2024.06.15. 20:37
Az ízek, az illatok és a természet romantikája a Nagyerdő szívében – fotókkal, videóval
Immár nyolcadik alkalommal találkoztak a Békás-tó környezetében az ország legjobb étteremei. A Debrecziner Gourmet Fesztivál ez alkalommal sem veszített hangulatából, amely képes már az első pillanatban rabul ejteni a látogatót.
Az ország legkiválóbb éttermei és séfjei idén ismét, immár nyolcadik alkalommal gyűltek össze a Nagyerdő szívében, hogy bemutassák, hol tart ma a gasztronómia csúcsa Magyarországon. A Stílusos Vidéki Éttermiség gasztronómiai szövetség és Debrecen legjobb éttermei mellett vendégkiállítóként sztárséfek is bemutatkoztak a cívisvárosban, az idei Debrecziner Gourmet Fesztiválon.
Ínycsiklandozó falatokat, különleges alapanyag-párosításokat, izgalmas textúrákat kínáltak a fine dining éttermek, bisztrók, food truckok a Békás-tó mellett, de különleges desszerteket, kézműves söröket, minőségi borokat és csábító koktélokat is kipróbálhattak a kiállítók. A péntek esti hangulat szombat délutánra sem apadt. Ünnepi, barátságos hangulat fogadott bennünket a Nagyerdő zöld környezetében rendezett gasztroünnepen, amely tökéletes párost alkotott a természet szépségével. Minden érzékünket átjárta már az első pillanattól kezdve az idei Debrecziner Gourmet Fesztivál. A futballrajongók számára kialakított terület pedig extraként vitt sportos izgalmat a gasztronómiai élmények közé.
Évről-évre visszacsábítja vendégeit a Debrecziner Gourmet Fesztivál
Szinte az összes asztal foglalt volt délutánra az árnyas fák között, amerre csak néztünk jókedélyű beszélgetések zajlottak egy-egy finomnak és különlegesnek tűnő étel fölött, de voltak, akik inkább a kézműves söröket vagy a minőségi borokat választották a társalgás mellé.
Gourmet Fesztivál Debrecenben – ilyen volt a szombati nap
Fotók: Molnár PéterImre barátaival érkezett Hajdúhadházról, tavaly voltak először ezen a fesztiválon, s a pozitív tapasztalatok az idei látogatást még inkább ösztönözték. – Most is nagyon sokféle étterem van kint, melyek jobbnál jobb ételeket kínálnak. Sokat dob az egész rendezvény hangulatán, hogy a Békás-tó környékén, a szabadlevegőn vagyunk és ilyen szép idő van – összegezte a fiatalember. Kérdésünkre elmondta, mivel jelenleg egyedül él, így egyre közelebb kerül hozzá a főzés tudománya, de még sok gyakorlásra van szüksége, hogy a Debrecziner Gourmet Fesztivál kiállítójává váljon. Elmondta, a tegnapi napon megkóstolta a vízibivalyt és a fácánbatyut, a mai napon pedig a Bobojka Étterem kacsamáját próbálta ki. Mindegyiket ajánlja.
Négy elem négy különleges édességbe csomagolva
Szabó Sándortól, a Szomszéd Bisztró kétszeres magyar bajnok pizzaszakácsától érdeklődtünk a tökéles pizza iránt. Elmondta, bár sokféle pizza létezik, ő maga a nápolyi stílusúra esküszik. – Vékony tésztával dolgozom, s úgy gondolom, a legfontosabb az, hogy odafigyeljünk az alapanyagokra, hogy azok minőségiek legyenek, illetve hagyjunk időt arra, hogy a tészta megérjen. Akár 24-48 órát is hagyhatjuk kelni a tésztát. Ezzel sokkal több ízt, textúrát vihetünk a bele – osztotta meg. A feltétekről úgy fogalmazott: a kevesebb, néha több, az ő kedvence egyébként a margherita.
Egy finom pizza után pedig jól eshet egy édes desszert. Erre az egyik legalkalmasabb pedig egy édes macaron lehet, amely először küllemével, majd az ízvilágával ejti rabul gyanútlan áldozatát. A debreceni The Macaron Bites standjánál Papp-Pajti Judit avatott be az egyre inkább ismert édesség rejtelmeibe. Mint elmondta, több mint negyvenféle macaronnal készültek, igyekeznek folyamatosan új ízeket alkotni, amivel folyamatosan bővítik a kínálatukat.
– Az idei fesztivál témájához igazodva, a négy elemnek megfelelően készültünk különleges süteményekkel. A balzsamecetes csokiganache jelképezi a földet, a füstös csokiganache pedig a tüzet. Előbbit céklapürével és narancszselével kombináltuk, míg utóbbit fűszerezett ananászpürével és flambírozott ananászkockával – mutatta be. A levegő elem bodzás fehércsoki-ganache formájában jelent meg, míg a víz a meyer citrom-ganacheként.