Retro jegy- és nyakkendőgyűjtemény is látható

2024.09.13. 14:20

Idén 140 éves a DKV: kiállítás nyílt a belvárosban, hamarosan pedig ingyen utazhatunk a járatokon – fotókkal, videóval

A tárlaton a DKV Történeti Emlékszobájának relikviáit tekintheti meg a közönség szeptember 13. és 28. között, a Fórum Debrecenben, nyitvatartási időben. Ott nyílt meg a DKV kiállítása, melyet kerek évfordulójuk alkalmából szerveztek.

Balogh Efraim

A legkisebbek már a DKV kiállításának megnyitóján kipróbálták a villamosszimulátort

Forrás: Kiss Annamarie

A DKV Zrt. idén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. A jeles alkalomból kiállítást szervezett a Fórum Debrecennel és a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal közösen, melynek célja felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára. Az DKV kiállításának megnyitóját péntek délelőtt tartották meg a bevásárlóközpont -1. szintjén. Többek között jegy- és nyakkendőgyűjteményt is láthatnak az érdeklődők, valamint megnézhetik, hogyan működik a villamosszimulátor.

dkv kiállítás, fórum debrecen, ingyenes utazás, haon
Megnyílt a DKV kiállítása a FÓRUM Debrecen -1. szintjén.
Forrás:  Kiss Annamarie

Két hétig látogatható a DKV kiállítása a FÓRUM Debrecenben

Barcsa Lajos alpolgármester tudatta, a DKV kerek évfordulója alkalmából szeptember 13. és 28. között tekinthetik meg a látogatók a tárlatot a bevásárlóközpont nyitvatartási idejében. Mint elmondta, a közlekedési vállalat régmúltját mutatja be a kiállítás (amelyen jegy- és nyakkendőgyűjteményt is láthatnak az érdeklődők, valamint megnézhetik, hogyan működik a villamosszimulátor), ahogy azt is kiemelte, a DKV mindig fejlődik. 

Ez az év például a csuklós buszok cseréjéről szól: az eddig beszerzett 100 darab mellett 30 további fog még érkezni idén, mint azt az alpolgármester előrevetítette.

– Ezzel teljesen megújul a DKV-járműflotta, az év végeztével pedig másfél éves lesz a buszok átlagéletkora – mondta. Arra is kitért, hogy a közeljövőben tervezik felújítani az 1-es villamos útvonalát, ennek pedig már zajlik az előkészítése.

Meggyőződésem, hogy a tömegközlekedésnek fényes jövője van városunkban. 2019-ben 96 millió utazást regisztrált a DKV, 2021-ben a covid miatt 66 millióra csökkent ez a szám, viszont az idei első félévben 46 millióan utaztak. Így év végére akár meg is közelíthetjük a 2019-es adatokat

 – fogalmazott Barcsa Lajos. Majd kiemelte a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerepét, melynek köszönhetően csökkent a bűnözés a városban, és ugyanilyen fontos szerepük lesz abban is, hogy javuljon az egyre inkább romló közlekedési morál.

Átányi Ajtony, a Fórum Debrecen centermenedzsere szerint nagy érdeklődés övezi a kiállítást, középiskolás csoportok is érkeznek majd többek között. Mint felidézte, a DKV 10 évvel ezelőtti tárlata, amit szintén a bevásárlóközpontban rendeztek meg, igen sikeres volt a fiatalok és az idősek körében egyaránt.

Ingyenesen utazás a DKV járatain szeptember végén

Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója fontos megállóként tekint arra, hogy a 15 évvel ezelőtt elindított autóbuszflotta cseréjét el tudták kezdeni a közelmúltban. Szintén hangsúlyozta a kiállítással kapcsolatban, hogy jelentős számú érdeklődő regisztrált a tárlatvezetésre, és mint megosztotta, nem ez lesz az egyetlen rendezvény az évforduló alkalmából: 

szeptember 29-én 9 és 17 óra között a DKV a Salétrom utcai telephelyén ingyenesen látogatható nyílt napot tart.

dkv kiállítás, fórum debrecen, ingyenes utazás, haon
Bacsó Attila rendőr alezredes (balról), Átányi Ajtony centermenedzser, Barcsa Lajos alpolgármester, Tóth Szabolcs vezérigazgató és Gara Kálmán gyűjteménykezelő a pénteki megnyitón
Forrás:  Kiss Annamarie

 Csak néhány program a teljesség igénye nélkül (további részletek a DKV felületein):

  • látványos villamosparádé
  • veterán jármű- és oldtimer-kiállítás 
  • vezetett túrák
  • színpadi fellépők
  • egész napos ingyenes utazás

Bacsó Attila, rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke rámutatott, a tárlathoz kapcsolódóan közlekedésbiztonsági, illetve baleset- és bűnmegelőzési előadásokat is fognak tartani. Felhívta a figyelme, hogy jövő héten veszi kezdetét a ROADPOL Safety Days rendezvény, illetve 

a gyermekek biztonságára is fokozottan odafigyelnek az iskolakezdés miatt, a közlekedési nevelésre és a morál javítására pedig szintén nagy hangsúlyt fognak fektetni.

Gara Kálmán, a DKV Zrt. gyűjteménykezelője már több mint 50 éve dolgozik a vállalatnál. Tőle származik a DKV Történeti Emlékszoba létrehozásának gondolata, mely 4 ezer darab tárgyat rejt a Salétrom utcán – köztük hazánk legnagyobb közlekedési nyakkendő-gyűjteményét, amelyből 104 darab megtekinthető a Fórumban. Úgy véli, a kiállítás fiataloknak és időseknek egyaránt szól, és érdemes elgondolkodni azon, honnan hová fejlődött a közlekedési vállalat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában