Konferencia

2024.04.18. 17:38

Debrecen sebességet vált, az energiaellátásban pedig az önállósodás útjára lép

A kormány kétfajta módon támogatja a geotermikus energiákat kitermelő beruházásokat. Többek közt erről is szó volt a debreceni konferencián.

Hajnal László

Debrecen napelemparkjairól is szó esett az energetikai konferencián

Forrás: Fotó: Napló-Archív

Tizenhatodik alkalommal érkezett Debrecenbe az ENERGOexpó. A kétnapos Energetikai Konferencia és Szakkiállítás egy plenáris üléssel vette kezdetét a Kölcsey Központban csütörtökön. Barcsa Lajos alpolgármester előadásában elmondta, az energetikai konferencia a korábbi évekhez képest is még aktuálisabbá vált, hiszen az elmúlt időszakban az energiaellátottság, a fenntarthatóság részévé vált a közbeszédnek. Felvázolta, az orosz-ukrán konfliktus és az azt követő infláció hatással van a mindennapjainkra, de úgy véli, minden válság egyúttal lehetőség is. Debrecent a nehézségek éppen egy intenzív gazdaságfejlesztési időszakának közepén érték, ezért a város „magasabb fokozatba” kapcsolt.

Debrecen Barcsa Lajos alpolgármester előadása az energetikai konferencián haon
Barcsa Lajos alpolgármester előadása az energetikai konferencián
Forrás: Molnár Péter

– Debrecen energiaellátottsága jóval stabilabb lábakon áll, mint tíz évvel ezelőtt. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, egy jól átgondolt stratégia mentén haladtunk – mondta. Hangsúlyozta, az iparfejlesztés azzal járt együtt, hogy az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra is fejlődik. Barcsa Lajos beszélt a kapacitásbővítés területén elért eredményekről is.

A Déli Gazdasági Övezetben az áramkapacitást 2014-hez képest tizenkétszeresére növeljük, 65-ről 805 megawatt teljesítményre. Ennek kiszolgálására két újabb állomást is létrehozunk a már meglévő mellé

 – közölte, hozzátéve, a gázellátás tekintetében pedig hatszorosára növelik a kapacitást. Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben lévő áramot egy alállomás szolgáltatja, 2028-ig pedig egy további állomás létrehozásával bővítik a rendszert.

Az alpolgármester szerint a beruházásoknak lakossági haszna is van, hiszen az ipari parkok fejlesztésével az ellátásbiztonság is növekszik. Megemlítette, Debrecen több pontján átfogó vízközmű-fejlesztés is zajlik.

Mint mondta, az egyik legfontosabb kérdéssé az önellátás vált, éppen ezért a zöld megoldások tekintetében is számos lépés tett Debrecen. Ezáltal csökken a kitettség, és fenntartható módon képes a város a kulcsfontosságú rendszereit működtetni. Barcsa Lajos beszélt a már telepített 52 hektáros napelemparkról, valamint elmondta, 2028-ig további fejlesztéseket is megvalósítanak. Hozzátette, Debrecen kiváló adottsággal rendelkezik a geotermikus energia területén is, ezt a potenciált tervezik az ipari és a lakossági felhasználás céljából is kiaknázni.

Debrecen gazdaságával az energetikai infrastruktúra is változik

Pécskay Zoltán Debrecen a gazdasági léptékváltás küszöbén címmel tartott előadást, habár megjegyezte, a léptékváltáson már túl van a város, jelenleg sokkal inkább új sebességbe kapcsol. Az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezetője felvázolta a vármegyeszékhely elmúlt években véghez vitt fejlesztési stratégiáját. Beszélt az ipari parkok és a kamionterminál létrehozásáról, az ezeket kiszolgáló gyorsforgalmi utak, valamint a repülőtér fejlesztéséről. Mint mondta, habár Debrecen kockázatot vállalt az ipari parkok infrastrukturális fejlesztésével, a döntés jónak bizonyult, hiszen a település mára több mint 1600 hektár iparterülettel rendelkezik, mely számos munkahelyteremtő beruházást, valamint iparűzési adót vonzott.

Debrecen Pécskay Zoltán, az EDC ügyvezetője az energetikai fórumon haon
Pécskay Zoltán, az EDC ügyvezetője az energetikai fórumon
Forrás: Molnár István

Az ügyvezető rámutatott, 2015 óta több mint 12 milliárd eurónyi befektetés érkezett a városba, és csaknem húszezer új munkahely jött létre. Előre vetítette, 2030-ra hatszorosára fog nőni Debrecen gazdasága. A beruházások hatása átgyűrűzik más iparágakba is, például a beszállítói szektorba, de az új munkahelyek a jövedelemszintet is emelik majd.

Pécskay Zoltán elmondta azt is, a célkitűzések teljesültek, így a jövőben az ingatlanfejlesztés és az energetikai beruházások lesznek a fókuszban.

Az elektromobilitás jövőjét hozza a BMW Debrecenbe

Farkas Andrea, a BMW Group Gyár Debrecen vezető kommunikációs szakértője előadásában felfedte, Debrecen az autóipari vállalat számára a logisztikai hálózata, az infrastrukturális adottságai és a színvonalas oktatási rendszere miatt vált vonzóvá.

Mint mondta, a debreceni gyár lesz a BMW első iFactory üzeme, ez azt jelenti, hogy már a tervezési fázistól a hatékonysági, fenntartható és digitális pillérek határozták meg a 400 hektáron épülő gyár kialakítását. Emlékeztetett, az üzemből csak elektromos hajtású autók gurulnak majd ki, itt fogják elsőként gyártani a Neue Klasse modellgeneráció első szériáját, mely a BMW-csoport életében is mérföldkő lesz. Mint fogalmazott, a vállalat vezetősége szerint ezzel nemcsak egy új fejezetet, hanem új könyvet is írnak.

Farkas Andrea beszélt arról, a BMW minden várost, ahová beruház, otthonaként szeretne érezni, ezért kiveszi a részét a társadalmi felelősségvállalásból is. Megemlítette a nemrég átadott egészségközpontot, valamint a Debreceni Szakképzési Centrummal közösen létrehozott duális képzési programot, melyben 2024 szeptemberétől száz diák vesz részt, nemrégiben pedig újabb száz tanulót választottak ki a következő évfolyamra. A kommunikációs szakértő felhívta a figyelmet a BMW beszállítói partneri lehetőségeire is.

Szintén fontos a BMW számára a fenntarthatóság; Farkas Andrea bemutatta annak a 320 ezer négyzetméternyi napelemparknak a tervezetét, melyet a vállalat 2025 őszéig épít ki a gyár területén. A 70 futballpálya méretű földdarabon 71 ezer fotovoltaikus panelt telepítenek, amely nagyságrendileg 22 ezer háztartás áramellátására elegendő energiát termel, ezzel biztosítva a gyár energiaellátását.

A megújuló energiák kihasználásának fontossága

Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára Aktuális energiapolitikai kihívások és válaszok című előadásában a felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv részleteiről számolt be. Mint mondta, alapvetően három területen változtatnak; az egyik cél az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, emellett prioritás az energiahatékonyság növelése is. Szintén fontosnak tartja a minisztérium a megújuló energiaforrások arányának növelését, a jelenlegi 21 százalékról legalább 29 százalékra.

Debrecen Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára haon
Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára
Forrás: MW-archív

Horváth Viktor beszélt Magyarország villamos energia és földgázfelhasználásról is, mint mondta, a lakossági szegmensben nem mutatható ki területi mintázat, mindössze az mondható el az adatok szerint, hogy a magasabb jövedelmű járásokban nagyobb a felhasználás. Rávilágított, az ipari szegmensben azonban az energiaintenzív létesítmények jelentősen befolyásolják a fogyasztást.

Az ország egészét tekintve egy dinamikusan bővülő, beépített naperőmű kapacitást láthatunk, amely jelenleg megközelíti a 60 gigawattot

 – árulta el a helyettes államtitkár. Egy grafikonon bemutatta a becsült termelési értékeket. Csak a háztartási napelemek a nyári hónapokban a villamos energia rendszer egészének 8-9 százalékát adják, télen értelemszerűen ez az arány alacsonyabb, de még így is eléri a 2-3 százalékot. Horváth Viktor úgy véli, habár sok kis kapacitásról van szó, összességében jelentős volumenként értelmezhető. Mint fogalmazott, a megújuló energiaforrások az ellátás szempontjából nem nevezhetőek stabilnak, ezért a nukleáris energiaforrások részaránya várhatóan megmarad, Paks 2 megépülésével pedig értelemszerűen növekedni fog.

A helyettes államtitkár kitért a földhő hasznosítására, az időjárástól független geotermia kihasználása ugyanis a jövőben nagyobb hangsúlyt fog kapni. Az újonnan életbe lépett szabályozás óta megközelítőleg száz engedélykérelem érkezett be geotermikus energia kitermelésére, többek közt Debrecen térségéből, valamint a fővárosból és Magyarország délnyugati részéről. A kérelmek kétharmada energiatermelési céllal érkezett be, lényegesen kisebb a hőtermelés célú felhasználási igény.

Horváth Viktor azt is megemlítette, hogy a minisztérium egy földhő stratégiát is kidolgozott, melyet hamarosan bejelentenek. Ebben azt fogalmazták meg, hogy a jelenleg alacsony geotermikus energia kihasználási kapacitást növeljék. Az új hasznosításoknak köszönhetően a tervek szerint 2035-re egymilliárd köbméter földgázt tudnának kiváltani.

Két pénzügyi támogatási konstrukciót fogunk elindítani a geotermikus energia hasznosítása érdekében. Az egyik egy pénzügyi kockázatcsökkentés: ha a kútfúrás eredménytelen, a költségek 50 százalékát megtérítenénk. A másik pedig egy kamatmentes hitel biztosítása földhő hasznosítási beruházásokhoz

 – jelentette be Horváth Viktor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában