Helyszíni riport

2024.08.29. 20:00

Rabul ejtették a szívünket az állatok a Farmer Expón – fotókkal, videóval

Felvonult az agrárium legjava a Debrecenben megrendezett kiállításon. A Farmer Expo első napján tehenek, lovak és baromfik között ettük a házi sajtokat.

Hajnal László

Csütörtöktől látogatható a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán található 33. Farmer Expo. A délelőtti megnyitón már értesültünk arról, hogy a háromnapos rendezvényen az agrárium égető kérdéseit megvitató előadások és beszélgetések is szerepet kapnak, ezúttal azonban a kiállításra voltunk kíváncsiak, így kilátogattunk a Teniszközpont mögötti hatalmas területre.

Farmer Expo, Debrecen,
Már hétköznap kora délután is számos érdeklődőt vonzott a Farmer Expo
Forrás: Kiss Annamarie

A bejárat után rögtön a Teknős melletti sátorban találtuk magunkat, ahol a magyar szívnek kedves termelői standok sorakoztak fel. Házi lekvárok nagymamás csomagolásban, élet kioltására alkalmas csípős szószok, tojástól feszes tészták, és egy gusztusosan himbálózó, hatalmas marhacomb. A legtöbb helyen kóstolót is kínálnak, ám meglepetésünkre volt olyan stand, ahol pénzt kértek érte.

A fedett sátorból kiérve még inkább elénk tárult az agrárium. Traktorok és mezőgazdasági gépek sora csillant meg, fényesebben ragyogva bármelyik sportkocsinál. A bámészkodó emberek kezében sajttál, a díszes fogatok árnyékában pedig a szekerek gazdái hűsöltek. Balról üszők sorakoztak fel, sorszámmal ellátva, mintha versenyre érkeztek volna. Mögöttük a bírók állukat simogatva mustrálták őket, szőrüket, patájukat vizsgálva balról, jobbról. A lelátón ülő emberek, mint egyfajta interaktív mozit, izgalommal kísérték a tenyészállat bemutatót, pattogatott kukorica helyett tepertőt ropogtatva.

Ismét az állatok vitték el a show-t a Farmer Expón

A legnagyobb sikert kétségkívül az állatpavilonok zsebelték be. A gyerekek a szülők nyákban ülve próbáltak nyújtózkodni, hogy megsimogathassák a lovak orrát, akik türelmesen tűrték a figyelmet, látóterükből el nem veszítve a pihenő kis csikójukat. Nem tagadjuk, habár igyekeztünk alaposan körbenézni a Farmer Expón, időnk túlnyomó részét stábunk is az állatok között töltötte, hiszen a jószágok közelségével egyszerűen a puszta nyugalma és egy általános derű telepszik az emberre. Meg persze némi istállószag is, de ettől csak autentikusabb és valódibb az egész.

Így találkoztunk a kétgyermekes Kovács házaspárral, akik Tiszavasváriból érkeztek Debrecenbe. Míg Áronka a lovakat próbálta szénával közelebb csalni, édesapja a Haonnak elmondta, minden évben ellátogatnak a Farmer Expóra. Saját maguk is tartanak jószágokat, így kifejezetten a téma iránti érdeklődés vonzotta őket a rendezvényre, emellett remek családi program is, hiszen a gyerekek is élvezik az állatok közelségét.

farmer expo, debrecen
Az állatok aratták a legnagyobb sikert a Farmer Expón
Forrás: Kiss Annamarie

Osztatlan sikert arattak a bárányok, juhok, rackák is. A gyerekek kedvence az általuk csak „baribocinak” keresztelt juh volt, hivatalos fajtája szerint a Kerry Hill, amely fekete foltjai miatt legalább annyira tűnt tehénnek, mint juhnak. Két kislány épp a bárányokat próbálta bégetésre bírni, édesanyjuk, Brigitta elmondta, debreceniek, de eddig még sosem voltak a Farmer Expón, ezért úgy döntöttek, kilátogatnak a kilátogatnak, és az ő szívüket is az állatok ejtették rabul.

Szintén érdemes egy sétát tenni a baromfipavilonban, ahol szinte biztos, hogy örökbe akarunk majd fogadni egy totyogó kiskacsát. Csirkék, galambok, tyúkok, tőkés récék kérlelgetnek sóvárogva, hogy vigyük őket magunkkal, egyedül a pecsenyekacsa biztos benne, hogy a neve alapján nem lesz belőle házi kedvenc.

Mit vizsgálnak az állatokon a bírók?

Már messziről lehetett látni, ahogy méltóságteljes lustasággal kérődzött a fűben heverészve öt szürke marha. Nótás, Bojtár, Gyilkos, Csárdás, Fogoly és Betyár egykedvűen nézte, ahogy egy fényes szőrű üszőt éppen a füves „kifutó” felé vezetett egy gondozó, ahol megmérettetik majd a szépsége.

Őket egy férfi kísérte, aki még alaposan szemügyre vette a jószágot, rögtön tudtuk, hogy szakértője az állatnak. Mint kiderült, Illésy László ellenőrizte a másfél éves üszőt, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének területi igazgatója elmondta, éppen fajtabírálat zajlik az állattenyésztési kiállítási téren. Nem tudtuk magunkban tartani a kíváncsiságunkat, így megkérdeztük, miért van szükség az állatok vizsgálatára, és pontosan mit figyelnek a jószágokon:

A funkcionális küllembírálat során a fajtára jellemző tulajdonságokat próbáljuk megkeresni az állatban, a genetikai képesség a testfelépítésben is megnyilvánul, tulajdonképpen ezek határozzák meg a tejtermelés volumenét. Egy rossz láb-, tőgyszerkezettel vagy testkapacitással rendelkező állatnál nem várható hosszú élettartam, kvázi nem tud sokáig gazdaságosan termelni sem

 – fejtette ki. Bemutatta, vizsgálják ezen felül a bordaívet is, amely megmutatja, mekkora a takarmányfelvevő képessége az állatnak. A mellkasszélesség a tüdőkapacitásról árulkodik, míg a farlejtésnek az ellésnél van szerepe. A tőgyszerkezetnél az bírálják, hogyan illeszkedik a hasfalhoz, mennyire feszes, hogyan terpeszkednek a bimbók. Ez mind a fejhetőséget és a termelékenységet befolyásolja.

dbrecen, farmer expo,
Illésy László beszélt a fajtabírálat szempontjairól
Forrás: Kiss Annamarie

– Egy termelésbe állított, kifejlett állat 70-100 liter tejet is megtermel egy nap. Egy hétszáz kilós tehénnél ez komoly teljesítményt jelent a szívre és a tüdőre nézve – mondta. 

Elárulta, éppen ebben az évben Hajdúböszörményben avattak egy tehenet, amelyik életteljesítményét tekintve 150 ezer liter tejet termelt meg. Mint mondta, ez nagyon ritka, az országban mindössze öt ilyen állat található.

Közben már zajlottak az előkészületek a lótenyészállat-bírálatra, amit már a gyermekek is nagyon vártak. Már a lovaglóruhájából leleményesen kitaláltuk, éppen egy lovat készített elő a felvezetésre Süveges Nikolett. A hajdúszoboszlói lány érdeklődésünkre elmondta, nyolc éve lovagol, saját lova is van, azonban őt nem hozta a kiállításra.

Farmer Expo, debrecen, kiállítás
Süveges Nikolett a tenyészlóbírálatra készítette elő az egyik lovat
Forrás: Kiss Annamarie

Időközben megszomjaztunk, cukros üdítő helyett azonban egy üveg kalciumban dús tejre esett a választás. Az árakat látva akkor már be is vásároltunk sajtból, tejfölből és joghurtból, hogy majd hazatérve, tehénszaggal nosztalgiázzunk azon, hogy a városi életből egy röpke időre kiszakadva elmerülhettünk a vidéki élet szépségében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában