Fejlesztés

2024.08.28. 17:01

Bővítik és korszerűsítik a hajdúszoboszlói óvodát

Új épületrészt is építenek a Lurkó Óvodához. Ha minden a tervek szerint alakul, a 2025-ös nevelési évet már a korszerű intézményben kezdhetik a hajdúszoboszlói gyerekek.

Haon.hu

Augusztus 28-án, szerdán A hajdúszoboszlói Lurkó Óvoda korszerűsítése című pályázat hivatalos projektnyitó eseményére került sor – osztotta meg a hírt közösségi oldalán Czeglédi Gyula. A fürdőváros polgármestere arról számolt be, a rendezvény célja az volt, hogy széles körben tájékoztassák a közvéleményt a felújítás részleteiről. Miután ismertette a projektet, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke szólt a vármegyében folyó TOP Plusz-pályázatok jelenlegi állásáról, Bodó Sándor országgyűlési képviselő pedig kiemelte a nevelési intézmények megújításának társadalmi fontosságát. A városházán megtartott eseményt követően a helyszínen, az új részleg alapjában egy időkapszulát helyeztek el, melyben a gyerekek rajzai mellett egy Hajdú-bihari Napló is helyet kapott.

hajdúszoboszló, Lurkó Óvoda, korszerűsítés
Bodó Sándor (balról), Nagy Mariann, a Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda vezetője, Czeglédi Gyula és Pajna Zoltán helyezték el az időkapszulát
Forrás: Czeglédi Gyula / Facebook

A Lurkó óvoda korszerűsítésére az önkormányzat az elmúlt évben egy TOP Pluszos pályázaton 300 millió forint támogatást nyert, az elmúlt időszakban megtörtént a projekthez kapcsolódóan valamennyi résztvevő kiválasztása, valamint a kivitelezési munkák kapcsán lebonyolították a közbeszerzési eljárást is, a kivitelezésre vonatkozó szerződést  2023. november 8-án írták alá. A projekt megvalósításához kapcsolódóan fedezethiány lépett fel, mintegy 170 millió forintot az önkormányzat ez év március 21-én a 2024. évi költségvetés terhére megfinanszírozott, a későbbiekben többlettámogatási igényt nyújtanak be. A munkaterület átadása 2024. április 5-én megtörtént.

Így korszerűsödik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvoda

A projekt keretében megvalósul a régi épület részleges bontásával, valamint új épületrész építésével az óvoda korszerűsítése. Az építési munkák elvégzése után összesen 751,52 négyzetméter hasznos alapterületű épület alakul ki. Az óvoda a jövőben változatlanul 4 csoportszobával fog üzemelni, a felvett gyerek száma az éves létszámot tekintve 84 fő. A hátsó épületrészt és a fedett teraszt teljes egészében elbontják, és a meglévő melegítőkonyha melletti előtérből a hátsó kert felé nyíló ajtó kibővítésével alakítják ki az új épületszárnyat, ahol egy folyosón keresztül két új csoportszobát mosdóval, akadálymentes WC-vel és öltözővel, valamint tornatermet építenek, a hozzá tartozó raktárral.

Hajdúszoboszló, lurkó óvoda, korszerűsítés
300 millió forint támogatást nyert az önkormányzat a korszerűsítésre
Forrás: Czeglédi Gyula / Facebook

Az utcafronti részen a megmaradó épületrészt kibővítik, itt alakítják ki a melegítőkonyha tárolóhelyiségeit, a személyzeti öltözőt és zuhanyzót, takarítószer-tárolókat, gépészeti helyiséget, valamint egy nagyméretű öltözőt. A meglévő, megmaradó épületrészben új hő- és talajnedvesség elleni szigeteléssel kialakított aljzat készül. Az utcafronti épületrészen, a főfalak felett koszorú és új nyeregtető készül, cserépfedéssel, az elbontott födém helyett új fafödémet alakítanak ki, kicserélik a nyílászárókat, valamint átalakítják az épületrész belső elosztását.

A kivitelezésre rendelkezésre álló határidő – a munkaterület átadást követő – 15 hónap. 

A remények szerint a 2025-ös nevelési évet már a megújult épületben kezdhetik meg az óvodás gyermekek.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában