Egészségügy

2024.08.13. 19:43

Már két, nyugat-nílusi lázzal fertőzött betegről tudni Hajdú-Biharban

A 30. és a 31. héten is találtak fertőzöttet vármegyénkben. Összesen már 7 olyan beteg van, akik idén kapták el a nyugat-nílusi lázat Magyarországon.

Haon.hu

Újabb nyugat-nílusi lázzal fertőzött betegeket diagnosztizáltak Magyarországon: a legfrissebb járványügyi jelentés szerint két-két megbetegedést Budapestről és Csongrád-Csanád vármegyéből, egy beteget Hajdú-Bihar vármegyéből jelentettek – írta meg a Magyar Nemzet az ÁNTSZ honlapján elérhető, a 31. hét megbetegedéseit összegző dokumentum alapján. Rámutattak, a héten diagnosztizált esetekkel így az idén nyilvántartott megbetegedések száma hétre nőtt, az érintettek a legtöbb esetben ráadásul itthon kapták el a fertőzést.

A nyugat-nílusi lázat az egyiptomi csípőszúnyog is terjesztheti
A nyugat-nílusi lázat az egyiptomi csípőszúnyog is terjesztheti
Forrás: Wikipédia

Nyugat-nílusi lázzal először a 30. héten diagnosztizáltak itthon beteget, egy 59 éves Hajdú-Bihar vármegyei nőnél és egy 51 éves budapesti férfinél mutatták ki a fertőzést. Így összesen már két hajdú-bihari esetről tudni.

 A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint a betegek 71,4 százaléka férfi, az érintettek életkora 51–74 év között volt, valamennyi beteg idegrendszeri tünetekkel, vagyis tudatzavarral, fejfájással és aluszékonyság miatt kerültek kórházba, a tünetek alapján pedig azonnal felmerült a gyanúja, hogy egy ritka, ám annál veszélyesebb kórról lehet szó. 

Agyhártya- és agyvelőgyulladást is okozhat a nyugat-nílusi láz

A Magyar Nemzet arra is emlékeztetett, hogy a nyugat-nílusi láz egyre több halálos áldozatot követel, az ECDC közlése szerint nyolcra nőtt a betegségben elhunytak száma Európában: a legtöbb haláleset Görögországban történt, itt összesen öt ember életét nem tudták megmenteni, Olaszországban ketten, Spanyolországban pedig egy ember halt meg a szúnyogok által terjesztett vírusfertőzés miatt. Az európai járványügyi hivatal szerint a kontinensen eddig bejelentett összes eset a várt tartományon belül van, annak ellenére, hogy Görögországban és Spanyolországban a megbetegedések száma magasabb, mint a korábbi években.

A szervezet ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a betegség terjedésének még koránt sincs vége, a forró, kánikulai időjárás ugyanis kedvez a nyugat-nílusi láznak, így tovább nő a megbetegedések száma a következő hetekben, hónapokban is.

A legtöbb esetben kezelés nélkül meggyógyulnak a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek, egyes esetekben viszont súlyos szövődményeket okoz a vírus: agyhártya- és agyvelőgyulladást idézhet elő, valamint májgyulladás, szívgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat a fertőzés nyomán – tették hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában