Már csütörtöktől járnak a Mercik

2024.03.27. 16:21

A Nagytemplom előtt mutatták be az új buszokat, amik nemsokára forgalomba állnak Debrecenben – fotókkal

Újabb jelentős mérföldkőhöz étkezett a debreceni flottacsereprogram.

Szőke Tímea

Az új buszok már csütörtökön forgalomba állnak

Forrás: Kiss Annamarie

Újabb tíz Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz áll forgalomba Debrecenben március 28-án; a járműveket szerdán adták át a DKV Zrt.-nek a Nagytemplom előtt.

2022-ben indítottuk el azt a járműflotta-fejlesztést, amelynek egyik állomásaként most tíz új csuklós autóbusz áll üzembe a város közösségi közlekedésében, amire az elmúlt években jelentős erőforrásokat mozgósítottunk. Összesen 119 Mercedes típusú autóbusz váltja a Volvókat, ezen tízen túl még 20 darab érkezik év végéig, így lesz teljes a program

– mondta Papp László polgármester.

20240327-uj-buszok-Debrecen-KA_5
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

– Hogy a kor követelményeinek és a fenntarthatósági paramétereknek is megfeleljünk, 2022-ben 12 elektromos busz is üzembe állt Debrecenben. A következő időszakban a közösségi közlekedés területén a fenntarthatóság mind nagyobb teret fog nyerni. Egyre inkább az emissziómentes elektromos járművekre szeretnénk átállni – hangsúlyozta Papp László.

– Reményeink szerint néhány héten belül alá tudjuk írni azt a támogatási szerződést, mely újabb napelemparkok telepítését teszi lehetővé. Feltett szándékunk, hogy a közösségi közlekedésben a költséghatékonyság elvét is nagy mértékben érvényesítsük. 2023-ban a megnövekedett üzemeltetési és energiaköltségek miatt be kellett avatkozni a járatsűrűségbe. Ez az időszak nagyon tanulságos volt, felismertük, hogy a fenntartható és kiszámítható jövő érdekében kötelességünk olyan megoldásokat keresni, amik a közösségi közlekedést költséghatékonyan tudják működtetni. Ezért szeretnénk a következő években a dízelüzemű flotta elöregedésével fokozatosan áttérni az elektromos járművekre úgy, hogy a működéshez szükséges villamos energia előállításában a város által telepített naperőművek, napelemparkok játszanak majd fontos szerepet – vetítette előre a polgármester.

A 3-as villamosvonalról is beszélt Papp László

Beszámolt arról, hogy az 1-es villamosvonal rekonstrukciójának előkészítését elkezdték, ez főleg a belvárosi szakaszt érinti majd. 9 új villamos beszerzését is lehetővé teszi a program, és szeretnének olyan járműveket venni, melyek akkumulátorral működnek, így hosszabb távon lehetnek felsővezetéktől mentes, városképileg szerencsésebb villamosszakaszok.

Ebben az uniós ciklusban elindítanák a 3-as villamos vonalának tervezését is, majd a következő ciklusban a fejlesztés irányába elmozdulni.

A polgármester fontos döntésnek mondta, hogy a 6-14 éves, Debrecenben tanuló diákok április 1-től díjmentesen utazhatnak a DKV járatain. – A mintegy 16 ezer érintett diákból mostanáig több mint 13 ezren igényelték a lehetőséget, vagyis rendkívül népszerű a program. Ez fontos visszajelzés is, mert az érintett korosztály nagyjából 25 százaléka, tehát 4 ezer diák vásárolt eddig diákbérletet. Most 13 ezer diák gyakorlatilag állást foglalt a közösségi közlekedés mellett – mutatott rá.

Ebben a korban próbáljuk meg a gyerekeket rászoktatni arra, hogy vegyék igénybe a város közösségi közlekedését. Annál hatékonyabb a rendszer, minél többen használják, ezért is fejlesztjük folyamatosan

– mondta Papp László.

20240327-uj-buszok-Debrecen-KA_17
A Nagytemplom előtt mutatták be a Mercedeseket
Forrás: Kiss Annamarie

Közel 8 millió kilométer évente

Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója azzal kezdte, hogy 2024 a DKV életében több évfordulót és sok fejlődést is tartogat. Idén 140 éves a társaság, 10 éve indult el a 2-es villamos, és 15 éve közlekedteti a DKV a városban a buszokat. – Ez hosszú idő, 15 éve vettük át azokat a Volvo járműveket, amelyeknek már csak a kisebb része üzemel. Nagyon fontos az új buszok érkezése; az elmúlt két év tapasztalatai alapján nagyon megbízhatóak, a meghibásodások száma igen alacsony. Közülük 43 buszon utasszámláló berendezés van, így folyamatosan tudjuk monitorozni az utazási szokásokat – magyarázta Tóth Szabolcs.

20240327-uj-buszok-Debrecen-KA_6
Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Elmondta, hogy az autóbuszok Debrecenben évente közel 8 millió kilométert tesznek meg és közel 700 ezer járat indul el, vagyis naponta 2 ezer 100.

A Mercedes járművek nemcsak újak, de sokkal kedvezőbb a környezeti hatásuk, és több mint 20 százalékkal fogyasztanak kevesebbet a Volvóknál.

A most átadott, csuklós Mercedes-Benz Conecto G típusú buszok EURO6-os motorral szerelt, dízelüzeműek, 153 utast szállíthatnak, alacsonypadlósak, klimatizáltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában