Útfejlesztés

2024.07.22. 07:00

35-ös főút: bővítik, tehermentesítik, de újítanak is rajta?

Hajdú-Bihar egyik legforgalmasabb útvonala, amely a vármegye két legnagyobb városán is áthalad. Az Építési és Közlekedési Minisztériumnál érdeklődtünk a 35-ös főút kapcsán valamennyi folyamatban lévő és tervezett munkáról.

Bekecs Sándor

A Józsa körüli nagy forgalom kezelésében is segíthet az útbővítés

Fotó: Molnár Péter

A Nyékládházától Debrecenig tartó, mintegy 85 kilométer hosszú 35-ös főút Hajdú-Bihar egyik legforgalmasabb útszakasza, amely a cívisváros mellett érinti annak Józsa városrészét, valamint a vármegye második legnagyobb települését, Hajdúböszörményt. Utóbbi két város közötti közlekedés gördülékenyebbé tételére már több összeköttetést létesítettek az M35-ös autópályával, de újabb fejlesztések is folyamatban vannak. Ezeknek, valamint a 35-ös számú főút egyéb fejlesztéseinek jártunk utána.

A 35-ös főút Hajdú-Bihar egyik legfontosabb útszakasza  debrecen haon
A 35-ös főút Hajdú-Bihar egyik legfontosabb útszakasza 
Forrás:  Illusztráció: Napló-archív 

Mint arról korábban többször beszámoltunk, a kormány két új körforgalom kialakítását határozta el Hajdúböszörménynél, azonban az orosz-ukrán háború gazdasági következményei miatt – több más állami fejlesztés mellett – ezt is felfüggesztették. Az ide tartozó infrastrukturális fejlesztésekért felelős Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a Haon megkeresésére arról tájékoztatott: a 3318. jelű út és az Újvárosi út, valamint a 35-ös főút Baltazár Dezső utcai csomópontok átépítésének fejlesztési tervei elkészültek, az építési engedélyek rendelkezésre állnak. A kivitelezéshez szükséges forrás biztosításáról viszont még nem rendelkezett a kormány, így ezek kialakításának kezdete egyelőre nem ismert.

Indul a 35-ös főút Debrecen és Józsa közötti szakaszának bővítése 

– Folyamatban van az M35 autópálya és a 35-ös számú főút közötti, Debrecen-Józsa északi tehermentesítő út fejlesztése is. A tervezett szakasz mintegy 3,4 kilométer hosszú, új, részben külterületi 2x1 sávos főút lesz – tájékoztatott az ÉKM. Az új szakasz a 35-ös főúthoz – a Kastély utca térségében – egy körforgalmi csomópont formájában fog bekapcsolódni. A tervezési munka várhatóan augusztusban kezdődik. 

Szintén a következő hónapban indulhat a 35-ös számú főút 2,4 kilométeres 2x2 sávosra bővítése a józsai Sillye Gábor utca és a 354-es számú főút között. A beruházás része a Sillye Gábor utcai csomópont fejlesztése is.

Mikor újítják fel a Böszörményi utat?

Szintén folyamatban van a debreceni Füredi út – Böszörményi út csomópont fejlesztésének előkészítése is. A projekt tervezési szerződését idén májusban írták alá a felek, onnan számítva áll rendelkezésre 510 nap a tervek elkészítésére. A kivitelezés elindításához a kormány általi forrásbiztosítás szükséges majd.  

A 35-ös főút Debrecen belterületi szakaszával kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a biztonságos közlekedés feltételeit rendszeres ellenőrzésekkel és a szükséges üzemeltetési és karbantartási feladatok határidőben történő, szakszerű elvégzésével biztosítja

 – emelte ki válaszában az ÉKM. Jelenleg lokális javítási munkákra, azaz kátyúzásra van lehetőség a jelzett szakaszon is, melyet a Magyar Közút munkatársai az időjárási lehetőségekhez mérten egész évben folyamatosan, ütemezetten végeznek a kezelésükbe tartozó vármegyei úthálózaton. A társaság mindent elkövet annak érdekében, hogy a biztonságos közlekedés feltételeit biztosítsa. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában