Helyi közélet

2024.07.10. 16:24

A hajdú-bihariak egyik slágerhelyén razziázott a Nébih – fotókon és videón mutatjuk, amit láttak

A vendéglátóhelyeket érintő vizsgálatsorozat pozitív eredményt hozott, csak 2 esetben kellett eljárást indítani. Az ellenőrök több területen is javulást láttak a Tisza-tónál.

Haon.hu

Június utolsó hetében a Tisza-tó vendéglátóhelyeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első célterületének tapasztalatai kedvezően alakultak: a higiénia és az élelmiszerek kezelése területén is javuló tendenciát észleltek a felügyelők – olvasható a Nébih közleményében. 

A Tisza-tó vendéglátóhelyeit ellenőrizte a Nébih
A Tisza-tó vendéglátóhelyeit ellenőrizte a Nébih
Forrás: Nébih

A vizsgálatok középpontjában – a tavalyi évhez hasonlóan – a vendéglátóhelyek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és megfelelősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése állt.

A Nébih azt írta, az ellenőrzött egységek nagyrészt megfeleltek a szigorú élelmiszer-higiéniai előírásoknak, csak kisebb hiányosságokat állapítottak meg a felügyelők. Többek között míg a 2023-as év ellenőrzései során jellemző szabálytalanság volt a megfelelő kézmosási feltételek biztosításának hiánya, addig az idei évben már kevesebb hiba fordult elő ezzel kapcsolatban.

Félmázsányi terméket vontak ki a forgalomból a Tisza-tónál

A vizsgálatsorozat egészét nézve az élelmiszerek kezelésében is javulást tapasztaltak a szakemberek. Ugyanakkor néhány egységben idén sem volt megfelelő a különböző megítélésű élelmiszerek tárolása, védelme, valamint akadt olyan vendéglátóhely, ahol hiányzott a rovarháló a nyílászárókról. Az előző évhez képest az alapanyagok tekintetében is kevesebb szabálytalanságot találtak az ellenőrök, intézkedésre csupán kis mennyiségű, jellemzően lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű élelmiszer esetében volt szükség.

A Tisza-tónál folytatott ellenőrzések során 51 kg jogsértő terméket vont ki a forgalomból, valamint az egyhetes vizsgálatsorozat alatt 2 esetben indított – jelenleg is zajló – eljárást.

A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus közepéig folytatódik: a kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei vizsgálják a nyári táborokat, a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában