Felháborító!

2024.08.07. 18:01

Terményes zsákba zárva tettek ki egy kutyát Hajdúszoboszló határában

Az egyik Facebook-csoportban osztottak meg videót arról, hogy egy vélhetően keverék kutyát találtak Hajdúszoboszló határában. A szerencsétlen ebet valaki egy terményes zsákba tette, amelynek száját utána bekötötte.

Bekecs Sándor

Megdöbbentő videót töltött fel egy felhasználó augusztus 6-án a Hajdúszoboszlói kóbor állatok nevű Facebook-csoportba: valaki vagy valakik egy zsákba kötözve tettek ki egy kutyát az Ádám utca végén, az erdőnél. A posztoló később frissítette a bejegyzést, mely szerint az ebet a helyi gyepmesteri telepre szállították. Az esettel kapcsolatban a hajdúszoboszlói polgármesteri hivatalt kerestük.

Állatkínzás Hajdúszoboszlón: bekötött szájú zsákban, az erdősávban hagytak sorsára egy kutyát
Állatkínzás Hajdúszoboszlón: bekötött szájú zsákban, az erdősávban hagytak sorsára egy kutyát
Forrás: Facebook / Hajdúszoboszlói Kóbor Állatok

– A Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt.-től azt a tájékoztatást kaptam, hogy tegnap délután a közösségi médiából értesültek az esetről. A bejegyzés megjelenését követő 2 percen belül a gyepmester már úton volt a helyszínre. A kutyában sajnos nem volt chip, így annak tulajdonosa nem beazonosítható – tájékoztatta a Haon-t Morvai Gábor jegyző.

Az állatot elhelyezték a gyepmesteri telepen és szerda reggel elvitték kutyakozmetikába, mert olyan állapotban volt a szőre, hogy még a fajtáját sem sikerült megállapítani.  

– Ezt követően állatorvoshoz viszik, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és amennyiben indokolt, a kezeléseket. A gyepmesteri telepen ez a szokásos eljárás, vagyis a hozzájuk kerülő állatokat – amennyiben azok tulajdonosa nem ismert – állatorvoshoz viszik, aki megmondja, hogy mi a további tennivaló - ismertette a jegyző. 

Állatkínzás történt Hajdúszoboszlón? 

Morvai Gábor kérdésünkre ismertette: az állatkínzás büntetőjogi tényállás, annak ügyében a rendőrség tud nyomozni, eljárást indítani. Amennyiben az ebtartó ismert lenne, vele szemben a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet alapján lehetne állatvédelmi jogkörben eljárást lefolytatni, és adott esetben bírsággal élni.  

Ez a cselekmény nagy valószínűséggel kimerítette ezt a tényállást, de ennek megállapítása a nyomozóhatóság feladata. Amennyiben az elkövetőre utaló bármiféle nyom vagy adat a rendelkezésünkre áll, megtesszük a feljelentést. Ha bárkinek a birtokában van ilyen és azt eljuttatja hozzánk, továbbítjuk a rendőrséghez 

– mondta a hajdúszoboszlói jegyző.

A fentieken túl kiemelte: a tegnapi eset kapcsán a közösségi médiában megjelentekkel ellentétben a gyepmesteri telepen évek óta nem altattak el állatot. Amennyiben ez mégis elkerülhetetlen lenne, azt állatorvos végezné, a jogszabályok által előírt módon. A kutya további sorsáról a közösségi médiában tájékoztatást fognak adni. Mivel a kutya előélete, oltottsága nem ismert, így 2 hétig mindenképp a telepen marad, megkapja a szükséges oltásokat és utána örökbefogadható lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában