Hűha!

2024.06.30. 18:03

70 év múlva visszatér – látványos üstököst kapott lencsevégre egy csillagász Bocskaikert felett

Haon.hu

A Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubjának tagja látványos fotót készített a 13P/Olbers üstökösről – közölte a Haon-nal az egyesület területi klubjának titkára, Balogh Zoltán. Mint írja, az üstökös már túljutott a június 30-i napközelpontján, így ezentúl távolodni fog a Naptól, azonban a Föld felé még közeledik, így született meg a Vincze János felvétele.

Vincze János ismét lélegzetelállító fotóval jelentkezett, ezúttal is egy üstököst kapott lencsevégre
Vincze János ismét lélegzetelállító fotóval jelentkezett, ezúttal is egy üstököst kapott lencsevégre
Forrás: Vincze János / Vega Csillagászati Egyesület

Az üstökös késő tavasszal és nyáron már a 23 óra előtti szürkületben látható. Alacsonyan az északnyugati horizont felett, megközelítőleg 15 fokos magasságban figyelhető meg, sötétedés után fokozatosan még lejjebb süllyed. Megfigyeléséhez olyan pozícióra van szükség, amelyből tökéletesen látható az északnyugati horizont. Az üstökös szabad szemmel nem látható, de kis teleszkópokkal, binokulárral megfigyelhető.

Ahogy az éjszakai égbolton halad, elmosódott objektumként jelenik meg, amely a Szekér, a Hiúz, a Göncöl (amely a Nagy Göncölöt is magában foglalja) és a Kis Oroszlán csillagképekben mozog. 

A 13P/Olbers üstökös kisebb üstökösök közé tartozik, amelyek periódusa (keringési ideje) körülbelül 70 év. 

A Haley típusú üstökösök közé tartozik, amelyek periódusa 20 és 200 év között van. A 13P üstökös nevét felfedezőjéről, a kiemelkedő német csillagászról, Heinrich Wilhelm Olbersről (1758-1840) kapta. A kép 26db 2 perces nyers fotóból készült 2024.06.29-én, Bocskaikertben.

Technikai adatok:
SW Newton 250/1000 Quatro
SW kómakorrektor F/4
ZWO ASI294MC Pro színes hűtött kamera
Vezetés ASI 120MM mini
SW EQ6-R Pro GoTo
ASI AIR Plus
ZWO EFWMotoros Szűrőváltó
ZWO EAF Fókuszírozó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában