Hőség

2024.07.12. 16:33

Hőségriasztás Debrecenben – a belváros több pontján is marad a vízosztás

Számos intézkedéssel igyekszik a debreceni önkormányzat a hőség hatásait csökkenteni. A vízosztás mellett a parkokra és szökőkutakra is odafigyelnek.

Haon.hu

Hőségriasztás Debrecenben: ivóvízosztással és párakapukkal szállnak szembe a kánikulával

Forrás: Illusztráció: MW-archív

A hőségriasztásra tekintettel Debrecen belvárosának több pontján zajlik ivóvízosztás – közölte portálunkkal Debrecen önkormányzata. Mint írják, július 12-én 13:00 és 15:00 óra között, valamint július 18-ig munkanapokon 12:00 és 16:00 óra között biztosítanak vizet a belvárosban közlekedőknek. A hőség miatt a parkok öntözése, a szökőkutak működtetése, az utak locsolása is kiemelt figyelmet kap a debreceni belvárosi vízosztás mellett.

Az ivóvízosztás mellett még számos,  a város klímáját befolyásoló tényezőre odafigyelnek Debrecen haon
Az ivóvízosztás mellett még számos,  a város klímáját befolyásoló tényezőre odafigyelnek
Forrás:  Illusztráció: Napló-archív 

Ivóvízosztás a belvárosban

Az egyre növekvő hőmérséklet miatt az előző hetekben már a párakapuk is működésbe léptek több helyszínen: a főtéren és annak környékén – a Kossuth téren, a Dósa nádor téren, valamint a Csonkatemplomnál, ezen kívül pedig még a Tócóskertben, az Angyalföld téren.

A város önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan a belváros több pontján tart ivóvízosztást a Debreceni Karitatív Testület tagszervezeteinek önkétesei közreműködésével.

Munkanapokon 12.00 óra és 16.00 óra között:

  • a Kossuth téren
  • a Dósa nádor téren
  • a Fórum Debrecen bevásárlóközpont (Csapó utca 30.) előtt

biztosítanak ivóvizet az arra járóknak.

Fontos, hogy senki ne induljon el folyadék nélkül otthonról! Ne csak a gyerekekről és az idősekről, hanem a házi kedvencekről is gondoskodjunk, ezért a kutyáknak, macskáknak is biztosítsunk megfelelő mennyiségű és hűsítő ivóvizet – figyelmeztet az önkormányzat a közleményében.

Arról is beszámolnak, hogy a kánikulára való tekintettel a debreceni polgármesteri hivatal zöldterületi osztálya fokozott odafigyeléssel – hajnalban, vagy késő este – végezteti a közterületi növények öntözését. Emellett kiemelt figyelmet fordít az automata öntözőrendszerek megfelelő működtetésére is. Folyamatosan üzemelnek a közterületi ivókutak, amelyek játszóterek, forgalmas sétányok, parkok területén vannak, működésüket ellenőrzik. Valamennyi közterületi szökőkút, csobogó üzemel, melyek segítenek a hőérzet csökkentésében.

A város útjainak nagygépes locsoltatását is végeztetik ebben az időszakban a parkfenntartási-köztisztasági szerződött vállalkozókkal, ütemezetten a kora reggeli vagy késő délutáni/esti órákban, mely a belváros és Nagyerdő útjaira, parkjaira, sétányaira, a belső gyűrű-, a keleti és nyugati városrészekre egyaránt kiterjed.

Érdekességként azt is megjegyezték:

Az ”Ültessünk 10. 000 fát” program keretében a már elültetett tízezer kertészeti facsemetének köszönhetően nagyságrendileg 5.000 lombköbméteren mintegy 200-230 köbméter vizet párologtatnak el a fiatal facsemeték egy vegetációs időszakban, javítva ezzel a környező mikroklímát, amely a hőségben még inkább fokozódik. A programban elültetett facsemeték mintegy 32 hektárnyi árnyékosított területet biztosítanak szerte a városban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában