Melyik az igazi?

2024.07.23. 11:30

Albérlet vagy kollégium? – örök kérdés a debreceni egyetemisták körében is

A választás természetesen egyénfüggő is, valakinek sokat számít az, kivel él együtt, milyen környezetben, de a legtöbben mégis azt tartják szem előtt, hogy minél kevesebb összeget kelljen kifizetniük lakhatásra. Az idő egyre csak a fogy, a kérdés pedig adott: albérlet vagy kollégium?

Haon.hu

Albérlet vagy kollégium? – összeszedtünk mindent, amit a témában tudni érdemes

Forrás: MW-archív

Ahogyan azt korábban megírtuk, karnyújtásnyira vannak a debreceni albérletárak a budapestitől, és ez pedig feladhatja a leckét a városba érkező egyetemistáknak is. Bár mindössze 20 ezer forint különbség mutatkozik a budapesti és a debreceni lakbérek között, jó hír viszont, hogy az országos lakbérek növekedési üteme lassult, májusban 0,7 százalékos már csak a havi drágulási ütem – derült ki az KSH-Ingatlan.com lakbérindexéből. Ugyan a számokon túlmenően persze sok más tényezőtől is függ, hogy végül valaki albérlet vagy kollégium mellett teszi-e le a voksát, cikkünkből persze az is kiderül, mennyibe kerül az albérlet Debrecenben. Ráadásul a Debreceni Egyetem rendkívüli népszerűsége miatt nem árt időben megfelelő lak után nézni, hiszen rengeteg tanuló kezdi meg, illetve folytatja a tanulmányait szeptembertől a cívisvárosban.

Albérlet vagy kollégium? – albérlet esetén a berendezés függvényében bizony határ a csillagos ég
Albérlet vagy kollégium? – albérlet esetén, a berendezés függvényében bizony határ a csillagos ég
Forrás: illusztráció / MW-archív

Júniusi cikkünkben kiemeltük: a legerősebb albérletpiaccal rendelkező vármegyeszékhelyek, egyben fontos egyetemvárosok közül Debrecent 230 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte június elején. A szegedi albérletek 159 ezer, a pécsiek 140 ezer, a győriek 180 ezer forintnál tartottak ekkor, Miskolcon viszont alacsonyabbak az árak, az átlagértékük ugyanis havonta 110 ezer forint volt június elején. Most a legfrissebb kollégiumi áraknak is utánajártunk.

A Debreceni Egyetemnek 15 kollégiuma van, ahol eltérő árakkal találkozhatunk. Mindenki számára elérhető a https://kollegiumok.unideb.hu/ oldal, ahol a különböző kollégiumoknál megfigyelhető, egy hallgatónak mennyibe kerül egy 1, 2, 3 ágyas férőhely. Értelemszerűen annál kevesebbet kell fizetnünk, minél többen vagyunk egy szobában. Az ár függ attól is, mennyire felszerelt egy adott szoba, illetve a kollégium egyéb helyiségei, valamint mennyire frekventált a környék.

Így alakulnak a debreceni albérletárak

Ami a debreceni albérletárak kapcsán leginkább szembetűnő, csakúgy, mint az ingatlanáraknál: mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha a cívisvárosban szeretnénk lakni. Az sem segít a helyzeten, hogy a legtöbb helyen kéthavi kauciót is kérnek a tulajdonosok, és persze ne feledkezzünk meg a rezsiről és a közös költségről sem. Utóbbi átlagosan 10-12 ezer forintra tehető. Diák legyen a talpán, aki ezt meg tudja fizetni, a hirdetéseket böngészve nekünk is igencsak felszaladt sokszor a szemöldökünk. Albérletet olcsón aligha találunk, de azért tettünk egy próbát, mi az aktuális kínálat éppen.

Debrecenben az Árpád tér közelében egy 25 négyzetméteres, nemrég felújított, gépesített házrészt gázcirkófűtéssel már 105 ezer forint / hótól bérelhetünk. Akár két ember is kiveheti, bár bútor nincs, azt feltüntették a hirdetésben, a szomszéddal valószínűleg nem lesznek gondok. A kéthavi kaució és a rezsi természetesen itt is alap.

Kisebb minőségi ugrással és plusz 10 négyzetméterért már 140 ezer forintot kell fizetni havonta. Ezt a Domokos Lajos utcán kínálják, bár kikötik: a dohányzás és a kisállat tartása nem engedélyezett. Itt viszont már légkondi és bútorok is vannak, valamint gépesített.

debrecen albérletárak
Hagyományos, esetleg modernebb? Rengeteg a lehetőség Debrecenben is
Forrás: illusztráció / MW-archív

Egy 50 négyzetméteres Ispotály utcai lakás már igencsak kedvező lehet, már ami a kényelmet illeti: 2,5 szoba, összkomfortos, bútorozott, gépesített. Dohányozni és kisállatot tartani itt sem lehet, havi 150 ezer forintért és kéthavi kaucióért ellenben azonnal költözhető.

Akik a kényelmet részesítik előnyben, a frekventált helyeken kínált debreceni albérletek nyújthatnak megoldást. Ezek azonban tényleg drágák, kár is szépíteni a helyzeten. Debrecen abszolút belvárosában egy 58 négyzetméteres lakásért 195 ezer forintot kérnek el havonta. Kiemelik: tekintve, hogy a lakás a belváros szívében helyezkedik el, konkrétan minden megtalálható egyperces sétatávolságon belül. Kiváló tömegközlekedési lehetőséget biztosít, hiszen az 1-es és 2-es villamosvonal 50 méterre található, illetve a buszmegállók is elérhetőek 1 perce az épülettől.

Szintén a belvárosban, a Nagytemplom közelségében már jobban megkérik egy albérlet árát. A Hatvan utcában például hosszú távra kiadó egy kétszobás lakás, hatalmas fürdőszobával. Klímával felszerelt, igényesen kialakított és berendezett lakás bútorozva, gépiesítve, nagyon alacsony rezsivel. Ez havonta 230 ezer forintot kóstál.

Campusközeli albérletet 250 ezer forintért vehetünk ki, igaz, ezért az árért már igazán komfortosan érezhetjük magunkat: 80 négyzetméteren 2 nagy szoba, konyha, fürdőszoba, spájz, közlekedő, előtér található, teljes körűen felújított, udvar és autóbeálló is van. Feleekkora lakást „potom” 190 ezer forintért bérelhetünk, cserébe mindössze 3 perc sétára van a Debreceni Egyetem főépüete.

Mennyibe kerül egy szoba Debrecenben?

Természetesen amennyiben nincs igényünk egy teljes lakásra, szobát is bérelhetünk Debrecenben. Ezek ára jóval kedvezőbb, habár a kínálat is jelentősen kevesebb. A hirdetéseket „fellapozva” 45 ezer forintért találtunk legolcsóbban: az Agrártól 5 percre, a Borbíró téren egy háromszobás lakás egyik egyedileg zárható erkélyes különszobáját kínálják ennyiért. Itt egyetemista lányokhoz lehet társulni, csendes, nem dohányzó lány lakótárs jelentkezését várják. A rezsivel, mint mindenhol, itt is számolni kell. Szintén nőnek szeretnék kiadni azt a szobát is, amit már 65 ezer forintért kínálnak a Csapókertben, a Kassai úti campushoz közel. Rezsit és kéthavi kauciót is be kell fizetni.

Albérlet- és szobaárak Debrecenben

Összességében elmondható, hogy a debreceni albérletek habár vegyes képet mutatnak, ami közös bennük, hogy egyiket sem fogjuk tudni olcsón kivenni.

A legtöbb helyen kikötik, hogy a dohányzás nem megengedett, és a kiskedvenceket sem látják szívesen. Elvétve találni olyan hirdetést csak, ahol ne kellene rögtön kéthavi kauciót és az első havi bérleti díjat befizetni. Albérletet átlagosan 150 ezer forintért találunk, ez alatt már engedni kell az igényeinkből. A választék bőséges, de érdemes sietni, mert a legjobb helyeket hamar kiadják. A szobakínálatot tekintve nincs nagy választék Debrecenben, de ismerve a hirdetési platformokat, nem utolsósorban a közösségi média ingatlanos csoportjait, ebben is szerencsével járhatunk. 

albérletárak debrecen
Átlagosan 150 ezer forintért találni mostanában albérletet Debrecenben
Forrás: illusztráció / MW-archív

Albérlet vagy kollégium? – mutatjuk, mit kínál az utóbbi

Debrecen kollégiumárak és -szolgáltatások tekintetében szinte mindent kínál az egyszerűtől a luxuskategóriáig. A városban 12 egyetemi kollégium található, főként 2 és 3 ágyas szobákkal. A legnagyobb népsűrűségűek a 4 ágyas szobák, ezeket a Weiner Leóban és a Veres Péterben lehet igénybe venni, a privát 1 ágyasok a Campus Hotel és a Kossuth I-II. épületeiben elérhetőek.

Szinte minden koliban található rendezvényterem, sportolási és étkezési lehetőség, valamint tanulószoba és fénymásoló. A legtöbb szolgáltatást a Campus Hotel nyújtja, ahol működik étterem, büfé, bowlingbár, bolt és több sportpálya; a sportuszoda és a Főnix Aréna pedig olyan közel vannak, hogy papucsban is bármikor át lehet szaladni.

Egy debreceni egyetemi kollégiumi szoba ára átlagosan 30 ezer forint havonta. A legolcsóbb szobák a Borsos József, a Tisza István, a Vámospércsi úti és a Weiner Leó kollégiumban vannak, ahol 20 ezer forintot kell fizetni egy 2,3 vagy 4 ágyas szobáért. A legdrágábbak a Campus Hotel és a Kossuth I-II. 1 ágyasai, amiknek a díja egységesen 55 ezer forint egy hónapra.

A Debreceni Egyetem kollégiumai

  1. Arany Sándor Diákapartman
  2. Borsos József Kollégium
  3. Campus Hotel
  4. Hajdúböszörményi Kollégium
  5. Kossuth Lajos I-II. Kollégiumok
  6. Kossuth Lajos III. Kollégium
  7. Markusovszky Lajos II. Kollégium
  8. Markusovszky Lajos III. Kollégium
  9. Nyíregyházi Kollégium
  10. Sportkollégium
  11. Szolnoki Kollégium
  12. Tisza István Kollégium
  13. Vámospércsi Úti Kollégium
  14. Veres Péter Kollégium
  15. Weiner Leó Kollégium

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában