Mustra

3 órája

Nemzetközi zsűri bírálta a bio borokat Debrecenben

Immár 16. alkalommal szervezték meg az Országos Bio Borversenyt Debrecenben. A megmérettetés - amelyet Kovács Pál borakadémikus és a Debreceni Borozó szervezett - egyik fő célja a bio borok népszerűsítése. Idén minden eddigi rekordot túlszárnyalva, mintegy 30 százalékkal több borászat küldte be a borait a borversenyre, mint tavaly.

Haon.hu

Puskás István, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a magyar borkultúra fejlesztését a város fontosnak tartja. Ennek érdekében támogatja többek között a 2015 óta minden évben meghirdetett Debrecen Város Bora borversenyt is, ami az eltelt időszaknak köszönhetően az egyik legnagyobb és szakmailag rangos eseménnyé vált. Hozzátette, ezek a magyar borok bekerülnek Debrecen hivatalos eseményeire, szereplői a város gasztrokulturális programjainak, megkóstolhatóak a helyi éttermek borkínálatában, illetve a külföldi vendégeknek reprezentációs ajándékként méltón képviselik Kárpát-medence borkultúráját. A bio borverseny célja hasonló, ugyanis a borászok elsődleges fontosságúnak tartják a környezet és a természet ritmusának tiszteletét, ezért örömmel vállaltam el a rendezvény fővédnökségét. 

Minden eddiginél több borozó nevezett a versenyre
Minden eddiginél több borozó nevezett a versenyre
Forrás: Debreceni Borozó

88 bor képviseltette magát

A Debreceni Borozó közleményében szó volt róla, hogy Kovács Pál, a rendezvény ötletgazdája szakmai megnyitójában kiemelte, hogy a bio borverseny presztízse évről évre folyamatosan erősödik, a bio borágazat már fejlődésnek indult és egyre több termelő lát fantáziát a hazai fogyasztásnak még mindig csak néhány százalékát kitevő termékben. Idén 10 borvidékről 21 pincészet 88 borral képviseltette magát a szeptember 18-án a Hotel Aquaticum Debrecenben megrendezett versenyen. A borakadémikus külön megköszönte a nemzetközi zsűri munkáját, mert többen évek óta rendszeresen részt vesznek ebben a fontos és felelősségteljes borbírálatban. A XVI. Országos Bio Borversenyen többek között közreműködött: Kaló Imre, a Borászok Borásza (2011), Dr. Kovács Tibor, c. egyetemi docens, a Tokaji Kutatóintézet Borászati Kutató Nonprofit Kft. igazgatója, Csávossy György, nemzetközi borbíró, (Nagyvárad), Dr. Györe Dániel, az Agrárminisztérium szőlő-bor szakreferense, Dr. Lucskai Attila, az Agrárminisztérium ökogazdálkodási és mikológiai szakreferense, Dr. Palik László, bioborász, (Felvidék), Domokos Attila, a tokaji Dobogó Pincészet főborásza, Siku Szabolcs, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezető ellenőre, Kanczler András és Kanczler Nóra, a Basilicus Szőlőbirtok főborászai, Mátyás András, a Mátyás Családi Pincészet főborásza (Kisújfalu, Szlovákia) Rittner Tibor, a Rittner Vinarium tulajdonosa, borásza (Érmellék), Váradi Zsolt, a METRO Áruház borszakértője.

Zárszóként Kovács Pál elmondta, hogy a versenyre beküldött bio borok kitűnő minőségüknek köszönhetően minden tekintetben felveszik a versenyt a legjobb magyar nem bio borászatokkal, sőt nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek. A borbírálat eredményeit szeptember 26-án, a nagyközönség számára is nyitott sétáló borkóstolón jelentik be. Itt kiderül, hogy melyik Championdíjat nyert borászat fogja képviselni hazánkat a németországi Nürnbergben megrendezésre kerülő MUNDUS VINI nemzetközi versenyen. A győztesek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. támogatásával jutnak ki a világ legnagyobb bio borversenyére.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában