Konferencia

2024.06.21. 10:39

„Minden Debrecenben kezdődött" – fogalmazott Papp László a nemzetközi konferencián

„Páneurópai Piknik konferencia - Minden itt kezdődött” címmel nemzetközi tanácskozást rendeztek csütörtökön az Aranybikában.

Nagy Emese

A Habsburg Ottó Alapítvány és a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért „Páneurópai piknik konferencia - Minden itt kezdődött” címmel nemzetközi tanácskozást rendezett csütörtökön az Aranybikában, felidézve a város és Habsburg Ottó szerepét a Páneurópai Piknik megvalósításában.

Népes hallgatóság előtt zajlott a Páneurópai Piknik Konferencia Debrecenben
Népes hallgatóság előtt zajlott a Páneurópai Piknik Konferencia Debrecenben
Forrás: Czinege Melinda

Páneurópai Piknik konferencia

Az eseményen elhangzott, a Páneurópai Piknik fontos szerepe és kivételes szimbolikája megkérdőjelezhetetlen a rendszerváltoztatás és hidegháború során kettészakított kontinensünk újraegyesítése felé vezető történelmi folyamatokban. A Sopron környéki események máig meghatározó hatást gyakoroltak a magyar-német kapcsolatok közelmúltbéli alakulására. Mindazonáltal a kiindulási pontot jelentő debreceni találkozó nélkül nem kerülhetett volna sor a minden várakozást felülmúló Páneurópai Piknik megrendezésre sem. Ezen kulcsfontosságú esemény – Habsburg Ottó debreceni előadásának 35. évfordulója alkalmából – a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért és a Habsburg Ottó Alapítvány úgy vélte, nemzetközi konferenciát szervez.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója megnyitó beszédében úgy fogalmazott: ez a rendezvény annak a vacsorának, együttlétnek kíván emléket állítani, amit 35 évvel ezelőtt napra pontosan, ebben az épületben történt. 

Ezen az eseményen született meg a híres Páneurópai Piknik gondolata, sőt, ez volt a Páneurópai Piknik szellemi impulzusa, ami jelentős mértékben hozzájárult később: a berlini fal leomlásához, Európa újraegyesítéséhez

– emelte ki.

Szabadságért folytatott küzdelem

Papp László köszöntőjében úgy fogalmazott, Debrecent és a Páneurópai Piknik gondolatának megfogalmazóit – talán nyugodtan mondhatja, méltatlanul elfelejtik megemlíteni ennek a történelmi jelentőségű esemény kapcsán. 

Papp László, Debrecen polgármestere is részt vett a Páneurópai Piknik Konferencián
Papp László, Debrecen polgármestere is részt vett a Páneurópai Piknik Konferencián
Forrás: Czinege Melinda

A mai konferencia mottója: minden itt kezdődött! Ha fokozni akarnám, akkor azt mondanám, minden (is) itt kezdődik/kezdődött Debrecenben. Ha visszatekintünk évszázadokkal korábbra, akkor a magyar és az európai szabadság iránt folytatott küzdelmekben Debrecennek kiemelkedő jelentősége és szerepe volt

– emelte Papp László.

Majd Turi Gábor, Debrecen korábbi alpolgármestere tartott előadást, és őt követte Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, később Hans Kaiser - Türingia Szabad Állam egykori államminisztere előadása. A kerekasztal beszélgetés résztvevői Turi Gábor, és az esemény főszervezői, Filep Máris és Szabó Lukács voltak.

Legvégül Christiana Markert, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti Nagykövetségének követ-tanácsosa fogalmazta meg gondolatait. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában