Honvédelem

2024.07.01. 10:13

Emlékművet állítottak a Hortobágyon, bombakeresés közben elhunyt tűzszerészeknek

A Magyar Honvédség évekig dolgozott a korábbi bombavető tér megtisztításán. A most felavatott emlékművel a műveletben részt vevő katonák, köztük a pontosan 8 évvel ezelőtt, 2016. július 1-jén elhunyt tűzszerészek emléke előtt is tisztelegnek.

Haon.hu

Emlékművet avattak a Hortobágyi Nemzeti Park területén az ott elvégzett tűzszerész mentesítési feladatokban részt vett katonák tiszteletére, valamint a 2016-ban hősi halált halt tűzszerész katonák emlékére, számolt be a Magyar Honvédség hivatalos oldala.

Emlékművet állítottak a Hortobágyon dolgozó tűzszerészeknek
Emlékművet állítottak a Hortobágyon dolgozó tűzszerészeknek
Forrás: Honvédelem.hu

Két és fél évig dolgoztak a tűzszerészek

A különleges eseményen Lengyel László ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka tartott beszédet, melyben ismertette, több ezer hektáron terült el az egykori hortobágyi kísérleti bombavető tér, amely korábban második világháborús tüzérségi eszközökkel, valamint szovjet légibombákkal, rakétákkal szennyezett terület volt. Az ezred katonái 2015 január végén kezdték meg a mentesítést a bombázó lőtér célterületének és védőzónájának északi, illetve déli részén, azzal a céllal, hogy helyreállhasson a tájsebekkel tarkított vidék eredetihez hasonló állapota – közölte. A parancsnok beszámolt arról is, hogy a művelet során tűzszerészek, gépjárművezetők, munkagépkezelők, egészségügyi és logisztikai biztosító személyzet, illetve hadihajós katonák is végeztek szakfeladatokat a természetvédelmi területen.

„Több mint két és fél évig tartott a művelet, melynek során megtisztították a tűzszerészek a Hortobágyi Nemzeti Park kijelölt zónáit a veszélyes robbanóeszközöktől” – ismertette Lengyel ezredes.

A parancsnok beszédében külön megemlékezett Balázs Ádám, Juhász Attila, Kozár Gábor és Rózsa János Nándor posztumusz hadnagyokról, akik nyolc éve veszítették életüket szolgálati feladataik ellátása során, a Hortobágyon.

 

hortobágy tűzszerész emlékmű
Az ünnepségen koszorúkat is elhelyeztek
Forrás: Honvédelem.hu

Az ünnepségen leleplezték Petró Attila kőfaragó művész munkáját, méltó emléket állítva az egykori hortobágyi bombázó lőtér tűzszerész mentesítését végrehajtó állománynak, köztük a hősi halott katonáknak.

Szentesi Csaba alezredes kiemelt tábori lelkész szolgálatának megtartását követően Sajtos Szilárd alezredes, református tábori lelkész szólt röviden az összegyűltekhez, majd az esemény zárásaként a résztvevők koszorúkat és virágokat helyeztek el a felavatott emlékműnél.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában