuzamot említenék – fogalmazott köszöntőjében Papp László polgármester. Kiemelte, Debrecen nagyon büszke ezen oktatási intézményére, ahogy díszpolgárára, a Kossuth-díjas Szabó Magdára is, akinek születése 100. évfordulóján, 2017-ben adták át az iskola területén található emlékházat.

Kitért arra, hogy az írón kívül kiváló sportolókat is adott az intézmény. – Amellett, hogy a református nevelésre alapozva gazdag szellemi-kulturális értékeket és kiemelkedő színvonalú oktatást biztosít, a Dóczyban erős hagyománya van a sportnak; ebben az értelemben is ápolja a tradíciókat ez a modern, minden igényt kielégítő csarnok – mondta Papp László. 

A mögöttünk lévő évtizedet nyugodtan nevezhetjük oktatási intézményeink szempontjából a megújulás évtizedének Debrecenben 

– fogalmazott.

Felidézte, hogy a város oktatási rendszerének fejlesztésére az elmúlt években kormányzati, EU-s és városi forrásból több mint 13 milliárd forintot fordítottak, összesen 25 intézmény újult meg részben vagy egészen. – A mai esemény is azt bizonyítja, hogy az önkormányzat mellett az egyházak iskolafenntartóként is nagy mértékben járulnak hozzá, hogy a debreceni diákok a legjobb körülmények között tanulhassanak – mutatott rá.

Test-szellem-lelkiség

Pósán László országgyűlési képviselő a test, a lélek és a szellem harmóniájának fontosságára arra hívta fel a figyelmet. – Az, hogy új épülettel bővült most a Dóczy Gimnázium, azt mutatja, hogy a református egyház jó iskolafenntartó, a hozzá tartozó oktatási intézményeket jól kezeli, és vonzó körülményeket, lehetőségeket biztosít az itt tanuló diákoknak – mondta.

Csepreghy Nándor államtitkár úgy fogalmazott: a hit, melyben emberek egy-egy csoportja osztozik, egyebek mellett arról szól, hogy közös válaszaink vannak arra, mi kell a boldogsághoz. – A jó iskola nem az érettségire vagy az egyetemi felvételire, hanem az életre nevel, az Istennek tetsző életre, a Dóczy pedig egyike a Kárpát-medence legjobb iskoláinak. Képes volt egy hagyományt életben tartani a folytonosság hiányának, annak a durva szakadásnak az ellenére is, amit ma leginkább kommunista diktatúraként emlegetünk – vélekedett.

Kiemelte, Debrecen ma is ízig-vérig protestáns közösség és polgárváros, és hogy a történelem buktatói ellenére is az maradhatott, az részint a helyi családokban megőrzött és a helyi iskolákban tovább gyarapított polgári hagyománynak köszönhető.

A köszöntők után Fekete Károly református püspök áldotta meg az új létesítményt. A csaknem ezer négyzetméteres tornacsarnokban a játéktér mellett vizesblokkal ellátott öltözőket, elsősegélynyújtó helyiséget, tornaszertárt is kialakítottak. A munkálatokat tavaly februárban kezdte meg, és idén júliusban fejezte be a kivitelező cég.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában