2024.04.23. 16:39
Rákkeltő anyag magyarokra gyakorolt hatását vizsgálta a Debreceni Egyetem és a Nébih
Közös projektben vett részt a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), olvasható a hivatal honlapján. A két intézmény a magyar fogyasztók aflatoxin-terhelését vizsgálta a tejtermékláncban.
Mint írják, az éghajlatváltozás következtében Európában az aflatoxinokat termelő penészgombák észak felé kezdtek terjedni, veszélyeztetve a mérsékelt éghajlatú országok lakosságát, így a magyarokat is. Az aflatoxinok rákkeltő, immunrendszert gyengítő hatású mikotoxinok, amelyek leginkább a fiatal korosztályt veszélyeztetik, és e mikotoxinok egyike megjelenik a tehéntejben, valamint a tejtermékekben.
Megjegyzik, az aflatoxin terhelést vizsgáló program eredménye alapján a magyar lakosságnak egyelőre nem kell jelentős mértékű aflatoxin-kockázattól tartania.
Továbbra is elengedhetetlen azonban a takarmányok és élelmiszerek ellenőrzése a lehetséges szennyeződések kiszűrése miatt. A Nébih a lánc több pontján 130 tejminta és 200 takarmányminta vizsgálatát végezte el.
A cikk részletesen a Nébih oldalán olvasható.