Hétvégi program

2024.07.13. 20:00

Hortobágyi Lovasnapok: gyönyörű lovak lepték el a mátai arénát – fotókkal, videóval

Gyönyörű lovak, illetve fogatok, tradicionális viseletek és elképesztő hőség jellemezte a gyönyörű pusztát. Megnéztük ugyanis a Hortobágyi Lovasnapok szombati napját, melyre igen látványos programokkal készültek a szervezők.

Balogh Efraim

Hortobágyi Lovasnapok 2024: 56. alkalommal rendezik meg a lovasfesztivált

Forrás: Kiss Annamarie

Mint arról már korábban is beszámoltunk, megkezdődött a Hortobágyi Lovasnapok rendezvénysorozat, mely július 14-ig, vasárnapig várja látogatóit. A Haon stábja a szombati napra is ellátogatott, ahogy igen sok vendég is, többen meglehetősen nagy távolságot megtéve. Noha a rendezvény a nevéből adódóan a lovakat helyezi előtérbe, más állatfajok is szerephez jutottak, ezzel is jelezve a helyi tradíció megőrzésének fontosságát.

Hortobágyi Lovasnapok, Hortobágyi Lovasnapok programjai, Nemzeti Vágta, Hortobágyi Vágta, Haon, Debrecen
Hortobágyi Lovasnapok: bár elsősorban a lovak szerepeltek a középpontban, volt más program is, amelyen „marha jól” szórakozott a közönség
Forrás:  Kiss Annamarie

Hortobágyi Lovasnapok 2024: megrendezik a Nemzeti Vágta előfutamát

A puszta, télen nyáron: amikor megérkeztünk Hortobágyra, és kiszálltunk az autóból, mintegy 38 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Alighanem kalapemelés jár azoknak, akik úgy döntöttek, ellátogatnak a lovasnapokra, és ami az említett fejfedőket illeti, nos… Nem tudtuk meghatározni az egy négyzetméterre jutó kalapos emberek számát, azt viszont igen, hogy a többség ilyen módon is próbált védekezni a brutális kánikula ellen amellett, hogy szisszentek a jéghideg söröspalackok.

Jakab Ádám polgármesterrel beszélgettünk még a hivatalos megnyitó előtt, és érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy a Hortobágyi Lovasnapok kiemelt fontosságú a település életében. Idén új elemekkel is gazdagodott a kínálat: többek között megnézheti a közönség, milyen az agárfuttatás, illetve mennyire veszélyes egy lovas kaszkadőrshow.

Ilyenkor a község apraja-nagyja ellátogat a rendezvényre, mely a Hortobágyi Vágta, a csikósbajnokság, a fogathajtás, a díjugratás és a méneshajtás miatt is igen látványos lesz

 – mondta Jakab Ádám.

Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője is nyilatkozott a Haonnak a délutáni megnyitót megelőzően, különös figyelmet szentelve a programokra. Mint elmondta, az idei már az 56. Hortobágyi Lovasnapok rendezvény, melynek egyik fő eleme a csikós- és pásztorkultúra a hortobágyi pusztai környezetben. Rámutatott, hogy a csikósbajnokság fordulói két napon keresztül zajlanak, 

ami pedig igazán látványos lesz, az a vágta, melyet vasárnap tekinthet majd meg a közönség.

– Este 9 óráig várjuk a látogatókat, szóval még délután 5-6 óra körül is érdemes kilátogatni. 8-9 óra között egy tüzes lovas kaszkadőrbemutatót tartunk, ami pedig a díjugrató versenyt illeti, idén rekordszámú nevező regisztrált, több mint 600 a két nap alatt – hangsúlyozta.

Az ügyvezető rámutatott, hogy gondolnak a gyermekekre is: az aréna mellett délután 5 óráig várják a kicsiket olyan tradicionális programokkal, mint a néptánc és a népi játékok.

Hortobágyi Lovasnapok, Hortobágyi Lovasnapok programjai, Nemzeti Vágta, Hortobágyi Vágta, Haon, Debrecen
Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője a Hortobágyi Lovasnapok megnyitóján
Forrás:  Kiss Annamarie

Elrajtol az első Ménesfesztivál

Ménesfesztivált indítottunk útjára idén, a tervek szerint ötévente fogjuk ezt megrendezni. Szombaton négyből két állami ménes mutatkozik be, köztük a Mátai Ménes is, mely több mint 350 éves. A Csokonai Nemzeti Színház művészei, a Debreceni Népi Együttes táncosai, illetve a lovasok és a pásztorok évszázadokkal ezelőtti időkre kalauzolnak minket vissza egy félórás, látványos és színvonalas produkcióban. A telepen egyébként van egy egész évben látogatható, új attrakciónk, amely a Mátai Ménes történetét tárja fel egy interaktív kiállítás segítségével

– részletezte Fülöp Bernadett.

Ha már említettük a megnyitót, az ügyvezető elmondta, hogy a Hortobágyi Lovasnapok történelmi jelentőségű esemény, s habár a több mint félszáz alkalom nem kevés, Fülöp Bernadett szerint mit sem érne azon emberek nélkül, akiknek a személye teszik naggyá.

Dallos Gyula miniszteri biztos a köszöntőjében kiemelte a Hortobágyon pásztori életmódot folytató helyiek szerepét. Mint elmondta, nélkülük a puszta csak puszta lenne… Kiemelten fontosnak tartja Hortobágy értékeinek megőrzését a 21. században, többek között azért is, mert szerinte ha a városi ember pszichés problémákkal küzd, és kivándorol a pusztába, megnyugszik, kitisztul a lelke.

A Hortobágyi Lovasnapok országosan is nagyon népszerű, egészen messziről is érkeztek látogatók

A látogatókra rátérve: ahogy a bevezetőben is említettük, többen is érkeztek igen messziről. Jutkáék például Balkányból utaztak el a rendezvényre. A háromtagú család második alkalommal látogatott ki a Hortobágyi Lovasnapokra, s bár nem viselik könnyedén a hőséget, úgy tervezték, rászánnak egy teljes napot arra, hogy újból részesei lehessenek a Hortobágy által nyújtott csodálatos élményeknek.

Találkoztunk régebb óta házasokkal is, nevezetesen Borkó Jánossal és feleségével. A kisvárdai pár a teljes hétvégét a Hortobágyi Lovasnapokra szánja, pénteken érkeztek, vasárnap reggel terveznek hazaindulni. Addig bizony lesz mit megnézni, elmondásuk szerint többek között a díjugratás és a fogathajtás érdekli őket, viszont egyetlen programot sem hagynának ki.

Ráadásul ez az első alkalom, hogy Hortobágyon járnak, s ez János szemfülességének is köszönhető: a közösségi média segítségével böngészte az eseményeket, majd amikor rátalált a Hortobágyi Lovasnapokra, úgy gondolta, eljönnek megnézni. És ha már ellátogattak, szuvenírt is visznek haza: János felesége például lovas karkötőt vásárolt magának, na, 

de hogy párjának mit vett, azt már nem árulta el, hanem romantikától csillogó szemekkel közölte velünk, hogy ez egyelőre titok, mert meglepetésnek szánja.

Fiatal párok, családok is eljöttek azért, hogy többek között gyönyörű lovakat és fogatokat csodálhassanak meg. Így volt ez Kaszás Szabináék esetében is, akik pici gyermekükkel a babakocsiban (kreatívan védve a hőségtől) vágtak neki a paták dobogásától hangos hortobágyi pusztának. A Veszprém vármegyei Hárskútról érkeztek, Debrecenben szálltak meg, már péntek óta figyelemmel követik a rendezvényt, és majd csak kedden fognak hazamenni.

Öt évvel ezelőtt voltunk itt utoljára, akkor még a párom szüleivel. Nagyon szeretem a lovakat, közel állnak szívemhez, és most adta magát, hogy jönni fogunk. Kedvenceink a csikósbajnokság, a fogathajtás, a díjugratás, és a méneshajtásnak is nagyon jó feelingje van

 – osztotta meg velünk Szabina és párja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában