Közbeszerzés

2024.07.02. 12:15

Felújítják a debreceni régi Bocskai laktanya épületét

Kivitelezőt keres a Debreceni Egyetem az első ütem elvégzésére. A Csengő utcai épület felújítása és átalakítása a műemlékvédelmi szempontok szerint történik.

Haon.hu

Csengő utcai épület felújítása és átalakítása során számos munkát elvégeznek majd

Forrás: Czinege Melinda

Felújítanák a régi Bocskai laktanya 27. számú irodaépületét – áll a Közbeszerzési Értesítő július 1-i számában. Jelenleg a kivitelezőt keresik. A Debreceni Egyetem a Csengő utcai intézménye (Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium) fenti épületének rekonstrukcióját tervezi. Az egyetem megkapta a felújítási munkákhoz szükséges örökségvédelmi engedélyt, a kiviteli tervdokumentáció elkészült. Mint írják, az épület jelenlegi állapota életveszélyes mértékig leromlott. A nyertes ajánlattevő feladata az épület rekonstrukciójának első ütemében elkészítendő állagmegóvási szerkezetépítési kivitelezési munkák elvégzése. Számos munkát elvégeznek a Csengő utcai épület felújítása és átalakítása során.

Számos munkát elvégeznek a Csengő utcai épület felújítása és átalakítása során Debrecen haon
Számos munkát elvégeznek a Csengő utcai épület felújítása és átalakítása során
Forrás: Illusztráció: MW-archív

Az épület udvari traktusa részben alápincézett, földpadlójú, dongaboltozatos terekkel, alacsony belmagassággal. Megtartása a közművek fogadása, valamint a kismértékben raktári célokra történő felhasználása miatt célszerű, szabványos méretű szigetelések kialakítása után. A pinceszint, valamint a földszinti padló utólagos fal és padlószigetelése a faldiagnosztika eredménye alapján, szigetelési terv szerint készül.

A Csengő utcai épületet át is alakítják

A földszinten a középfolyosóra szervezett, haránt falrendszerekkel osztott terekbe helyezték el a tervezési programban meghatározott helyiségeket. Az épületet harántirányban két lépcsőházi és bejárati átmenő rendszer szakaszolja, biztosítva a kétoldali 2-2 bejáratot, valamint a felközlekedő lépcsőházakat. A meglévő íves díszlépcsőház tűzvédelmi szempontból nem használható kiürítés számításra. A meglévő egy lépcsőház nem elegendő az épület kiürítésére, ezért egy új lépcsőházat kell létrehozni. Erre a legalkalmasabb helynek a díszlépcsővel szemben lévő traktusban, a másik lépcsőház tükörképeként alakulna ki, biztosítva az utca felé történő kijáratot is. 

Ez a beavatkozás födém- és falbontásokkal jár. Ezzel a kialakítással egyszerű funkcionális képlet alakul ki, az épület végein és a középső traktusban tantermek, az ezeket összekötő traktusok udvari részein vizesblokkok, utcai részein lépcsőházak, felvonó, raktár és tanárik kapnak helyet.

Az első emelet kialakítása jellemzően követi a földszint kialakítását, ugyanazt a tiszta funkcionális rendszert tudják itt is létrehozni. Az épület végein és a középső traktusban tantermek, ez ezeket összekötő traktusok udvari részein vizesblokkok, utcai részein lépcsőházak, felvonó, raktár és tanárik lesznek. A második emelet, illetve tetőtér kapcsán azt írják, az eddig üres tetőteret új emeleti szintként tervezik. A folyamatos beázások nyomán a fagerendák életveszélyes állapotban vannak, több helyen tetőbeomlás, födém le- és beszakadások nyomai láthatóak. A tetőtér hasznosítása miatt a két oldalszárny fa fedélszékét és födémgerendáit teljesen elbontják.

Debrecen felújítás haon
Számos különböző beavatkozást végeznek majd el
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

Új monolit vasbeton födémet terveztek, melynek szintjét lejjebb hoznák, hogy kedvezőbb belmagasság jöjjön létre a két oldalszárnyban. Az új tetőkbe tetősíkablakokat helyeznek el.

Újabb szint jön létre

Korábban a padlástérbe csak egy acél padlásfeljáró vezetett fel. A födém bontásával a meglévő déli lépcsőházat tovább vezetik a tetőtérbe. A lépcsők előterében nagyobb zsibongók alakulnak ki, innen érhetőek el a nagyobb termek. Az épület végein egy-egy tantermet alakítanak ki. Lesz egy közlekedő, a nagyobb részen egy előadóterem, a kisebb részen vizesblokkok. A lépcsőházak mellett az alsóbb szintekhez hasonlóan tanárikat és raktárat alakítanak ki. Egy újabb szintet is létrehoznak egy új vasbeton födém beépítésével, ahol az előadó- és tantermek szellőzőgépházát helyezik el. 

A munkára 10 hónap áll majd rendelkezésre. Az ajánlatokat július 10-ig várják. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában