Szűrés, megelőzés

2024.08.06. 21:00

Komplex szűrőnapot szerveznek Újirázon

B.Kiss Andrea

Az újirázi Gondozási Központ egyik legnagyobb szűrőprogramját tervezi megvalósítani augusztus 26-án „NE FELEDD! NAP” címmel, melynek során memória- és egészségmérés, valamint demenciaszűrés mellett, a családi gondozókat segítő programmal jelentkezik a Feledhetetlen Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Dr. Melcherné dr. Kázár Ágnes Eszter. A programot a Mercedes-Benz Miskolc támogatásával az ELSŐ Magyar Alzheimer Autó hozza el Újirázra, tudtuk meg Balázs Edittől, az intézmény terápiás munkatársától.

A „Ne feledd! Nap” céljai: a gondolkodási funkciók mérése, a magas rizikócsoportba tartozók szűrése, az egészségmagatartás erősítése, valamint a demenciával élő családtagjukat gondozók mentális, érzelmi támogatása, gyakorlati tanácsokkal való segítése. A szűrés tartalmaz szív- és érrendszeri szűrést, érzékszervi szűrést, memória mérést és rizikóbecslést, valamint demenciaszűrést is.

Az intézmény dolgozói munkájuk során sajnos sok demenciában szenvedő emberrel találkoznak, akik, ha időben megkapták volna a megfelelő orvosi ellátást, évekkel tovább maradhattak volna saját otthonukban, családjuk körében, vagy lassítható lett volna a betegség lefolyása. Ezért rettentő fontos az első jelek észlelésekor lépni! A környék egyik legnagyobb szociális intézményeként az újirázi Gondozási Központ fontosnak érezte ezt a lehetőséget eljuttatni időseikhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában