Támogatás

2 órája

Jelentős összeggel támogatják a Debreceni Egyetem nyertes hallgatóit

Közel 300-an vehették át a támogatásról szóló oklevelet pénteken. Az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program komoly segítség a nyertes pályázóknak.

Szőke Tímea

277 alap- és mesterszakos hallgató, doktorandusz, doktorvárományos, oktató és kutató vette át a díjat

Fotó: Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem (DE) 277 nyertes pályázója – alap- és mesterszakos hallgató, doktorandusz, doktorvárományos, oktató és kutató – részesül az elkövetkező egy, illetve két féléven át különböző összegű támogatásban az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) keretében; az erről szóló elismerést pénteken délelőtt vették át a főépület Aulájában.

Csernoch László tudományos rektorhelyettes az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program átadásán DE Debrecen Haon
Csernoch László tudományos rektorhelyettes az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program átadásán
Fotó: Debreceni Egyetem

Egy egyetem megítélése sok szempont alapján történhet; ilyen az intézmény szerepe a neki helyet adó város életében, vagy hogy hogyan járul hozzá diákjainak mindennapjaihoz. De a legfontosabb mégis az, milyen módon képes a tudást átadni, és milyen tudományos eredményeket fordít az emberiség javára

 – mutatott rá Csernoch László tudományos rektorhelyettes. Majd arról beszélt, hogy egy kutatás kihívásokkal van tele, ugyanakkor nem mindig az eredménye a fontos, hanem az odavezető út is hasznos lehet, mert gondolkodásra késztet és a megfelelő kérdések megtalálására. Úgy véli, a nyertes pályázók egy ilyen folyamatban vesznek majd részt.

Debreceni Egyetem Debrecen haon
Egyenként vehették át a díjat a nyertes pályázók
Fotó: Debreceni Egyetem

Az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program eredményeit konferencián is bemutatják

Varga Zsolt, a DE tudományos igazgatója, az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program intézményi koordinátora emlékeztetett rá, hogy a programot a kormány hozta létre 2024-ben, a korábbi Új Nemzeti Kiválóság Program folytatásaként. 

A DE 2024-2025-ös tanévére vonatkozó ösztöndíjprogramban 430 formailag megfelelő pályázat érkezett, a szakmai bíráló testület 265-öt részesített a következő egy vagy két félévre szóló, havi 125-250 ezer forint ösztöndíjban. Akik ezeket kapják, vállalják, hogy – témavezetők segítségével – önálló kutatási tevékenységet folytatnak, annak eredményét népszerűsítik, konferencián bemutatják, illetve részt vesznek az egyetemi hallgatók felzárkóztatásában és a tehetséggondozásban.

 Továbbá, a doktori iskolák 12 hallgatója partnervállatokkal együttműködve végzi kutatásait, az eredményt a gyakorlatban hasznosítva. Ők 24 vagy 48 hónapos ösztöndíjat kapnak, 400 ezer forintot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában