Kerékpározás

2024.06.08. 13:50

Ezren pattantak nyeregbe Debrecenben – fotókkal, videóval

A kerékpárosoknak szerveztek városkerülő rendezvényt szombaton. Az extrém bringás park mellett egy új kerékpártárolót is bemutattak.

Szőke Tímea

Az extrém sport parktól indult a menet, élén a polgármesterrel

Forrás: Czinege Melinda

Ezernyien pattantak nyeregbe szombaton délelőtt Debrecenben, hogy egy nagy közös bringatúra keretében, a DebEx extrém bringaparktól indulva, az új Vezér utcai víztározót egy piknik erejéig érintve, visszatérjenek a kiindulási helyre. A Városkerülő elnevezésű rendezvény előtt átadtak egy innovatív kerékpártárolót, mely mobilalkalmazással nyitható, pumpával is felszerelt. A kerékpárosok rendőri felvezetéssel tették meg az utat.

Papp László polgármester volt a kerékpártároló első használója Debrecen haon
Papp László polgármester volt a kerékpártároló első használója
Forrás: Czinege Melinda

Papp László polgármester elmondta, a népszerű Mozdulj, Debrecen! program szinte minden héten kínál valamilyen eseményt, ennek keretében szervezték meg a biciklis városkerülést is, melyre ezernél jóval többen regisztráltak. A következő időszakban további közösségépítő rendezvényeket valósítanak meg. 

Úgy véli, szimbolikus a Városkerülő kiindulási helye, hiszen Debrecen az elmúlt években a kerékpározás fellegvára lett, ahogyan a Vezér utcai tó érintése is, mely egy „új gyönyörűsége” a cívisvárosnak. A Civaqua-program részeként alakult ki és környezetét tovább fejlesztik majd.

Nyáron tesztüzemben az új kerékpártároló

Debrecen kerékpárosbarát település, több mint 100 kilométernyi kerékpárút-hálózata van, és ezt szeretnénk tovább növelni, és olyan kerékpáros infrastruktúrát kialakítani, hogy a biciklisek biztonsággal elhelyezhessék járműveiket. A most átadott tároló zárható, egy applikációval nyitható, jogosultsággal hozzáférhető; biztonságos és jövőbe mutató megoldás lehet a kerékpárok tárolására.

 New York és Párizs után Debrecenben is megjelennek ezek az eszközök majd, nyáron teszteljük, a Fórum előtt lesz kihelyezve. A színház és az egyik vendéglátóhely munkatársai fogják tesztelni, kedvező tapasztalatok alapján pedig az év hátralevő részében szeretnénk további ilyeneket beszerezni – tudatta Balázs Ákos alpolgármester.

Az ingyenes biciklis rendezvényt az extrém bringaparkban és környezetében triálverseny, bemutatók,  bringa- és elektromos autó kiállítás, valamint ugrálóvár, arcfestés és egészségi  szűrővizsgálatok egészítették ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában