Elismerés

2024.04.30. 14:23

Boros László-díjat vehetett át a debreceni fiatal szakács

Nyikos Patrik még csak húszas éveinek elején jár, de már számos elismerést tudhat magáénak. A magyar gasztronómia egyik legnagyobb alakja, a debreceni kötődésű Boros László emlékére alapított díjat is a fiatal szakács nyerte el, amit kedd délelőtt adtak át a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskolánál.

Balogh Efraim

Nyikos Patrik – családja körében – vehette át a Boros László emlékére alapított díjat

Forrás: Molnár Péter

Megemlékezéssel egybekötött díjátadón ismerték el a debreceni szakács munkásságát a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola mellett kedd délelőtt. Nyikos Patrik néhány éve még az intézményben tanult, később az Ikon Étteremben vállalt munkát, jelenleg pedig a fővárosi, a Michelin-csillagos Stand Étterem szakácsa. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Elnöksége döntése értelmében a fiatal tehetség nyerte el az első, Boros László emlékére alapított díjat, amit 25 év alattiaknak ítélnek oda. A díjat Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke adta át.

Boros László díj, szakács, Nyikos Patrik, debrecen
Nyikos Patriknak ítélték oda először a Boros László emlékére alapított díjat
Forrás: Molnár Péter

Boros László a debreceni és a magyar gasztronómia ikonja volt

Puskás István alpolgármester emlékeztetett, hogy az április 11-i, város napi rendezvényen is bizonyították, hogy milyen fontosnak tartja Debrecen vezetősége a település gasztronómiai értékeit. 
Hangsúlyozta: Boros László tehetséggondozása és séfként végzett tevékenysége nélkül nem élnének a konyhaművészet hagyományai, akinek a mellszobrát egy éve adták át az iskola előtt, s ezzel elsőként emeltek szobrot szakácsnak az országban.

Boros László díj, szakács, Nyikos Patrik, debrecen
Puskás István alpolgármester (balról)  köszöntötte a megjelenteket
Forrás: Molnár Péter

Id. Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa felidézte Boros Lászlóval kapcsolatos emlékeit, akivel baráti kapcsolatot ápolt.

Mélységes tisztelettel és alázattal imádta a szakmáját. A mi kapcsolatunk több mint 20 évre nyúlik vissza, amikor a fejembe vettem, hogy nyúljunk vissza anyáink és nagymamáink hagyományaihoz a csirkehús kapcsán. Az elsők között volt, aki ezekből csodálatos ételeket főzött, majd azt mondta nekem: »Te, ez marha jó! Ha ilyen alapanyagot használna a magyar gasztronómia, akkor az egekbe emelkedne«

– mondta id. Bárány László.

Majd hozzátette, hogy a Boros László iránt érzett tisztelet, szeretet és megbecsülés soha nem fog elmúlni. Elmondta azt is, hogy Debrecen kiemelkedő módon ápolja a gasztronómia hagyományait, és megtiszteli azon lakosait, akit értéket teremtenek, foglalkozástól függetlenül.

Boros László díj, szakács, Nyikos Patrik, debrecen
Id. Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa baráti viszonyt ápolt Boros Lászlóval
Forrás:  Molnár Péter

Nyikos Patrik főzött is korábban Boros Lászlóval

– Boros Laci bácsi olyan szakács volt, aki a szakma iránti szeretet, alázatot, és a nyersanyag tiszteletét tanította meg diákjainak. Ez ránk nézve azt jelenti, hogy kötelességünk az értékeit megőrizni, tanításait pedig továbbadni  – hangsúlyozta Makai Mária, a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola igazgatója. Megjegyezte, hogy volt növendékük, Nyikos Patrik munkájának elismerése az intézmény számára is megtiszteltetés, hiszen ott tanulta meg az alapokat.

Nyikos Patrik a díj átvételét követően elmondta, hogy fiatal tinédzserként nagybátyja birtokán segédkezett különböző rendezvényeken, és többek között Boros Lászlóval is főztek együtt, aki rendkívül inspirálta pályája során.

Az eseményen elhangzott, hogy Nyikos Patrik tanulmányai elvégzését követően a debreceni Viktória Étteremben töltötte szakmai gyakorlatát. Számos szakmai versenyen vett részt, majd pedig Erasmus+ program keretén belül Németországban is dolgozott. Miután hazatért, a debreceni Ikon Étteremben szakácsként dolgozott, ezt követően pedig a Michelin-csillagos Stand Étterembe került Budapesten, ahol jelenleg is erősíti a csapatot. 2021-ben a Bocuse d’Or magyar versenyén első helyezést ért el Dalnoki Bence commis-jaként (segítőjeként), 2022-ben az európai döntőn pedig második helyen végeztek. 2023-ban a Bocuse d’Or lyoni megmérettetésén már történelmet írtak, hiszen harmadik helyezést értek el, ami addig egy magyar csapatnak sem sikerült.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában