Virágos város

2024.06.29. 12:43

A kontinens virágos fővárosa lesz Debrecen?

Nemzetközi verseny zsűritagjai jártak a cívisvárosban. A virágos Debrecen őket is lenyűgözte.

Kosztin Éva

A virágkarnevál előtt a villamosmegálló is kivirágzott

Forrás: Napló-archív

Fotó:

Debrecen 2022-ben elnyerte a Virágos Magyarország fődíját város kategóriában, amivel kvalifikálta magát idén az Európai virágos városok és falvak versenye – Entente Florale Europe döntőjébe. A nemzetközi tagokból álló zsűri a héten látogatott el a cívisvárosba, hogy elbírálja Debrecen pályázatát: a város vezetőségének bemutató előadásai mellett Debrecen zöld területeit személyesen tekintették meg. A Haon stábja a várost bemutató prezentáción járt szombat délelőtt a debreceni Mercure Hotelben.

Rüdiger Krirsten (balról), 
William Kearney és Milena Andrade Dneboská virág Debrecen haon
A virágos Debrecenbe látogattak: Rüdiger Krirsten (balról), William Kearney és Milena Andrade Dneboská
Forrás: Kiss Annamarie

A virágos Debrecen dinamikusan fejlődik

– Debrecen egy gyönyörű ékszer a Kárpát-medence szívében. Olyan kulturális, gazdasági és tudományos központ, amely minden látogatót elvarázsol, akár a felüdítő nyugalmat és a pihentető kényelmet, akár a társadalmi életerőt és a kulturális dinamizmust keresi – fogalmazott Danku Csaba, Debrecen aljegyzője. 

A nemzetközi zsűrinek tartott beszédében hangsúlyozta a város kettősségét: a régió központjaként egyszerre hangulatos és modern, környezetére érzékeny metropolisz és kiemelkedő kulturális és történelmi örökségének tudatában lévő tradicionális város.

– Így Debrecen a régi és az új, a hagyományos és az egyedi, a kényelmes és az izgalmas sajátos keveréke – mutatott rá. Kifejtette, a város az elmúlt években igen jelentős gazdasági fejlődésen ment keresztül, hatalmas cégek építettek gyárakat, mint a BMW, a Continental, vagy a Thyssen Krupp, amely folyamat valószínűleg folytatódni fog az elkövetkező években is.

Immár hagyomány, hogy rózsát ültetnek az összefogás jegyében Debrecenben, a Székelyek parkjában a Világok virága elnevezésű rendezvényen a Virágkarneválra érkező csoportok
Immár hagyomány, hogy rózsát ültetnek az összefogás jegyében Debrecenben, a Székelyek parkjában a Világok virága elnevezésű rendezvényen a Virágkarneválra érkező csoportok
Forrás:  Napló-archív

Zöld és virágos is

– Elmondható, hogy Debrecen az európai gazdaság nagyon fontos pillérévé és bázisává válik. Ez azonban nemcsak nagy lehetőség, hanem óriási felelősség is számára. Hiszen ahhoz, hogy egy város valóban fejlődni tudjon, minden tekintetben meg kell tudnunk felelni a fenntarthatóság és a környezetvédelmi normák követelményeinek – hangsúlyozta Danku Csaba. Hozzátette, kihívást jelent a városlakók és a vállalkozások gyakran eltérő igényeinek összeegyeztetése. 

Ezért növeljük évről évre a zöldterületekre szánt költségvetésünket, de ami ennél is fontosabb, az a partnerség a helyi tudományos élettel, az egyetemmel, és a vállalatokkal, hogy a zöld úton haladjunk előre

 – mutatott rá.

A Debrecen számára rendkívül fontos faültetésekről többek közt itt írtunk:

Danku Csaba az elmúlt évek globális kihívásairól is beszélt. – A világjárványok, az energiaválság, és a háborúk mind azt igazolják, hogy fejlődést csak a lehető legenergiahatékonyabb módon, zöld környezetünk maximális védelme és párhuzamos fejlesztése mellett lehet elérni. Jó példa erre a barnamezős területek fejlesztése és az új beépítések utáni faültetési kötelezettség bevezetése – sorolta a jógyakorlatokat, és megjegyezte, Debrecenben a „zöld” szó helyett a „virágos” is megállná a helyét, hiszen több mint százéves múltra tekint vissza a város talán legismertebb eseménye, a Virágkarnevál.
Az eljegyző bemutatója után bemutatkoztak a zsűri tagjai. 

A Kálvin téri park az egyik legszebb terület Debrecenben haon
A Kálvin téri park az egyik legszebb terület Debrecenben
Forrás:  Napló-archív

Aki ebbe a versenybe bekerült, máris győzött

 – jelentette ki Rüdiger Krirsten, a zsűri elnöke.
A nap további részében Debrecent bemutató további előadásokon és zöldterületi látogatásokon vettek részt a bírák.

Az Európai virágos városok és falvak versenye – Entente Florale Europe zsűrijének a tagjai

  • Rüdiger Krirsten, a zsűri elnöke, az Entente Florale alelnöke, Németország
  • William Kearney, a zsűri tagja, az Entente Florale titkára, Írország
  • Milena Andrade Dneboská, a zsűri tagja, Cseh Köztársaság
  • Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka, elnök Entente Florale, Magyarország
  • Barta Petra, Magyar Turisztikai Ügynökség

Arról, hogy Debrecent ingyenesen adott virágok is szépítik, itt írtunk:

Az átfogó zöld startégiáról pedig itt:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában