Településfejlesztés

2024.04.24. 14:32

Hortobágy új utakon járhat – fotókkal

A település két legforgalmasabb útját korszerűsítik. Hortobágy élhetőségéről is szó volt a projektnyitó rendezvényen.

Kosztin Éva

Bodó Sándor (balról), Jakab Ádám és Pajna Zoltán terepbejáráson a Számadó utcán, ami két sávos lesz

Forrás: Czinege Melinda

A hortobágyi önkormányzat 216 millió forintot nyert beltéri utak javítására TOP Plus forrásból; a részletekről projektnyitó rendezvényen számoltak be április 24-én a polgármesteri hivatalban, majd a tájékoztatót helyszínbejárás követte.

Ráfér a felújítás Hortobágy  elhasználódott útjaira haon
Ráfér a felújítás Hortobágy  elhasználódott útjaira
Forrás:  Czinege Melinda

– Fontos mérföldkőhöz érkezett Hortobágy – jelentette ki Jakab Ádám polgármester. Mint elmondta, 2022 első negyedévében adta be a pályázatot az önkormányzat a beltéri utak fejlesztésére, amelynek megvalósítása most veszi kezdetét. 

Jelentős beruházás ez a településnek, az utak nyolcvan százaléka megrongálódott, elöregedett, felújításra szorul, ennek az orvoslását céloztuk meg. Ez a fejlesztés egyben üzenet is az itt lakóknak, az idelátogatóknak, és a betelepülni vágyóknak, hogy még harmonikusabb lesz az itt tartózkodásuk

 – fogalmazta meg.

– A két legjobban terhelt útszakaszt korszerűsítjük, Hortobágy leghosszabb utcáját, a Czinege János utcát, illetve a Számadó utcát. Utóbbit kétsávossá tesszük, de előtte megoldjuk az út menti vízelvezetést, ami eddig súlyos gondokat okozott. A Számadó utcán elkezdtük behelyezni a csöveket az árokba, a Czinege János utcán pedig a gépek már felszedték az útpadkát – tájékoztatott Jakab Ádám.

Hortobágy újra virágkorát éli

Bodó Sándor országgyűlési képviselő úgy látja, Hortobágy sokadik virágkorát éli. – Megvolt a romantikája néhány évtizeddel ezelőtt is, de más életkörülményekhez volt alakítva. A természeti értékeit a mai napig megőrizte, de azt is látnunk kell, hogy a település élhetősége, a szolgáltatások minősége elmaradtak a várakozásoktól és hiánypótló beruházásokat kellett eszközölnünk. Ez a munka már az előző önkormányzati ciklusban elkezdődött, a mostani vezetőség kapta a feladatot, hogy megvalósítsák, ami korábban még csak tervezgetés volt – idézte fel.

Ma már aki körbesétál a Hortobágyon, jó érzés tölti el, de ez nem jelenti azt, hogy innentől fogva nincsen tennivaló, erre a hullámra kell felkapaszkodni és folytatni a munkát

 – hangsúlyozta Bodó Sándor. A hortobágyi önkormányzat tevékenységét méltatva hozzátette, a község példaértékű kapcsolatokat alakított ki a környező településekkel, Debrecennel és a vármegyei önkormányzattal. – Hiába a segítő szándék, a tudás és a zseniális képességek, a fejlődés útján csak akkor lehet haladni, ha rendelkezésre áll a megfelelő kapcsolati rendszer is – jegyezte meg.

A helyi értékeket tartják szem előtt

Hortobágy élhetőségét hangsúlyozta Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei közgyűlés elnöke. 

– A településről mindenkinek a Nemzeti Park és a puszta jut egyből az eszébe, de aki itt lakik, szeretne tartalmas életet élni, ez a projekt is ezt a célt szolgálja. A helyi lakosság és az ide látogatók közötti kohézió szintén lényeges. A most hétvégi kihajtásra 8-10 ezer látogatót várnak, de ez egy olyan kulturális program, amit nem csak a turisták miatt rendeznek meg, hiszen ez a helyiek ünnepe, róluk szól – mutatott rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában