Régészet

2024.08.25. 11:34

Megmutatta a Tisza a török kori hidat, amit debreceni ácsok építettek a budai pasának

Negatív rekordhoz közelít a folyó vízállása Szolnoknál, így ismét lehet látni a régészeti különlegességet. Ez a Tisza-híd volt az ország első állandó folyami hídja.

Haon.hu

Olyan alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál, hogy újra látni lehet a csak pár évente előbukkanó török kori híd maradványait, írja a BorsOnline. A folyó vízszintje a 2022-ben rögzített negatív rekordhoz közelít. Ekkor mindössze mínusz 291 centimétert mértek a szakemberek, néhány nappal ezelőtt pedig ennél mindössze 10 centivel volt magasabb a vízszint Szolnoknál a Szoljon cikke szerint. Ennek köszönhetően lehet újra látni a különleges hidat, amelyet közel 500 évvel megépítése után, 2003-ban fedezett fel egy helybéli, Lakatos László

Újra látni a török kori híd maradványait a Tisza folyóban, Szolnoknál
Újra látni a török kori híd maradványait a Tisza folyóban, Szolnoknál
Forrás: Mészáros János / Szoljon.hu

12 méter magas is lehetett a török kori Tisza-híd

A hidat még 1562-ben építtette Güzeldzse Rüsztem budai pasa debreceni ácsokkal, ezzel a Tisza és az ország első állandó folyami hídja lett.

Az építmény a folyó keleti partját kötötte össze a szolnoki várral. A 110 méter hosszú híd 5-6 méter széles és 10-12 méter magas volt, és tölgyfacölöpökből készült. Nagy valószínűséggel a törökök égették fel maguk mögött 1685 őszén, amikor kivonultak Szolnok városából, mutat rá a Bors cikke.

Az egykori fahíd maradványait dr. Kertész Róbert, a Damjanich János Múzeum régésze kutatta. A leletek kormeghatározása után vált biztossá, hogy valóban a legkorábbi, 1562-ben épült Tisza-híd cölöpjei kerültek elő – írta meg a Szoljon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában