Fejlesztés

2024.08.16. 17:57

Több mint 150 méter hosszan újul meg a debreceni Gohér utca

Az utca még az idén teljes hosszában burkolt lesz. Az útépítés részleteiről pénteken tartottak sajtótájékoztatót.

Haon.hu

Elindult az útépítés a debreceni Gohér utcán, a munkálatokról Barcsa Lajos alpolgármester, az érintett lakóterület önkormányzati képviselője tartott sajtótájékoztatót a Délibáb utcai kereszteződésben pénteken.

Már dolgoznak a munkagépek, elindult az útépítés a debreceni Gohér utcán
Már dolgoznak a munkagépek, elindult az útépítés a debreceni Gohér utcán
Forrás: polgármesteri hivatal

A polgármesteri hivatal közleménye szerint az alpolgármester elmondta, hogy

a nagyfelületű útjavítási munkálatok elértek abba a fázisba, amikor olyan utcákban is sor kerülhet lakossági kezdeményezés nyomán az aszfaltozásra, ahol az ott élők erre már sok éve várnak.

Mindezt azért tudja jellemzően önerőből megtenni Debrecen önkormányzata, mert kezdenek beérni azok a gazdaságfejlesztési eredmények, amelyeket a város az elmúlt időszakban elért. Barcsa Lajos jelezte, hogy a mostani beruházási helyszín, a Gohér utca az idei önkormányzati választáshoz kapcsolódó egyéni képviselői körzethatár-módosítás révén – eddig a Vág utca volt a határ – kerül az ő választókerületéhez Széles Diána alpolgármester, önkormányzati képviselő választókerületének területéből.

Ahogyan azt a város költségvetési lehetőségei engedték, a Gohér utcában korábban – így 2018-ban és 2020-ban is – voltak útfejlesztések, de a folyamat 2024-re jutott el odáig, hogy az egész utca burkolt lesz.

A jelenlegi fejlesztés keretében egy 151 méter hosszúságú, 3,5 méter szélességű útszakaszt aszfaltoznak le, a munka várható költsége 79 millió forint.

Ezt megelőzően, a tavasz folyamán a Debreceni Vízmű Zrt. beruházásában ezen a szakaszon 69,5 millió forintos költséggel kicserélték az elöregedett ivóvíz-gerinchálózatot és a bekötővezetékeket is annak érdekében, hogy elkerüljék azokat az esetleges későbbi meghibásodásokat, melyek miatt netán az új úttestet fel kellene majd bontani.

Barcsa Lajos alpolgármester,, önkormányzati képviselő a pénteki sajtótájékoztatón
Barcsa Lajos alpolgármester,, önkormányzati képviselő a pénteki sajtótájékoztatón
Forrás: polgármesteri hivatal

Nem csak az önkormányzaton múlnak az útépítések

Barcsa Lajos arról is szót ejtett, hogy választókerületében az idén a Bezerédj utcában is megtörtént egy útépítési beruházás, melyre szintén nagyon vártak már az ott élők. Jogos elvárása ugyanis a város polgárainak, hogy viszonylag közel a belvároshoz ne poros úton, hanem európai körülmények között lehessen közlekedni.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy sajnos nem egy esetben hátráltatja a városban még burkolatlan utcák aszfaltozását az, hogy a kivitelezéshez az önkormányzatnak rendelkeznie kell az erre vonatkozó szabályozásban meghatározott területtel, aminek biztosítása sokszor hosszadalmas egyeztetéseket vagy éppen kisajátítást igényel. A tervezés, a szükséges engedélyek megszerzése és a kivitelezés pedig csak a terület jogállásának rendezését és a források biztosítását követően kezdődhet meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában