Tankönyvgyártás

2024.07.16. 14:13

Tankönyvnyomtatás: így állnak a munkálatok a debreceni Alföldi Nyomda falai között – fotókkal, videóval

Közel 2300 különböző tankönyv és munkafüzet közül választhattak a hazai oktatási intézmények a következő tanévben. A debreceni Alföldi Nyomdában lassan végéhez közeledik a tankönyvnyomtatás folyamata, hogy aztán augusztus 1-től elinduljon a kiszállítás.

Bekecs Sándor

Mintegy tizenegymillió tankönyv készül ezen a nyáron Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

A tervezetteknek megfelelően halad a következő tanév tankönyveinek gyártása a debreceni Alföldi Nyomda falai között. A mintegy félévszázada működő ipari létesítmény idén is több mint tízmillió tankönyv gyártását kezdte meg, hogy azok szeptember 1-re az ország valamennyi iskolájába eljussanak az előzetes megrendelések alapján. A tankönyvnyomtatás az utolsó fázisához érkezett, melyről július 16-án sajtótájékoztatón számoltak be a helyszínen.

György Géza, a debreceni Alföldi Nyomda vezérigazgatója  haon
György Géza, a debreceni Alföldi Nyomda vezérigazgatója a tankönyvnyomtatás múltjáról beszélt
Forrás: Kiss Annamarie

György Géza, a debreceni Alföldi Nyomda vezérigazgatója kiemelte: a vállalat a hazai tankönyvnyomtatásban több évszázados múltra tekint vissza, hiszen az egyházi kiadványok mellett a Református Kollégium tankönyveinek nyomtatását is itt végezték már a 16. században, amikor már ezernél több diákja volt Debrecennek. Mint fogalmazott, pozíciójuk tovább erősödött azzal, hogy 2021-ben a magyar kormány rendeletben jelölte ki a debreceni Alföldi Nyomdát a hazai tankönyvek gyártására. 

tankönyvnyomtatás, Debrecen, Alföldi Nyomda, tankönyv, oktatás
Maruzsa Zoltán elmondta, idén is határidőre fejeződik be a tankönyvnyomtatás a debreceni Alföldi Nyomdában
Forrás:  Kiss Annamarie

Hány tankönyvet nyomtatnak a debreceni Alföldi Nyomdában?

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára elmondta, a következő tanévre 2278 féle tankönyvből és munkafüzetből választhattak az intézmények. A folyamatos fejlesztés eredményeként az Oktatási Hivatal idén 198 új kiadványt jelentetett meg, melyekből 45 okostankönyv. 

Összesen 11,8 millió tankönyv legyártására érkezett rendelés, amely további egymillióval bővülhet a szeptemberi pótrendelések révén

 – emelte ki. 

Az államtitkár elmondta, idén mintegy 15 milliárd forintot fordít a kormány az ingyenes tankönyvekre, amely jelentős segítség a magyar családoknak. Az eddig megrendelt tankönyvek, munkafüzetek 83 százaléka állami kiadású, míg a továbbiak magánkiadók termékei. A gyártásuk a napokban befejeződik, majd augusztus 1-re a tankönyvellátó raktáraiba kerülnek, ahonnan szeptemberig kiszállítják az intézmények részére. 

tankönyvnyomtatás, Debrecen, Alföldi Nyomda, tankönyv, oktatás
Papp László az Alföldi Nyomda jelentőségét méltatta
Forrás: Kiss Annamarie

Debrecen fejlődésének meghatározó pillére a tankönyvnyomtatás

– Debrecen fejlődésének egyik legfontosabb pillére a könyvnyomtatás és az oktatás az Alföldi Nyomda és a Református Kollégium révén. Ez a Kárpát-medence egyik legrégebben működő nyomdája – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere. Hangsúlyozta, amikor a digitalizáció folyamatosan alakítja a kultúrafogyasztási szokásokat, óriási kihívást támaszt a fizikai könyvek gyártóival szemben. Ezért is jelentős, hogy a hazai könyvnyomtatás legfontosabb szegmense Debrecenben van, ahol évente 20-25 millió könyvet állítanak elő, s ennek 30-40 százalékát teszi ki a tankönyvnyomtatás.

– A minőségi oktatás tankönyvek nélkül elképzelhetetlen. A debreceni oktatás pedig most is méltó az iskolaváros múltunkhoz. 2016-ban ezért hoztuk létre a Cívis Talentum-díjat, mellyel olyan diákokat támogatunk, akik a hazai és nemzetközi versenyeken is kiemelkedő eredményeket értek el – emelte ki Papp László.

A tankönyvek továbbra is meghatározó részei az oktatásnak

Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke rámutatott, Debrecenben jött létre az ország első olyan oktatási intézménye, amely a felsőoktatási intézmények elődjeként életképesnek bizonyult. De, míg a régi korok egyetemein jellemzően latinul folyt az oktatás, addig a debreceni Református Kollégium anyanyelvükön képezte diákjait.

– Az ország iskolája Debrecen, mind az oktatás, mint a tankönyvnyomtatás, s most a szuperszámítógép révén is. Majd’ 2300 tankönyvből lehet választani, melyeket az állam ingyenesen biztosít a családok számára – mondta a honatya. 

Tőczik Zsolt, a tankönyvek elosztásáért felelős Kello ügyvezetője elmondta, július végén kerülnek a tankönyvek a raktárakba, ahonnan augusztus 1-től kezdik meg azok kiszállítását mintegy 4100 iskolába. A pótrendeléseket várhatóan szeptember második felétől teljesítik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában