Az átkosból

2024.06.26. 18:09

Az ügynök szerint alantas közönségigényt szolgált ki a debreceni könyvhét 40 éve

Jelentésében azt írta, a kozmopolita hatások eluralkodtak a szocialista kulturális értékek hátrányára.

Haon.hu

A Hajdú-bihari Napló fotója a 40 évvel ezelőtti könyvhétről

Forrás: Napló-archív

Nagy siker volt negyven évvel ezelőtt Debrecenben a könyvhét, amire azonban nem mindenki a kulturális ismeretek szerzése miatt volt kíváncsi. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának frissen feltárt dokumentuma alapján a debreceni Tótfalusi fedőnevű ügynök jelentett az esemény végén. Ismerőse tapasztalataira alapozta hangulatjelentését, aki több íróval, költővel beszélgetett az rendezvényen: 

A beszélgetés során kijött például, hogy Hajdúhadházon szinte az egész lakosság súlyosan sérelmezi azt, hogy megkérdezésük nélkül elvették a község Hajdú nevét, lett belőle Hadháztéglás. Ebbe nem tudnak belenyugodni. Azt emlegetik, hogy az állami  szervek megsértették a demokrácia szabályait, döntöttek, nélkülük. Most ez a legfájóbb gondja a falunak. Még Vámospércsen is felvetették az egyik találkozón, hogyan lehet egy községtől, ősrégi hajdú településtől csak úgy parancsszóra, elvenni a nevét

 – fogalmazott.

Tótfalusi hozzátette, Tiszacsegén a nagy talajvíz a fő gond, Bakonszegen pedig a következő évi választások miatt aggódtak.

A szocialista kulturális értékek miatt aggódott az ügynök

Az ügynök kitért a könyvhéten tapasztalt kulturális állapotokra is:

Ismerősöm írókkal, költőkkel történt beszélgetései során arra a következtetésre jutott, hogy a könyvkiadás is csúszik a kommersziálódás felé. A legnagyobb könyvheti sikerek voltak a Kis magyar pornográfia, Frankenstein, Rudolf trónörökös tragádiája. Ezek egyike sem képvisel sem számottevő művészi, sem eszmei értéket, alantasabb közönségigényt szolgál ki – jegyezte meg.

Végül kifakad, mondván, az egész kulturális életünkre jellemző a kozmopolita szellemi, kulturális hatások eluralkodása, szinte gátlás nélküli terjeszkedése, szemben a szocialista kulturális értékekkel, amelyek deffenzivába kerültek.
Hasonló jelentésekből a Haon már korábban is szemezgetett:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában